Oświetlenie akwarium 4x18 W, statecznik Tridonic PC2x36 T8 T - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Oświetlenie akwarium 4x18 W, statecznik Tridonic PC2x36 T8 T

Liczba wyświetleń: 716·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Cześć, witam wszystkich na forum.
Posiadam już od wielu lat akwarium o pojemności 112 l., filtracja:JBL CRISTALPROFI e900 + Aqua-Szut Filtr wewnętrzny Turbo 8W, oświetlenie 4x18 W. Jakiś czas temu spalił mi się statecznik magnetyczny skutkiem czego 2 świetlówki w moim układzie przestały działać. Postanowiłem więc zmienić układ i kupić statecznik elektroniczny na 4 świetlówki, wybór padł na Tridonic PC2x36 T8 TEC (4x18w). Po zainstalowaniu wszystkiego zgodnie ze wskazaniami producenta, przy pomocy kostek (układ w załączeniu - w czerwonej ramce) wszystko super działało. Kilka razy włączyłem i wyłączyłem cały układ i po stwierdzeniu, że wszystko jest ok, zabrałem się do lutowania. Po zakończeniu pracy układ raz się włączał, raz nie, tak jakby nie mógł wystartować. Postanowiłem więc znów wrócić do kostek, ale to niczego nie zmieniło. W związku z tą sytuacją mam pytanie, co może być nie tak? Schemat mojego układu przedstawiam w załączeniu - rysunek utworzony w prog. paint. Nie znam się na tym jakoś szczególnie, pierwszy układ na dwóch statecznikach magnetycznych robiłem sam, wspomagając się instrukcją z jakiegoś forum i działał przez wiele lat bez zarzutu. W zw. z powyższym mam kilka pytań do znających temat:
1.czy w przypadku, gdy jedna świetlówka spali się w takim układzie, całość nie będzie działać? (mam podejrzenie, że jedna ze świetlówek jest na wykończeniu, ale nie miałem jak tego sprawdzić);
2.producent wskazuje określoną maksymalną długość kabli - odpowiednio 1m i 2m, czy w przypadku gdy te wartości byłyby przekroczone, układ nie wystartuje?
3.czy może to być wina statecznika? Gdyby był zepsuty, to czy w ogóle włączałby układ i wszystko by migało, czy w ogóle nie dawałby oznak życia?
4.czy mój schemat podłączenia przedstawiony w załączniku jest ok?
5.czy fakt, że większość kabli w układzie ma żyły wielodrutowe, a część ma żyły jednodrutowe ma jakieś znaczenie dla działania układu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział co jest nie tak, ponieważ moje rybki (a właściwie roślinki) już od dłuższego czasu muszą egzystować tylko przy 2 świetlówkach.

Darco51
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
PETER 13 Kraków Podgórze
Musisz podłączyć tak jak na dolnym schemacie

PETER 13
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kraków Podgórze

Joohan Bieruń
tak jak PETER 13 napisał masz to źle podłączone. tylko z lewej strony połączenie 2 pierwszych świetlówek jest ok reszta źle. Ma być tak:

Joohan
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Bieruń

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1763
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1786
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2489
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
3_181c8e9d-9365-430d-898c-379240ac2663-1529977958.jpg

Oświetlenie do akwarium 500l

Fastter w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5369
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l 140 długość 50 szerokość 75 wysokość
Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48572
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...
IMG_2948.JPG

Oświetlenie do 300L zamiast ADA SOLAR 1

lukaszmut w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7050
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...

Oświetlenie do optiset200 aquaela

Tassman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4265
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3318
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Oświetlenie - Aquael vs Chihiros

arkadiuszsroka3 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3381
Cześć Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm. Zastanawiam się nad kilkoma lampami. Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...

Oświetlenie do akwarium 60x30x30

taraszek5 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1584
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...

Statystyki

Ten temat przegląda 254 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 254 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.