|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam, Wystartowałem 9 dni temu mój zbiornik 112l na podłożu ADA Amazonia New. Wszystko jest ładnie pięknie, rośliny widać ukorzeniają się, zaczęły bąbelkować, przyrost dzienny rotali aż trudno uwierzyć ale idzie w górę że szok. Do tego nie mam żadnych póki co problemów z glonami (oprócz pyłu na szybie który pierwszy raz przecierałem) i pojawia się pytanie. Czy w tak świeżym zbiorniku mógłbym zrobić podsypkę substratu (dosłownie jeden kubek) aby podsypać trochę korzeń który zbyt krótko się moczył i mi zaczął wypływać. Już go dociążyłem ale chciałbym wypełnić powstałe szczeliny i puste miejsca. Czy taka podsypka jest warta ryzyka?? Nie wiem czy w tak świeżym zbiorniku nie zaburzy to cyklu azotowego lub też nie zrobi jeszcze większej katastrofy. Proszę o porady
-

Matrial
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Poznań
Cykl azotowy jeszcze nie ruszył, zrób podsypkę i duża podmiana 40-50% w zależności ile tej amazoni nasypiesz
-

PKS_26
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bukowno/Sławków
- Wspieram stronę kontem Premium
Dosypać podłoża zawsze możesz , problem może być gdy zaczniesz grzebać w starym podłożu ... dosypka w niczym nie przeszkadza i niczym nie grozi .
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Sypiesz w worek foliowy taką ilość podłoża jaką chcesz dosypać szczelnie go okręcając. Robisz dużą igła sporą ilość dziurek. Wkładasz to do wiadra z wodą spuszczoną z akwarium tak aby nasiąkło. Wyciągasz po nasiąknięciu z wiadra i wkładasz worek do akwarium. Jak już masz go na dnie rozcinasz żyletką mały otworek i delikatnie rozsypujesz po dnie. 
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
weder napisał(a):Sypiesz w worek foliowy taką ilość podłoża jaką chcesz dosypać szczelnie go okręcając. Robisz dużą igła sporą ilość dziurek. Wkładasz to do wiadra z wodą spuszczoną z akwarium tak aby nasiąkło. Wyciągasz po nasiąknięciu z wiadra i wkładasz worek do akwarium. Jak już masz go na dnie rozcinasz żyletką mały otworek i delikatnie rozsypujesz po dnie. 
Ja podsypywałem zwykłym słoikiem 1L  nasypałem prawie pełny delikatnie i powoli zanurzyłem by nasiąkł wodą i spokojnie rozsypywałem zero problemów 
-

PKS_26
●
Też dobry patent ważne aby sypać już nasiąkniętą. Raz dosypałem amazonie powder bez namaczania. Wyglądało to tak jakby worek cementu w akwarium wytrzepał.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
weder napisał(a):Też dobry patent ważne aby sypać już nasiąkniętą. Raz dosypałem amazonie powder bez namaczania. Wyglądało to tak jakby worek cementu w akwarium wytrzepał.
Kazdy ma swój patent , ja robiłem to ręką , garść suchej amazoni i do wody delikatnie przy dnie dosypując nie narobisz bałaganu 
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Mimo wszystko chyba najlepszy sposób na dokładną podsypkę zaproponował mi kolega tomaszsu75, czyli kawałek węża lejek i pomału podsypka w te miejsca gdzie brakuje. A o taki zabieg mi właśnie chodzi aby wypełnić puste miejsca.
-

Matrial
●
- Miasto: Poznań
Też dobry patent ważne aby sypać już nasiąkniętą. Raz dosypałem amazonie powder bez namaczania. Wyglądało to tak jakby worek cementu w akwarium wytrzepał.
dobre:) Co fachowiec, to inna metoda - i dobrze. Ja osobiście używam mały plastikowy kubek. Wsypuję połowę, zalewam wodą z akwarium i nisko nad dnem sypię na podłoże.
-

rrosi
●
rrosi napisał(a):Też dobry patent ważne aby sypać już nasiąkniętą. Raz dosypałem amazonie powder bez namaczania. Wyglądało to tak jakby worek cementu w akwarium wytrzepał.
dobre:) Co fachowiec, to inna metoda - i dobrze. Ja osobiście używam mały plastikowy kubek. Wsypuję połowę, zalewam wodą z akwarium i nisko nad dnem sypię na podłoże.
Czyli podobnie tylko pojemnik mniejszy, szklanki też używałem  to zależy ile chcemy podsypać
-

PKS_26
●
Powiązane tematy
Witam
Akwarium 125L zalane około 2 miesiące temu
Oświetlenie led Razzor 120w 8000k
6h dziennie połową mocy
Filtr Fluval 205
Co2 koło 4 bąbli na sek bimbrownia .
Podłoże Ada Amazonia
Nawożenie Eas...
Rok temu założyłem kostkę na Amazoni New, została 1/3 worka. Chciałbym zmienić trochę aranżację i przy okazji wymienić część podłoża. Problem w tym, że worek był otwarty i w związku z tym mam pytanie ...
Witam.
Niedługo startuję z akwarium 54l na Ada Amazonia New i chciałbym się dopytać kilku szczegółów dla osób, które używają tego podłoża ponieważ jest to moje pierwsze akwarium z tym "czymś".
1. Na...
Witam właśnie stałem się posiadaczem zbiornika 128L i planuje przenieść podłoże i rośliny z 2 mniejszych działających akwariów.
W akwarium 54L mam 9L amazoni I, 3L Amazoni powder i 3L Amazoni NEW or...
witam mam akwa 240l.Pytanie jest czy ktos moze mieszał amazonie 1 i 2 w akwa .
|
|