Jak przygotować się do Malawi
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
Witam, Obecnie posiadam 180 L zbiornik w którym mam, 8 gurami, 6 gupików, 2 bocje, 2 kirysy, 2 zbrojniki, 2 ślimaki ampularia. Chce ten zbiornik zmienić i obsadę, na malawi, ile mogę mieć max ryb, jaki filtr, i czy mój jest wystarczający, chodzi mi o malawi bardziej spokojne, bo wiem ze to ryby terytorialne, i jeżeli będę miał ich za dużo a za mały zbiornik to się wytłuką nawzajem. bardziej efektowna jest kolorystyka wiec pomyślałem o takich: -Aulonocara Fire Fis -yellow -saulosin Co wy na to? czy to są gatunki spokojniejsze ? Mój obecny filtr to taki https://www.roslinyakwariowe.pl/eheim-cl ... 911c10de10Wkład ceramika, wkład węglowy, wkład wata perlonowa. Nie wiem czy podjąć się temu czy po prostu zmienić obsadę na około 25 brzanek
-

xxkajetan
●
- Ranga: Poznaje temat
Tu są sami rolnicy  To forum o roślinach wodnych. Lepiej zadaj takie pytanie na forum poświęconym pielęgnicą tam z pewnością szybciej otrzymasz odpowiedź.
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
steehead napisał(a):Tu są sami rolnicy  To forum o roślinach wodnych. Lepiej zadaj takie pytanie na forum poświęconym pielęgnicą tam z pewnością szybciej otrzymasz odpowiedź.
ha ha ok 
-

xxkajetan
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
steehead napisał(a):Tu są sami rolnicy  To forum o roślinach wodnych.
Rolnikami, tylko podwodnymi. 
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
GP napisał(a):steehead napisał(a):Tu są sami rolnicy  To forum o roślinach wodnych.
Rolnikami, tylko podwodnymi. 
jo jo jo 
-

xxkajetan
●
Oj tam, oj tam  Są też byli Malawiści  faktycznie nie to forum, jeśli chodzi o Malawi - generalnie problem to wysokie NO3 i PO4 więc im większa (objętościowo) filtracja tym lepiej, teraz użyłbym purigenu z matrixem lub podobnymi materiałami. Jeśli chodzi o obsadę to spokojnie 3-4 gatunki będą OK. Z praktycznych porad to - obowiązkowo coś pod kamienie np. spienione pvc bo jedna rybka jest w stanie obkopać wszystkie kamienie w 2x większym zbiorniku przez 1 noc  - oświetlenie - jakie chcesz nie ma wymagań co do W/l. - rośliny - u mnie rosły anubiasy i miały się dobrze - więc niepowiedziane, że całkiem bez roślin 
-

grzechow
●
- Miasto: DSW
grzechow napisał(a):Oj tam, oj tam  Są też byli Malawiści  faktycznie nie to forum, jeśli chodzi o Malawi - generalnie problem to wysokie NO3 i PO4 więc im większa (objętościowo) filtracja tym lepiej, teraz użyłbym purigenu z matrixem lub podobnymi materiałami. Jeśli chodzi o obsadę to spokojnie 3-4 gatunki będą OK. Z praktycznych porad to - obowiązkowo coś pod kamienie np. spienione pvc bo jedna rybka jest w stanie obkopać wszystkie kamienie w 2x większym zbiorniku przez 1 noc  - oświetlenie - jakie chcesz nie ma wymagań co do W/l. - rośliny - u mnie rosły anubiasy i miały się dobrze - więc niepowiedziane, że całkiem bez roślin 
Planuje kupić narybek 1 cm i samemu go wyhodować  to chyba raczej nie będą jeszcze podkopywały, podłoże mam biały piasek kwarcowy, a tak nawiasem, bo mam teraz akwarium z dużą roślinnościa i odchodu ryb służą jak nawóz oczywiście, więc tak sobie myślę jak będę miał około 3 bądź max 5 roślin to jak to będzie z odchodami, same będą sie rozkładać i znikać ale na pewno nie w tak szybkim czasie jak przy roślinach. wtedy odmulacz czy jak? martwi minie i boje się zakwaszenia wody, ;/ ;/ ;/
-

xxkajetan
●
aha i ten filtr co mam jest wystarczający ? czy wymienić wkłady ?
-

xxkajetan
●
Filtr 2213 jest to min. na start dla twojego zbiornika, pyszczaki dużo jedzą i dużo brudzą. Powiem tak, na początek powinien wystarczyć ale jak rybki podrosną może być problem. Zastanów się nad jakimś wewnętrznym filtrem z gąbką, którą mógłbyś płukać co max 7 dni. Piasek jest OK. Pyski z Malawi nie boją się pralki w akwarium więc dobra cyrkulacja wody załatwia problem z gromadzeniem się DOC na dnie.
-

grzechow
●
- Miasto: DSW
grzechow napisał(a):Filtr 2213 jest to min. na start dla twojego zbiornika, pyszczaki dużo jedzą i dużo brudzą. Powiem tak, na początek powinien wystarczyć ale jak rybki podrosną może być problem. Zastanów się nad jakimś wewnętrznym filtrem z gąbką, którą mógłbyś płukać co max 7 dni. Piasek jest OK. Pyski z Malawi nie boją się pralki w akwarium więc dobra cyrkulacja wody załatwia problem z gromadzeniem się DOC na dnie.
Aha ok  dzięki za rady. a kryptokoryna moze być w malawi ? przetrwa ?
-

xxkajetan
●
U mnie podjadały Kryptokoryny. Ale to kwestia pokarmu ile dajesz. Ja jestem orędownikiem że zdrowy to głodny i wtedy podjada rośliny. Coś za coś. Ale ludzie hodują je z powodzeniem.
-
arro28
●
- Miasto: Marki
arro28 napisał(a):U mnie podjadały Kryptokoryny. Ale to kwestia pokarmu ile dajesz. Ja jestem orędownikiem że zdrowy to głodny i wtedy podjada rośliny. Coś za coś. Ale ludzie hodują je z powodzeniem.
Aha ok  już urządziłem aqua, wczoraj 7 godzin spędziłem nad zbiornikiem, płukanie i wygotowanie piasku. dekorowanie kamieniami, i to najgorsze zalewanie zbiornika  trzeba sie tej wody nanosić  jeszcze mi gdzieś krewetka spierdzieliła do zbiornika i już tak została, nie jestem w stanie jej wyłowić. 3 godziny po zalaniu ryby wylądowały w zbiorniku, wszystko jak narazie ok, dziś już po śniadaniu są ;P
-

xxkajetan
●
norberts napisał(a):To pochwal się efektem.
ok 
-

xxkajetan
●
Powiązane tematy
67397383_2278711712166466_2455111943296385024_n.jpg
Cześć,
(ostrzegam, wpis na bogato :mrgreen:)
Aktualizacja na końcu :roll:
To moje pierwsze akwarium, start odbył się 02.04.2021 roku.
Zbiornik to Akwarium Octopus 75L
(Wymiary: 61x36x44,8cm, Objęto...
akwarium 112l 80x35x40, bez wzmocnień, szyba chyba 6mm
Pierwszy raz kupiłem sobie porządny radiator zamiast płaskiej blachy do akwarium, z myślą chłodnej lampy, dużej mocy i w ogóle bajery.
Sam radia...
Cześć,
Czyszcząc szybę czyścikiem magnetycznym zrobiłem rysę na szkle.
Nawet by to mnie nie ruszyło gdyby nie fakt ze rysa jest przez pół akwarium na przedniej szybie :evil: :evil: :evil: :evil:...
Witam wszystkich serdecznie.
To mój pierwszy post, długo zwlekałem ale już najwyższy czas chociaż się przywitać.
Więc Witam.
A teraz o akwarium.
Na początku była myśl aby zwiększyć zbiornik dla żó...
Witam jaka grubość szkła wystarczy do 63l 60x30x35h 5mm czy 6mm ?
Ma ktoś może 5mm i czy jest wystarczająco?
Witam jak radzicie sobie z dużym zapotrzebowaniem na wode RO. Do tej pory miałem zbiornik 50l więc załapać 25 litrów wody RO I uzupełnić kranem nie był to problem, teraz chcę założyć zbiornik 240l I j...
Cześć, mam pytanie co do jednego z moich kamieni. Zakładam akwarium i coś mnie wczoraj tknęło, żeby polać go octem i sprawdzic, czy się pieni. Niby piany jako takiej nie zauważyłem, ale dało się słysz...
Witam
To nie jest mój pierwszy post dotyczący mojego zbiornika ilka razy korzystałem już Waszych porad
Postanowiłem zebrać wszystko w jednym miejscu i pochwalić się baniaczkiem i moja nierówną walk...
Cześć wszystkim.
Plan jest taki akwarium w podstawie 70x40 wysokie na 50, wychodzi 140l
Od kilku dni przeglądam forum i jestem coraz głupszy... Jakieś 15 lat temu miałem 72l akwarium i teraz chciałbym...
|