Miernik TDS-4 - czy ktoś używa...?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witajcie, zakupiłem sobie ostatnio miernik TDS-4 celem "badania" wody. I mam z nim problem. Pierwsze testy wykonałem na wodzie destylowanej i mojej kranówce. Destylowana - 5 ppm, kranówka około 280 ppm. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że każde wsadzenie miernika do badanej cieczy dawało inny wynik. Przy kranówce różnice rzędu nawet 30 ppm. Jako, że kupiłem roztwór do kalibracji - 342 ppm NaCL, postanowiłem skalibrować miernik. Niestety - kiedy już udało mi się ustawić 342 ppm, to przy kolejnym mierzeniu wartość często odbiegała od tego co ustawiałem.
I teraz nie wiem - czy jest to po prostu taki szajs - czy trafił mi wadliwy egzemplarz...
Średnio na 10 pomiarów - połowa odbiega od normy - może tak ma być i z tego urządzonka nic więcej się nie wyciśnie?
-

akwafun
●
- Ranga: Stały bywalec
Nie koniecznie musi to być szajs lub wadliwy egzemplarz. Zauważ, że kalibracja przyrządu powinna odbywać się przy temperaturze 25 stopni Celsjusza. Woda w kranie czy akwarium również może mieć różną temperaturę podczas pomiarów. Dlatego aby dobrze skalibrować swój miernik powinieneś robić to w momencie gdy temperatury roztworu jest równa 25 stopni. Dodatkowo ważną rzeczą jest przemycie przyrządu przed i po pomiarze w wodzie destylowanej lub z filtra RO, ponieważ przewodność wody pochodzi od rozpuszczonych w niej związków chemicznych, które będą osadzały się na elektrodach miernika.
-
maciekkr
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
Ostatnio kalibrowałem miernik EC-3 i też stosowałem roztwór NaCl. W instrukcji bardzo ważne było, żeby pomiar był wykonany przy temperaturze 25 stopni, co łatwo zmierzyć. Ja pilnowałem wartości 700 uS. Błąd i tak jest niewielki, a do naszych pomiarów akwarystycznych jest wystarczający, nawet przy pomiarach temp. wody o 5 stopni niższej lub wyższej. Jak masz możliwość sprawdzenia pomiarów innym urządzeniem, czy to TDS czy EC, to pewnie Twoje wątpliwości rozwieje.
-

Conrad_PL
●
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Roztwór NaCL przed kalibracją podgrzałem do 25 i taką temperaturę utrzymywałem. Może problemem jest to, że nie przemywam urządzenia pomiędzy pomiarami i jak podpowiedział mi kolega weder, aby pomiędzy pomiarami robić chwilę przerwy. Ja pomiary robiłem jeden po drugim, może stąd takie rozbieżności...
-

akwafun
●
Powiązane tematy
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
Witam
Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam
Kupiłem sobie miernik TDS aby sprawdzić przewodność elektryczną mojej wody. I mam takie pytanie. Bo czytałem że wynik pokazuje jak czysta jest woda. Ale pod względem chemicznym?? Jestem łodzian...
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?
|
|