Dosypka Amazoni - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dosypka Amazoni

Liczba wyświetleń: 2049·Odpowiedzi: 9
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Matrial Poznań

23 lut 2015, 10:30 Dosypka Amazoni  (#1)  

Witam,

Wystartowałem 9 dni temu mój zbiornik 112l na podłożu ADA Amazonia New. Wszystko jest ładnie pięknie, rośliny widać ukorzeniają się, zaczęły bąbelkować, przyrost dzienny rotali aż trudno uwierzyć ale idzie w górę że szok. Do tego nie mam żadnych póki co problemów z glonami (oprócz pyłu na szybie który pierwszy raz przecierałem) i pojawia się pytanie. Czy w tak świeżym zbiorniku mógłbym zrobić podsypkę substratu (dosłownie jeden kubek) aby podsypać trochę korzeń który zbyt krótko się moczył i mi zaczął wypływać. Już go dociążyłem ale chciałbym wypełnić powstałe szczeliny i puste miejsca. Czy taka podsypka jest warta ryzyka?? Nie wiem czy w tak świeżym zbiorniku nie zaburzy to cyklu azotowego lub też nie zrobi jeszcze większej katastrofy.

Proszę o porady

Matrial
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Poznań

PKS_26 Bukowno/Sławków

23 lut 2015, 12:58 Re: Dosypka Amazoni  (#2)  

Cykl azotowy jeszcze nie ruszył, zrób podsypkę i duża podmiana 40-50% w zależności ile tej amazoni nasypiesz

PKS_26
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bukowno/Sławków

Wspieram stronę kontem Premium

23 lut 2015, 13:38 Re: Dosypka Amazoni  (#3)  

Dosypać podłoża zawsze możesz , problem może być gdy zaczniesz grzebać w starym podłożu ... dosypka w niczym nie przeszkadza i niczym nie grozi .

pagu
Ranga: Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia

23 lut 2015, 19:07 Re: Dosypka Amazoni  (#4)  

Sypiesz w worek foliowy taką ilość podłoża jaką chcesz dosypać szczelnie go okręcając.
Robisz dużą igła sporą ilość dziurek. Wkładasz to do wiadra z wodą spuszczoną z akwarium tak aby nasiąkło. Wyciągasz po nasiąknięciu z wiadra i wkładasz worek do akwarium. Jak już masz go na dnie rozcinasz żyletką mały otworek i delikatnie rozsypujesz po dnie. :wink:
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

PKS_26 Bukowno/Sławków

23 lut 2015, 21:00 Re: Dosypka Amazoni  (#5)  

weder napisał(a):Sypiesz w worek foliowy taką ilość podłoża jaką chcesz dosypać szczelnie go okręcając.
Robisz dużą igła sporą ilość dziurek. Wkładasz to do wiadra z wodą spuszczoną z akwarium tak aby nasiąkło. Wyciągasz po nasiąknięciu z wiadra i wkładasz worek do akwarium. Jak już masz go na dnie rozcinasz żyletką mały otworek i delikatnie rozsypujesz po dnie. :wink:

Ja podsypywałem zwykłym słoikiem 1L :) nasypałem prawie pełny delikatnie i powoli zanurzyłem by nasiąkł wodą i spokojnie rozsypywałem zero problemów :)

PKS_26

weder Gdynia

23 lut 2015, 21:16 Re: Dosypka Amazoni  (#6)  

Też dobry patent ważne aby sypać już nasiąkniętą. Raz dosypałem amazonie powder bez namaczania. Wyglądało to tak jakby worek cementu w akwarium wytrzepał.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

24 lut 2015, 09:08 Re: Dosypka Amazoni  (#7)  

weder napisał(a):Też dobry patent ważne aby sypać już nasiąkniętą. Raz dosypałem amazonie powder bez namaczania. Wyglądało to tak jakby worek cementu w akwarium wytrzepał.

Kazdy ma swój patent , ja robiłem to ręką , garść suchej amazoni i do wody delikatnie przy dnie dosypując nie narobisz bałaganu :lol:

pagu
Ranga: Znający temat

Matrial Poznań

24 lut 2015, 09:52 Re: Dosypka Amazoni  (#8)  

Mimo wszystko chyba najlepszy sposób na dokładną podsypkę zaproponował mi kolega tomaszsu75, czyli kawałek węża lejek i pomału podsypka w te miejsca gdzie brakuje. A o taki zabieg mi właśnie chodzi aby wypełnić puste miejsca.

Matrial

Miasto: Poznań

24 lut 2015, 11:42 Re: Dosypka Amazoni  (#9)  

Też dobry patent ważne aby sypać już nasiąkniętą. Raz dosypałem amazonie powder bez namaczania. Wyglądało to tak jakby worek cementu w akwarium wytrzepał.

dobre:)
Co fachowiec, to inna metoda - i dobrze.
Ja osobiście używam mały plastikowy kubek. Wsypuję połowę, zalewam wodą z akwarium i nisko nad dnem sypię na podłoże.

rrosi

PKS_26 Bukowno/Sławków

24 lut 2015, 14:48 Re: Dosypka Amazoni  (#10)  

rrosi napisał(a):

dobre:)
Co fachowiec, to inna metoda - i dobrze.
Ja osobiście używam mały plastikowy kubek. Wsypuję połowę, zalewam wodą z akwarium i nisko nad dnem sypię na podłoże.

Czyli podobnie tylko pojemnik mniejszy, szklanki też używałem ;) to zależy ile chcemy podsypać

PKS_26

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Mętna woda na Amazoni

krystian1500 w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7455
Witam Akwarium 125L zalane około 2 miesiące temu Oświetlenie led Razzor 120w 8000k 6h dziennie połową mocy Filtr Fluval 205 Co2 koło 4 bąbli na sek bimbrownia . Podłoże Ada Amazonia Nawożenie Eas...

Przechowywanie Amazoni pytanie o przydatność.

Pawel P w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 979
Rok temu założyłem kostkę na Amazoni New, została 1/3 worka. Chciałbym zmienić trochę aranżację i przy okazji wymienić część podłoża. Problem w tym, że worek był otwarty i w związku z tym mam pytanie ...

Akwarium na Amazoni

Sayan w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1981
Witam. Niedługo startuję z akwarium 54l na Ada Amazonia New i chciałbym się dopytać kilku szczegółów dla osób, które używają tego podłoża ponieważ jest to moje pierwsze akwarium z tym "czymś". 1. Na...

Przeniesienie używanej Amazoni

kiler773 w Podłoże · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1793
Witam właśnie stałem się posiadaczem zbiornika 128L i planuje przenieść podłoże i rośliny z 2 mniejszych działających akwariów. W akwarium 54L mam 9L amazoni I, 3L Amazoni powder i 3L Amazoni NEW or...

Mieszanie amazoni

marcinzabki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1156
witam mam akwa 240l.Pytanie jest czy ktos moze mieszał amazonie 1 i 2 w akwa .

Statystyki

Ten temat przegląda 315 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570977
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 314 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.