Akwarium roślinne, jakie podłoże zamiast bazltowego? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarium roślinne, jakie podłoże zamiast bazltowego?

Liczba wyświetleń: 7701·Odpowiedzi: 6
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam. Posiadam w swoim 200L żwir bazaltowy o dosyć dużej granulacji. Rośliny się słabo w nim ukorzeniają. Myślałem więc nad zmianą podłoża, na:
1. sam żwir kwarcowy drobny
2. ziemia ogrodowa i na wierzch żwir kwarcowy drobny czarny
3. substrat np. Aquabasis JBL i na wierzch żwir kwarcowy drobny czarny (plus ewentualnie w rogu plaża z białego piasku)
4. gotowy substrat np. AquaSusbtrate II+ (tylko on po jakimś czasie podobno jałowieje)

Nawożę rośliny w słupie wody, będę dozował Co2 w niedługim czasie, zwiększę oświetlenie na minimum 0,5W/L.

Ziemi ogrodowej się boję tylko dlatego, że nie wiem jaki chcę uzyskać projekt gotowego akwarium, co jakiś czas będę na pewno przesadzał rośliny, a ziemia lub substrat mogą wypłynąć. Najlepszym chyba rozwiązaniem będzie gotowy substrat lub sam żwir kwarcowy. Proszę o pomoc. JBL Manado nie wchodzi w grę, rośliny będą mi z niego wypływały zanim się ukorzenią, poza tym nie podoba mi się ten ceglany kolor.

pawellike
Ranga: Początkujący

Przemo80 Ruda Śląska
to może sam żwir rzeczny + kulki nawozowe albo pałeczki?

Przemo80
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Ruda Śląska

@pawellike

Powiem Ci że miałem ponad rok w akwarium na żwirze i kulki gliniano-torfowe, mam też aktualnie akwarium z ziemią ogrodową wymieszaną z kermazytem, torfem, filtus floran, piach i pałeczki nawozowe a na to żwir.... 2 tygodnie temu wystartowałem z akwarium z podłożem aktywnym (black earth+green base xr) i to jest dopiero to co może zachwycać oko, rośliny rosną w tempie ekspresowym, przy tym piękna zieleń. Nie wiem jak to dalej sie potoczy bo to dopiero 2 tygodnie, ale jakbym miał na dziś wybierać to tylko podłoże z substratem. Testowałem tylko Amazonie (to akurat u znajomego, nie u siebie) i Black Earth i na dzień dzisiejszy niczym innym swoich holendrów bym nie podsypał

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A na substracie pod żwir jak sprawa wygląda z ewentualnym przesadzaniem roślin? Czy stosuje się między substracie a żwirek jakąś ewentualnie siatkę ochronna?
Myślałem nad zwykłym żwirem rzecznym, lecz bardziej kusi mnie ten czarny kolor podłoża. Pięknie się prezentują na nim rośliny i ryby.

pawellike

Nigdy miedzy substratem a żwirkiem nie kładłem żadnej siatki. Nawet miedzy ziemią ogrodową a żwirkiem jej nie kładłem. Ta siatka czy moskitiera to mit. Dawno temu tak robili, ale to bez sensu. Black Earth polecam w ver. super fine (czyli drobniutkie granulki). Sadzenie roślin w nim to bajka w porównaniu ze żwirem.
Zdjęcia juz umieszczałem tu:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65#p427765

3 dni po starcie i 10 dzień po starcie:

marlowe

Super to wygląda ale...cena odstraszająca. Znalazłem na internecie worek 9l za 159 zł. Nie chce tyle inwestować w podłoże, bo na 200l akwa wyjdzie strasznie drogo. To już wolę kupić substrat pod żwir i na wierzch może żwir rzeczny, lub czarny co mi się bardziej podoba. Ale wiem na pewno, że ten bazalt idzie do worka.

pawellike

pawellike napisał(a):Super to wygląda ale...cena odstraszająca.

Fakt, drogo jak holera, serduszko mi pękało jak kupowałem dla swoich 240 litrów :D

marlowe

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2063
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
YouTube

Film podłoże w akwarium 5 błędów które popełniasz

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2398
Hej Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5098
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
20241029_070012.jpg

Pomoc w dodaniu podłoża, akwarium 200L

Piotr10393 w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6445
Witajcie drodzy forumowicze, Potrzebuje porady, kupiłem akwarium z zawartością które przebudowuje, chciałbym uzyskać jasne podłoże, czytałem ze biały piasek chociaż bardzo mi się podoba średnio się na...

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9155
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2807
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

Podłoże aktywne bez co2

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4324
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...

Podłoże aktywne a KH

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3146
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...

Paludarium - podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5209
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?

Podłoże aktywne a kapsułki nawozowe

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8565
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...

Statystyki

Ten temat przegląda 276 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 276 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.