Uszkodzony zaworek camozzi? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Uszkodzony zaworek camozzi?

Liczba wyświetleń: 6267·Odpowiedzi: 12
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

02 mar 2015, 13:50 Uszkodzony zaworek camozzi?  (#1)  

Witam

Próbowałem ustawić zaworkiem precyzyjnym 3-4 bąble na sekundę nawet gdy zaworek jest zakręcony na maksa to ilość podawanych bąbli jest bardzo duża. Indykator mam cały czas kolor żółty, co jakiś czas lekka przyducha i do tego gaz szybko się kończy w butli po jakiś 5 tygodniach (butla 5l), używam szklanego dyfuzora. Czy to jest wina zaworka precyzyjnego? Wcześniej stosowałem atomizer wewnętrzny który potrzebował do pracy wyskokiego ciśnienia czy to mogło być przyczyną uszkodzenia zaworka?

mfdoom
Ranga: Początkujący

Powiem ci ze to moze byc przyczyna dyfuzora. Tez mam camozzi i nie moglem zjachac do 4 b/s. Cos mnie tchnego i sprawdzilem dyfuzor znaczy sie pufff w niego plucami :mrgreen: Okazalo sie ze nie potrzema zadnej sily oby przetoczyc powietrze przez niego. To sprawdzilem innego producenta dyfuzor i okazalo sie ze trzeba sporo wiekszej sily zeby cokolwiek przez niego przelecialo. Wiec..... :?

risen28
Ranga: Stały bywalec

hubertusg Cz-wa
a nie możesz na butli przykręcić?

hubertusg
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Cz-wa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
hubertusg napisał(a):a nie możesz na butli przykręcić?

zawór na butli otwiera się na maxa i cofa o pół obrotu.

pikpok25
Ranga: Początkujący

hate Edinburgh
przykręć trochę na butli bo może jest zbyt wielkie ciśnienie i zaworek przepuszcza ale osobiście uważam ze masz uszkodzony zaworek precyzyjny

hate
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Edinburgh

A czy zaworek camozzi czy jak mu tam ma kierunek podłączania? Może jest odwrotnie. Jak jest dobrze to zobacz czy nakrętka kontrująca nie blokuje wkręcenia śruby regulującej do końca. jak to nie pomoże to walnięty jest zaworek bo powinien całkowicie zamknąć dopływ gazu. NO chyba że camozzi ma inaczej i nie daje takiej możliwości.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

A z reduktorem napewno wszystko ok? Żeby się nie okazało ze za słabo redukuje ciśnienie. Jaki masz reduktor? Pisze tak bo miałem podobny problem tylko u mnie membrana w reduktorze padła.

lukaszb87
Ranga: Poznaje temat

Sacrum Lublin
5tygodni butla?
ja bym szukał nieszczelności

Sacrum

Miasto: Lublin

kprusak Venlo
Weź płaski klucz 9mm, odkręć mosiężną nakrętkę kontrującą przy zaworku i gotowe, możesz ograniczyć podawanie co2.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

hate Edinburgh
kprusak napisał(a):Weź płaski klucz 9mm, odkręć mosiężną nakrętkę kontrującą przy zaworku i gotowe, możesz ograniczyć podawanie co2.

tez o tym pomyślałem ale chyba na takie rzeczy to się wpada zanim się nowy temat założy? (może się mylę :( )

hate

no mi camozzi nie zamyka calkowicie chyba ze przy malym cisnieniu. Ogolnie zaworek dobry ale nie najlepszy.

risen28

hate Edinburgh
ale kolega tu napisał ze może jest podłączony odwrotnie i to może być wina tego zaworka ja tak miałem kiedyś z zaworem elektromagnetycznym ze nie wyłączał mi gazu

hate

kprusak Venlo
Też miałem to napisać, zgubiłem posta.
Są dwie wersje camozzi, te które przepuszczają gaz w jednym kierunku i w obie strony.
Mój ma oznaczenie RFO i przepuszcza gaz w jednym kierunku. sugeruje się tym że ma podaną kolejność jak podłączyć 1wlot 2 wylot. Obustronne są chyba oznaczone RFU.
Hate, niby masz rację ale to tylko zgadywanie. Nie będę pisał do czego zgadywanie prowadzi. Ludzie są różni, i na pewno większe cuda widziałeś. :D

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

az pneum.jpg

Jaki zaworek precyzyjny?

vasteq w Technika CO2 · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 13253
Co oprócz Camozzi (mam złe doświadczenia z tą firmą) byście polecili na zaworek precyzyjny za elektrozaworem? Mój stary już nie trzyma przepływu. Codziennie rano po odpaleniu elektrozaworu muszę regul...
reduktor_co2_z_dwoma_zegarami-i-9835-1-500.jpg

Ankieta: Reduktor CO2 Blue czy standardowy + zaworek

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4920
Zapraszam do podzielenia się opiniami.

Jaki zaworek przeciwzwrotny użytkujecie/polecacie?

kubos w Technika CO2 · Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 25523
Jako, że jest to mój pierwszy post, na wstępie chciałbym się z wami drodzy Forumowicze i Forumowiczki przywitać. Jak w temacie, chciałbym się dowiedzieć jaki sprawdzony zaworek przeciwzwrotny do insta...

Zaworek - histora ze sklepu

FoCuS_PL w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3548
Byłem oto świadkiem następującej scenki: Klient pyta w sklepie o zaworek, który jest sprzedawany jako przeznaczony do CO2. Sprzedawca odpowiada: nie, nie, do napowietrzania owszem, ale do CO2 się nie ...

Zaworek camozzi regulacja

danielgo w Technika CO2 · Odpowiedzi: 61 · Wyświetlenia: 28843
Witam serdecznie. Mam problem z regulacja zaworka. Ciśnienie na reduktorze ustawione ponizej 10(ok 5,6 bar). Chodzi o to, ze po ustawieniu odpowiedniego przepływu, po wyłączeniu, a następnie ponownym ...

Zaworek zwrotny

leczyk10 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 16755
Witam Prolog Pierwszy ranek po działającym przez cały dzień poprzedni zestawie Co2 zastałem lekko zalany obszar wokół butli. Zaworek zwrotny nie zadziałał... Posiadam butle 1,5kg, reduktor z dwoma man...

Zaworek precyzyjny wcale nie reguluje gazu

vundo w Technika CO2 · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6867
Hej, zmontowałem swój pierwszy zestaw CO2, z elektrozaworem i butlą 2kg. Ma zaworek precyzyjny Camozzi i wszystko jest zmontowane na sztywno, uszczelnione taśmą. Butla—>reduktor->zaworek precyz...

Zaworek - wyjęcie wężyka

1baroness3 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3210
Hej, Mam zworek jak w załączniku - pytanie być może jest proste, ale nie chcę szarpać na siłę, jak wyjąć z niego wężyk? :) Niestety został przycięty przy demontażu i muszę wpiąć dłuższy a wolałabym u...

Zaworek precyzyjny Camozzi - jak klucz?

salava8 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7756
Jaki rozmiar klucza potrzebuje żeby dokręcić śrubkę oznaczoną czerwoną strzałką? :roll: Szybkie pytanie bo po pracy chce jechać kupić klucz. Z góry dzięki za pomoc. zaworek_precyzyjny_camozzi_1_8_c...

Elektrozawór,zawór i zaworek-proszę o szybką odp. - niedłu

yamo12 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5453
Proszę o opinie o elekrozaworze i zaworku precyzyjnym Grun system. Podobno ich zaworek lepszy od Acl. Zawór Gce jest dobry? czytałam że butla Aquario nie ma jakiejś regulacji

Statystyki

Ten temat przegląda 342 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571025
 •  Liczba wątków: 48815
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 342 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.