Dziwnie działająca świetlówka - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dziwnie działająca świetlówka

Liczba wyświetleń: 709·Odpowiedzi: 3
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
runeez Kraków
Witam

To mój pierwszy post na tym forum. Do akwarystyki wróciłem po kilku latach założyłem nowy baniak ( na razie 60l 70x30x30), kupiłem pokrywę i mam już pierwszy problem. W pokrywie fabrycznie zamontowana jest świetlówka 15W(wiem że mało i pracuje nad tym). Zachowuje się ona dość dziwnie tzn.
gdy podłączę ja do prądu nie startuje, nawet gdyby tak cały dzień była podłączona. Dopiero gdy zacznę kabel zasilający wypinać i wpinać potrafi zaskoczyć i świeci ok. Gdy już chwilkę poświeci gdy ja odłączę i podłączę to zaskakuje.

Wygląda to tak jakby na "zimno" nie chciała zaskoczyć.

Z moją podstawową wiedza o świetlówkach przypuszczam, że może to być starter.

Proszę bardziej doświadczonych o opinie bo w obudowie wszystkie "bebechy" do obsługi świetlówki są zamknięte w klejonej osłonie w której, jest wklejony taki korek wydaje mi się że własnie tam może być ukryty ten starter.
Jeśli to nie wina samej świetlówki to będę musiał rozpruć ta obudowę, ale zanim to zrobię chciałbym poznać wasza opinię. Także cen podzespołów do wymiany jeśli się orientujecie.

I jeszcze jedno nie oddam jej na gwarancji bo już zdążyłem wyciąć kawałek obudowy pod filtr kaskadowy

runeez
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Objawy jak przy walniętym starterze. Może też być źle zamontowany(niedokręcony) i jest tam słaby styk. Oczywiście zakładając że masz tam statecznik magnetyczny. Świetlówka też może być walnięta ale to mało prawdopodobne przy założeniu że jest nowa.
Najpierw sprawdź starter spróbuj go odkręcić i wkręcić jeszcze raz jak nie to wymień na nowy, potem świetlówkę wymień jak nie będzie działać to trzeba będzie rozwalać i dojść do statecznika.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

matu Gdańsk
Starter sprawdź, dokładnie.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
runeez Kraków
Nowy starter za 2,50 i wszytko działa tak jak należy :) dzięki !

runeez
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

17263024922056816243280038951954.jpg

Która lampa bądź świetlówka jest energooszczędna

Basia9819 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2659
Witam a właśnie się zastanawiam nad wymianą oświetlenia u siebie w akwarium 60l na jakiś którejś bardzo energooszczędne tylko nie wiem czy wziąć sobie świetlówkę czy po prostu lampę ledową i to jest m...

Belka vs świetlówka LED

bigfe w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1827
Witam, mam spory dylemat dotyczący oświetlenia w nowo planowanym akwarium. W skrócie: do tej pory miałem akwarium roślinne (mało wymagające gatunki) które stało na ziemi i było oświetlane (pod pokrywą...

Świetlowka T5 na LED

lotus w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1431
Witam, Niestety nie mam czasu na przegląd wszystkich wątków o oświetleniu, ale mam dość specyficzne pytanie, byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Mam w tej chwili Sylvania, 2x80W 4000K T5 i 2x80W 10000...

Świetlówka Diversa led -w czym problem- świeci 2 s

azet w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1548
Witam. Pytanie do elektryków. Jakiś czas temu , kupiłem w 2016 https://sklep.roslinyakwariowe.pl/expert-modernizacja-pokrywy-130cm-p-27849.html Od jakiegoś czasu, belka zapalała się na 1 s , i gasła...

Świetlówka AZOO Tri-Power Light - proszę o opinię

prcz0 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1328
Hej. Czy ktoś używał tej lub podobnej świetlówki? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswietlenie/swietlowki-t8/swietlowki-t8/15w-45cm/swietlowka-azoo-tripower-light-44cm-p-32984.html Moje akwarium to...

Jaka świetlówka t8 do 72l LT

Paulaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2952
Witam. Posiadam zbiornik 72l na ziemi ogrodowej, typowy lt. W standardowej pokrywie obecnie świecą dwie świetlówki LED (takie:https://archiwum.allegro.pl/oferta/oswietlenie-led-do-akwarium-50-cm-5630-...

Jaka świetlówka do akwarium?

SławekW w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2152
Witam. Założyłem akwarium 200L. W obudowie mam miejsce na trzy świetlówki T5. Obecnie mam zamontowane dwie nowe aquastar i grolux - obie 45W. Jedna jest starsza aquastar 45W i chyba zaczyna delikatnie...

Swietlowka LED Plant Grow

leczyk10 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 3529
Czesc Wam Zastanawiam sie nad dolozeniem do 2x24 T5 w 72litrach dodatkowo owej swietlowki. Zainteresowala mnie z racji braku dodatkowych statecznikow itp. Kabelek i odrazu do kontaktu. Opis produkt...

Świetlówka - chemiczna katastrofa w twoim domu

Prospero w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2117
Instrukcja postępowania brzmi jak plan usuwania skutków ataku bronią chemiczną: 1. Przewietrzyć pomieszczenie przez co najmniej 15 minut. Jak najszybciej opuścić pokój. 2. Prace porządkowe wykonywać w...

Świetlówka zapala się i gaśnie

Usunięto użytkownika 15150 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 10846
Świetlówka zapala się i gaśnie, raz dłużej świeci raz krócej wymieniłem na nową to samo, połączenia stykają bo za każdym włączeniem do prądu się zapala od razu i za raz gaśnie statecznik ELXs 124 ...

Statystyki

Ten temat przegląda 327 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570951
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 327 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.