|
|
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
To dzisiejsza moja zabawa z rądlem. Co myslicie da rade? Wszystkie rosliny emersyjne wiec chyba nie padna
-

djbovorta
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Worksop UK
-
To że sadzisz emersy nic nie gwarantuje... Powodzenia bo to fajna zajawka  Również próbowałem, rośliny akwariowe na dłuższą metę nei dawały rady - nawet anubiasy nie chciały mi się przestawić - porażką moja polegała na tym że nie mogłem spryskiwać naczynia kilka razy dziennie tylko rano i po powrocie z pracy - zdecydowanie zbyt rzadko... ;( Fajnie jednak sprawdzały się rośliny tropikalne stosowane w paludariach 
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
No niestety u mnie tez moze byc problem z zraszaniem czesciej niz dwa razy dziennie  mowisz ze moze byc lipa  Moze zaleje wiecej wody? 
-

djbovorta
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Może pomoże, ale osobiście wątpię... zwróć uwagę, żeby ta lampka którą doświetlasz nie była zbyt blisko naczynia. Uważam, że bez odpowiednich gatunków nie da się utrzymać roślin bez spryskiwania kilka-kilkanaście razy dziennie... Ale i tak warto się pobawić a raczej powalczyć - daj zdjecia za tydzień. Sam zresztą się upomnę bo będę ciekawy efektów 
-

ArturI
●
ArturI napisał(a):Może pomoże, ale osobiście wątpię... zwróć uwagę, żeby ta lampka którą doświetlasz nie była zbyt blisko naczynia. Uważam, że bez odpowiednich gatunków nie da się utrzymać roślin bez spryskiwania kilka-kilkanaście razy dziennie... Ale i tak warto się pobawić a raczej powalczyć - daj zdjecia za tydzień. Sam zresztą się upomnę bo będę ciekawy efektów 
U mnie było to samo spryskiwanie mnie wykończyło. Po ponad roku zlikwidowałem. A jeden sam się zlikwidował podczas mojego urlopu.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Rok czasu to dlugo, nawet nie myslalem owej kompozycji trzymac rok.Jakie rosliny dobrac aby rosly w mokrym podlozu? Rosliny do terrarium ale jakie? Mam pewnien pomysl, jakby na noc i czas spedzony w pracy zakrywal owe naczynie? Woda paruje skrapla sie i nawilza znowu
-

djbovorta
●
-
U mnie sprawdził się zestaw/rozwiązanie jak na zdjęciach... Do wabi-kusa daleko ale idea podobna i wcale nie mniej ciekawa [w mojej opinii]... OWADOŻERY - kapturnica, dzbanecznik, muchołówka i rosiczka[te dwie jednak nie lubią spryskiwania], nidularium, papirus [b. dobrze się sprawdza], fitonia [b. dobrze się sprawdza], storczyki [te jednak aby mieć jędrne liście muszą być często spryskiwane albo w jakimś mchu częsciowo].
Możesz wybrać się też do sklepu zoologicznego a napewno znajdziesz roślinny terraryjne które są wciskane jako akwariowe np. tatarak chiński, skrzydłokwiat itp. - one się idealnie nadają do Twojego naczynia!
-

ArturI
●
Powiązane tematy
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie paluadrium. Jednak , żeby nie rzucać się na głęboką wodę postanowiłem zrobić coś w stylu wabi kusa,ale z konstrukcją że skałami i mini wodospadem. Najwiekszym pro...
Zbiornik ma już z pół roku, dwie ważne sprawy, wszystko rośnie o wiele wolniej niż w wodzie, druga sprawa - bezobsługowe, tylko zraszamy 2-3 razy dziennie. No chyba że poszalejemy ze światłem, wtedy g...
Zapraszam do obejrzenia i inspiracji.
Zobacz naczynia do Wabi-Kusa w sklepie RA
Niestety to bardziej pogadanka + warsztaty.
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-miniled-1-6615d21b561f5bdd49c393e97f8d7b7f.jpg
W ofercie sklepu internetowego pojawiły się mini lampkli LED dedykowane małym aranżacjom typ...
Witam.
Dane techniczne:
Oświetlenie: lampa by IKEA Kvart i jakieś ledowe żródło światła( bo już mało co świetlówkę można kupić) 4W 2700K 250lm
Naczynie: salaterka ;) średnica 15 cm wysokość 7 cm
...
Zainspirowany stylem Wabi- Kusa postanowiłem się w to wdrążyć. Powiem nawet że jestem tym podekscytowany.
Nawożenie: to ziemia i kulki glinowe na to żwirek.
Oświetlenie: talerzyk led 3 w 340 lm. Pr...
|
|