Pomoc w wyborze aranżacji 160L
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam wszystkich forumowiczów. Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Przymierzam się do zalania nowego zbiornika 80x40x50cm. Będzie to akwarium towarzyskie - Neony inessa ok 20-25 szt, razbory klinowe - ok 20 szt., kilka gupików, otoski - 6 szt., parka pielęgniczek kakadu lub ramirezki 1+2 (jeszcze się zastanawiam  ) i bliżej nie określona liczba krewetek red cherry. Może jeszcze kilka sztuk kirysków ale nie wiem czy z pielęgniczkami dają rade. Podłoże: Aquasubstrate II+ czarne. Oświetlenie 2 belki 70cm zimne białe i 1 belka 70 cm biała ciepła wszystkie na diodach 5730. Filtr: Tetra EX700, grzałka Skalar 200W z termoregulatorem. W głowie siedzą mi dwie mozliwe aranżacje widoczne na "sucho" na załaczonych zdjęciach. Proszę o wszelkiego rodzaju sugestie i uwagi. Zawsze dobrze jest zapytać kogoś bardziej doświadczonego niż popełnić jakiś głupi błąd. 
-
nytas
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: śląsk
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Co do ryb,to zdecyduj się na jedną rodzinę albo Karpiowate - spokojne lub Kąsaczowate - żwawe. Kiryski potrzebują miękkiego podłoża,np.plaży. Otosków przynajmniej 8-10 szt. ale można zwiększać ich liczebność - to nie problem!. (od 3-5 szt./60l.) Co do podłoża,to lepiej zainwestuj w Black Earth,jest o wiele lepszy od ASII+.
Popracuj jeszcze nad ułożeniem,zrób kilka wersji. Ładnie wygląda wyspa na środku ułożona z kamieni a na jej szczycie korzeń.W drugiej wersji małe kamienie zaraz znikną pod trawnikiem.Chyba że tu z przodu będzie plaża....
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Właśnie koncepcja jest taka że z przodu w środku akwarium ma być plaża... te małe kamienie mają rozgraniczyć plażę od roślinek. Dzięki za sugestię odnośnie rybek. Będą neonki i barwieńce czarne. A co z gupikami i pielęgniczkami? Mam jeszcze kilka ciekawych kokosow... coś napewno wyląduje w akwa...
-
nytas
●
Pielęgniczki (wybierz jeden gatunek) mogą być ale Gupiki sobie odpuść. Kirysków,jak na taki rozmiar zbiornika,to spokojnie 8-10 szt. najlepiej jednego gatunku,np. Panda,nie rośnie zbyt duża a w większej grupie ładnie wyglądają. Na kokosy zaszczep mchy,np.Pheonix będzie się ładnie komponował. Na korzeniu możesz zaszczepić Microsoria lub Bolbitisa. Z tyłu posadź dużo,szybko rosnących łodygowców.
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
tomaszsu75 napisał(a):Pielęgniczki (wybierz jeden gatunek) mogą być
jakoś nie widzę przyszłości dla krewetek w obecności kakadu.........
-
maniapi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Białystok
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No proszę... fajnie zapytać fachowców. W takim razie pielęgniczki idą w zapomnienie na rzecz red cherry  . Gupiki 3 szt. pływają w moim starym 54L baniaku więc dokończą swój żywot w nowym... Obsadę uważam za ustaloną. Nad kompozycją jeszcze się zastanawiam. Najbliższe dni dadzą ostateczną odpowiedź.
-
nytas
●
Akwarium zalane... oto efekt mojej pracy. Zobaczymy jak się będzie rozwijać.
-
nytas
●
Powiązane tematy
17-180722.jpeg
Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
Zapraszam do obejrzenia materiału Green Aqua.
Przypominam o możliwości włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Kilka aranżacji z galerii ADA z 2018 roku, mam dość mieszane uczucia..
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg
Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Aranżacji...
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi?
Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...
Czołem.
Zakładam, że entuzjazmu wystarczy by sukcesywnie uzupełnić w tymże miejscu zdjecia "aranżacji" wabi-kuso-podobnych.
DOOA#00 [20x20x08]: Hardscape.
Cześć ;)
Chciałbym żebyście wypowiedzieli się odnoście aranżacji tego akwarium. Przyznam, że niezbyt mi się na razie podoba, chyba jest zbyt "łyso". Dodać jeszcze jakieś korzenie, kamienie?...
Witam.
Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...
|
|