Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
Coś takiego to mistrzostwo świata, będzie genialnie wyglądać jak urośnie jeszcze kilka i stworzą taką kępę. Ja bym w życiu tego nie usuwał jeśli nie dostaje się to do wody i nie szkodzi rybom.
Czy korzenie były odpowiednio spreparowane? Nie sadze ze po zwykłym oczyszczeniu wsadziłbyś je do wody. Skąd się wiec wzięły zarodniki? Niedługo pojawi się nowy trend w akwarystyce - nadwodne grzybiarnie
To jak jak z glonami czy sinicami, zarodniki są wszędzie i nie da się ich pozbyć. Zapewne i z zarodnikami grzybów jest tak że są dosłownie wszędzie. Mogły być tam zawsze albo dostać się wraz z powietrzem. A nie od dziś wiadomo, że grzyby uwielbiają wilgoć i ciepło. Także wilgotny korzeń wystający z akwarium to dla nich najlepsze miejsce jakie mogły tylko mieć. Niech rośnie zdrowo i dawaj za parę miesięcy zdjęcie całej plechy
Jeśli chodzi o moje grzyby, to pojawiły się tylko na dwóch korzeniach pochodzących z torfowisk. Grzyby pojawiały się i po trzech dniach zanikały i tak co jakiś czas Mimo wszystko było to ciekawy widoczek.
wiem, że wątek już raczej dawno martwy, ale mam pytanie co do wystających w ten sposób korzeni. Mam gałąź (rzekomo była spreparowana przez kolegę, który się na tym zna), której spora część wystaje ponad akwarium (przyczepione są do niej rośliny nie akwariowe). Widzę biały nalot, więc to pewnie grzyb, ale niestety nie kapeluszowy jak u Ciebie. Akwarium jest świeżo postawione, a ja dopiero wkręcam się w te hobby, więc nie mam też takiej wiedzy. Kolega radzi, żeby zostawić i się unormuje, ale nie wiem, czy to dobry pomysł żyć "z" grzybem w pokoju . Jak było w przypadku Twoich korzeni? Czy na początku też było dużo białego/zielonego nalotu?
Taka ilość raczej nie zagraża zdrowiu, możesz go łatwo wyczyścić, będzie się pojawiał przy słabym przepływie powietrza nad taflą wody, to normalny objaw, trzeba to czyścić na bieżąco jako jeden z rutynowych zabiegów pielęgnacyjnych w akwarium.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Dzięki! Przecieram szczoteczką raz na dwa dni, ale pojawia się na drugi dzień niemal w takiej samej ilości. Zastanawiam się, czy nie przyciąć drewna, aby nie wystawało ponad taflę, ale to zepsuje kompozycję :(
aureum w Sprzątanie· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 18415
Witam,
Mam głupie pytanie. Jak mocno mozna naciskać szybę w akwarium 6mm (przed edycja napisałem 4mm co było błędne) i 72l?
Mam troche nitek zawsze na szybie wiec je ścieram karta bankomatowa i zaw...
aureum w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7817
Witam,
Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy.
Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
DawidJot w Sprzątanie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8334
Chłopaki prośba o pomoc.
W załączniku zestaw roślin które już idą pocztą.
Jak je ogarnąć w sensie rozkładu w akwarium . 1. Jak je rozpisać na kartce ? Będę prosił o sugestie co gdzie jaką posadzić a...
Anonim 59529 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6383
Witam
Kupiłem i odebrałem dziś ze sklepu roslinyakwariowe.pl bulwe lotosa zielonego. Bulwa jest już w akwarium i widać że wypuszcza ze 2 albo 3 liscie. Ale nigdy nie miałem do czynienia z bulwami, ta...
Statystyki
Ten temat przegląda 112 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 112 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej