Zwracam się z prośbą o pomoc w identyfikacji "obcego" który porasta mi szyby w akwarium. Mam to od weekendu kiedy to wpuściłem zakupione otoski i dołożyłem jedną Alternanthere. Na początku myślałem że to jakaś pleśń ale nic podobnego wujek gogle nie znalazł. Raczej nie jest to jakieś żyjątko gdyż się nie przemieszcza a jedynie faluje zgodnie z prądem wody. Rośnie to na razie tylko na szybach nie zauważyłem żeby porastało korzeń czy rośliny. Na glona też to nie wygląda.
Zbiornik 240l pracuje od 5 tygodni.
Oświetlenie 9h/dzień: Juwel 2x54W T5 (Jedna Day druga Colour).
Nawożenie: CO2 (~20mg/l), Carbo, Potas, zaczynam powoli dozować miko i makro.
emil_m napisał(a):Na 90% jestem przekonany że to nie stułbia, za mała i brak charakterystycznych macek. Stawiał bym raczej że to coś z flory a nie fauny
Też mi nie pasuje, temu pisze o ruchu ? Po wyglądzie kształtem jest to jak oczlik, ale ? Weź pod uwagę, że piszesz o falowaniu z pradem wody, na necie sa zdjęcia młodych stadium stułbi, może się jeszcze rozwinąć ? Ja bym to zostawił, i pokazał dorosłą formę
Małżoraczka jednego dziś namierzyłem i ubiłem a oczliki też u mnie śmigają ale to ani jedno ani drugie. Oczlik poza tym że siedzi sobie na szybie to potrafi też bardzo szybko się przemieszczać w inne zakamarki akwarium. A to paskudztwo którego nie mogę zidentyfikować przyczepione jest na stałe do szyby i się nie przemieszcza. Wygląda to jak kielich (lampka do wina) przyczepiony cienką nóżką do szyby. Najważniejsze pytanie jest takie czy stanowi to jakieś zagrożenie dla obsady zbiornika? Dodam jeszcze że daje się to coś bez problemu usunąć czyścikiem do szyby.
ArturI -> U mnie krewetki na razie mają się dobrze. Przeczytałem twój post i opis pasował by do tego co rośnie w moim akwarium.
pilus57 -> A mógłbyś napisać coś więcej o tym, co to za żyjątko?
Zostaw i się tym nie przejmuj !! Mam w krewetkarium i jest ok , nie usuwam nie walcze z tym toć to natura ! jak przeszkadza daj Carbo lub jednorazowo NO-plantaria . jak zrobisz Twoja rzecz .pozdrawiam. Ewentualnie zachęcam na fora o krewetkach , mi zajęło kilkaset godzin i mam spokój sumienia i dosyt wiedzy .
pilus57 -> Dziękuje za odpowiedź. Czuje się uspokojony . Jeżeli te żyjątko nie szkodzi a tylko ewentualnie psuje estetykę zbiornika to w razie nadmiaru będę usuwał mechanicznie. A od dziś obiecuję poprawę i postanawiam więcej małżoraczków nie ubijać:).
LYSERpL w Zwierzęta· Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 210554
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Wojciech S w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1442
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku.
Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
94adamo94 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3686
Cześć,
proszę o pomoc w identyfikacji organizmów na szybie. Średnica około 1-2mm. Nie mają wyraźnego korpusu, tak jakby parzydełka wyrastały z jednego punktu, czyli takie bardziej krzaczaste niż drze...
WodorekSodu w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1295
Dzień dobry.
Mam akwarium 120 l, dojrzewające od 3 lat, z butlą co2 i obsadą głownie przydennych: zbrojniki, czerwone i niebieskie, kiryski julii, gurami, grubowargi syjamskie.
Kosiarki od ponad tygo...
David_90 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1365
Witam czy mógł by mi ktoś pomóc w nakierowaniu co dolega mojemu skalarowi od wczoraj zachowuje się jak na dołączonym zdjęciu oraz filmie,
Inne ryby się maja dobrze tylko owy skalar ma problem jakiś.
...
Iblis88 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7806
Witam.
Kupiłem dwie Pielęgniczki Ramireza oraz jedną Electric Blue. Proszę o pomoc w identyfikacji płci ponieważ chciałbym dokupić drugą do pary dla Electric Blue oraz upewnić się że te zwykłe które k...
artb1977 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5715
Witam,
Potrzebuje pomocy przy identyfikacji plci Pielegniczek Ramireza.
Miala byc parka, ktora mam od dwoch dni a troche sie ganiaja i sa dosyc podobne.
Pstrungarz w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2369
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat.
Akwarium 60x40x40 72l
Podłoże piach ...
Statystyki
Ten temat przegląda 174 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 174 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej