Problem z Ceratophyllum demersum (Rogatek sztywny) - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z Ceratophyllum demersum (Rogatek sztywny)

Liczba wyświetleń: 5108·Odpowiedzi: 9
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Wygląd listy:
Anonim 45734
Witam
Tak jak w tytule mam pewien problem z Rogatkiem. Dodam że jestem początkującym akwarysta. Akwarium mam od 2-3 tygodni. OK ale opisze jak to wszystko wyglądało od początku.
A wiec tak, Ceratophyllum demersum (Rogatek sztywny) kupiłem przez internet roślinki ,,szły'' kurierem 2 dni, dodam że to były zimne dni koło 0 stopni na dworze (możliwe że to jest przyczyną).
Rogatki wypakowałem były troszkę zimne, ale były całe zielone.
Poczekałem godzinkę i delikatnie zasadziłem w akwarium. Ładnie rosły no ale po kilku dniach zauważyłem że zaczynają troszkę brązowieć łodygi przy podłożu. Dziś po tych 2-3 tygodniach roślinki są brzydkie, od podłoża do połowy są brązowe (nie wszystkie bo 3 sztuki są naprawdę bardzo ładne, zielone). Mimo że są brązowe bardzo szybko rosną.
Nie wiem co może być przyczyną czy ten ,,chłodny transport'' czy może nie dochodzi do niech oświetlenie bo dziś usiadłem, popatrzyłem to brązowieją one w tych miejscach gdzie są zasłonięte przez inne Rogatki.
Ale kurcze patrze teraz na zdjęcia innych, jak maja w akwariach to mają mnóstwo Rogatków jeden przy drugim i wszystkie są jasno zielone.

Czy jak bym te roślinki uciął, wyrzucił brązowe łodygi a posadził na nowo te zielone od połowy do by one odbiły jeszcze?
Dodałem do załącznika zdjęcie zdjęcie słabe, ale widać dokładnie z czym mam problem :(

Anonim 45734

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
GP Krosno
Jak dla mnie to nie jest Ceratophyllum Demersum. To raczej coś z gatunku Myriophyllum.
Czy ta roślina ma korzenie?

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

GP Krosno
Jak dla mnie to nie jest Ceratophyllum Demersum. To raczej coś z gatunku Myriophyllum.
Czy ta roślina ma korzenie?

GP

Anonim 45734
Kurcze, roślinki te kupiłem przez internet i na stronie jest napisane że nazywa się : CERATOPHYLLUM DEMERSUM - ROGATEK SZTYWNY. Roślinki dostałem małe jakieś 10-15 cm teraz największa ma troszkę więcej niż 30 cm i nie miały żadnych korzeni.

Anonim 45734

Przemo80 Ruda Śląska
Też mi to nie wygląda na Rogatka, a swoją drogą to można go sobie za darmoche ze stawu wyłowić ;-)

Przemo80
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Ruda Śląska

Anonim 45734
Kurde, tylko czemu on robi się brązowy? Właściwie to w niektórych miejscach to jest już aż czarne.
Czy jest taka możliwość że reszta roślin zasłania im światło i dlatego robią się brązowe?
Sam nie wiem oglądałem zdjęcia jak inne osoby mają akwaria i każdy ma ładne zielone.
Czy jeśli bym w połowie przeciął łodygę i posadził w innym miejscu to ta roślinka by rosła?
Bo mam kilka anubiasów i z jednej dużej roślinki pociąłem na kawałeczki i wszystkie ładnie odbiły i rosną ale nie mam pojęcia jak będzie z Rogatkiem.

Anonim 45734

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przemo80 Ruda Śląska
Rogatek tak, ale to to, chyba nie, ty masz inne zielsko.

Przemo80

Anonim 45734
No to teraz daliście mi zagadkę, jeśli mówicie że to nie jest Rogatek. Faktycznie Myriophyllum też jest bardzo podobne. Hmm możliwe że mnie zrobili w konia i wysłali inną roślinkę.
Dodam jeszcze jedno zdjęcie bliżej zrobione i przy tej pierwszej roślinie widać że wyrasta ,,coś'' nie wiem czy to łodyga czy korzenie. Ale na zdjęciu dokładnie widać, na pewno łodyga bo nie możliwe że w połowie rośliny korzeń by rósł. Jest to białe bez żadnych igiełek.

Anonim 45734

Przemo80 Ruda Śląska
A rogatek korzeni nie wytwarza, jest rośliną głównie pływającą, choć może się zaczepić o podłoże sztywnymi i ostrymi "listkami" staja się one wtedy jeszcze bardziej sztywne i zmieniają barwę na brązową.
http://rybyakwariowe.eu/roslina-akwariowa/rogatek-sztywny-rogatki-sztywne/

Ty masz na 100% Wywłócznik-a również występującego w naszym krajowym biotopie.

Przemo80

GP Krosno
Tak jak kolega pisze rogatek nie ma korzeni. Dlatego pytałem we wcześniejszej wypowiedzi, czy ta roślina ma korzenie, aby się upewnić. Nie martw się wywłócznik jest też ładną rośliną. Miejmy tylko nadzieję, że puści nowe pędy

GP

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

E7xcBE2.jpg

Problem z trawniczkiem

Fatis w Sprzątanie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 9694
Witam serdecznie, Zbiorniczek zupełnie amatorski założyłem 3 miesiące temu. Na moje potrzeby w zupełności mi odpowiada ale jedno pytanko. Czy mogę jakoś zachęcić ten trawnik żeby się rozrastał nie n...
ishackimagevg5_409.jpg

Problem z roslinami

holenderskiebartek90 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 238 · Wyświetlenia: 93160
20160627_131127.jpg 20160627_131135.jpg 20160627_131147.jpg 20160627_131155.jpg 20160627_131202.jpg 20160627_131207.jpg 20160627_131213.jpg 20160627_131229.jpg Witam mam problem z roslinami . Najpierw...

Problem hydrocotyle brązowy osad

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1938
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...

Problem z malym henkiem

hazard83 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2407
Witam, ostanio zauważyłem że henio robi sie ciemny i brązowy , co to może być

Problem z kolorem roslin+dziury+ meszek na lisciach

bendek1x w Sprzątanie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9651
Witajcie mam dziwny problem a mianowicie; Rotala rotundifolia- rosnie jak jakiś mikrus listki maja bardzo malutkie i w ogole nie ma kolorow(zdj) Rotala macrandra - caly czas ma zielone liscie Orzech ...

Problem z roślinami.

boyka1221 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9126
Witam. Mam taki problem. Ciągle mi giną rośliny w akwarium i nie wiem dlaczego tak się dzieje. Moje akwarium ma ok 40l, Jego wymiary to 50x35. Zbadałem preparatem ph wody i wyszło mi ok. 6,5-7. Poza t...

Problem ze startem nowego akwarium 240l !!!

adrex28 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8127
Witam. OK 2 tygodnie temu założyłem nowe akwarium. Zestaw który posiadam: - Akwarium 240L - Oświetlenie 2x HiLite T5 54W - Filtracja EHEIM eXperience 250 600l/h - .Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil Pl...

Problem z roślinami w Akwarium.

Anonim 54215 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10595
Witam, prosze o pomoc w sprawie moich roślin w akwarium. Mam akwarium 200l na jakimś tańszym substracie aqua substrate II+ , filtr aqua nova 1000l/h nawoże mikro makro i carbo. Oświetlenie mam 2X39 w...

Od dłuższego czasu problem z roślinami

MacieQS w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4403
Witam wszystkich forumowiczów. Od 3-4 miesięcy mam dość poważny problem z akwarium, a raczej z roślinami w nim. Parametry: 1) 60x22x30 2) 2 x świetlówka Aquael 11W 6500K oraz 3 listwy led razem 12W o...

Problem z O2(Tlen)

bieniolubo23com w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1779
Witam wszystkich na forum w ten weekęd jeszcze Pazdziernikowy. Mam problem chyba z tlenem w swoim akwarium,do rzeczy. Od już dłuższego czasu obserwuje swoje gupiki, które od czasu do czasu łapią mi po...

Statystyki

Ten temat przegląda 125 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 125 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.