Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam Zakładam nowy zbiornik i planuje zrobić go ogólnym ale z dużą ilością roślinności. I tu pojawia się moja prośba, skomentujcie co sądzicie o obsadzie i jaką roślinność byście polecali. Dodatkowo jakie sugerujecie oświetlenie i wypowiedzcie się o CO2. zbiornik 80x40x50 LT, podłoże z ziemią, bez CO2 ??! (planuje bez ale zobaczymy), oświetlenie ??! ( czekam na sugestie( na pewno t5 z racji wysokiego zbiornika) filtracja HW-302 gąbka, zeolit, biominet Planowana fauna; - 8 brzanka sumatrzańska - 8 bystrzyk ozdobny - para akara paskowana - zbrojnik niebieski - 5 otoski - 5 kiryski pstry Z góry dzięki za każdy wpis 
-
adrian24
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Popraw tytuł bo 10l to chyba nie ma 
-

akwafun
●
- Ranga: Stały bywalec
Dzięki masz racje musiałem się pomylić baniak ma 160l
-
adrian24
●
Mogę podpiąć się pod temat? Mam tylko pytanko odnośnie dolomitu ile go wsypać na dno pod ziemię. Akwa 240L, Jako podłoże idzie DOLOMIT, K2SO4, na to ZIEMIA+LIGNIT+KULKI GLINIANO TORFOWE I KILKA POKRUSZONYCH PAŁECZEK NAWOZOWYCH, i na to wszystko ŻWIR. Wszędzie piszą żeby posypać tak aby zostały wolne miejsca. mógłby ktoś bardziej sprecyzować? Woda do podmian to RO+AQUADUR I ŻUŁTY V5. Akwa będzie z dużą ilością roślin, z CO2 i oświetlane 3x54w w T5
-
Rosomak78
●
- Miasto: Szkocja
Oświetlenie 2 x 25W T8, w zupełnosci wystarczy ale zawsze możesz dorzucić kolejną. CO2 delikatnie dozowane na pewno pomoże ale przy LT nie jest niezbędne.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Dzięki Kaboom. A powiedz proponujesz 2 białe dzienną i roślinną czy raczej białą i czerwoną
-
adrian24
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja polecam dzienną i roślinną - choć niektórzy mawiają, że do LT roślinne nie mają sensu. Aczkolwiek ja będę miał taki właśnie komplet w swoim LT.
-

akwafun
●
- Ranga: Stały bywalec
Powiązane tematy
Witam serdecznie. Chcę kupić używany zbiornik o wymiarach 120x50x55cm, niestety moja szafka ma szerokość 48,5 cm. Nie wiem czy akwarium może ewentualnie wystawać te 1,5 cm poza szafkę bez podpórki. Sz...
Cześć wszystkim,
38 dni temu założyłem akwarium w stylu nature - powrót do akwarystyki roślinnej po 15 latach, marzenie o zbiorniku na produktach ADA.
Dzisiaj najwidoczniej źle założyłem osłony oświ...
Witajcie,
minęły 2 lata odkąd pytałem pierwszy raz o zakładanie akwarium 200l. Cały czas stoi, funkcjonuje, ma się dobrze :)
Z racji tego, że akwarystyka jest chorobą przewlekłą i postępującą, dosze...
Dostępny pod koniec roku.
IMG_7171.JPG
Mój nowy projekt to zbiornik otwarty, dzięki któremu chce poprawić warunki wilgotnościowe w domu (mam bardzo suche powietrze). Akwarium posiada wzmocnienia wzdłużne i trzy poprzeczne, co bardzo obniża...
Witam, zakładam zbiornik jak w temacie a , że dopiero rozpoczynam przygodę z akwarystyka prosiłbym o parę porad. Wybrałem podłoże żwirek kwarcowy, pod do chce dać kulki gliniano-torfowe. Roślinki będą...
Cześć wszystkim! :) Na wstępie chciałbym życzyć Wam zdrowych Świąt :) Ponieważ aktualna sytuacja jest jaka jest, wielu z nas ma więcej czasu na rzeczy, które planował zrobić później. Ze mną nie jest i...
Witam, mam pytanie bo może ktoś był w podobnej sytuacji, buduję sobie dom i wiem już gdzie będzie stało akwarium, jestem na etapie gdzie mogę podciągnąć sobie, odpływ kanalizy czy wyprowadzić zawór z ...
Trafia w moje ręce lampa długości katalogowo 102 cm o bardzo dużej mocy LED ( 114 wat, ale regulowane co 3-4% mocy ) i dużym PAR, co powoduje objawy akwariozy ;-). Obecnie mam mniejsze akwarium odkryt...
Witam wszystkich, pare dni temu założyłem zbiornik 112l, akwarium roslinne i teraz moje pytania :D chcialbym zacząć zabawe z co2, Mógłby mi ktos doradzic od czego zaczac, jaki sprzet kupic,jakie param...
|
|