|
|
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam, ową kaskadę mam od ok. 2tyg. w 25l baniaczku. Po ok. 24h kompletnie traci moc i woda nawet się nie sączy, nie reaguje na zmianę przepływu, przy czym słychać pracę wirniczka. Po wyjęciu rurki i koszyczków odzyskuje moc...na jakiś czas. Jako media mam gąbkę, ceramikę + prefiltr. Zetknął się może ktoś z takim bądź podobnym problemem w przypadku tej kaskady ?
-
Harper01
●
- Ranga: Początkujący
A próbowałeś wyciągnąć wirnik? Ja kiedyś miałem coś takiego tyle że w FZN-2- konstrukcja ta sama tylko, że wkłady większe. Okazało się że strasznie zasyfił się magnez w który wbudowa jest ośka od wirnika. U Ciebie mogło się coś innego tam dostać wata, kawałki roślin itp. Spróbuj rozmontować wyczyścić i daj znać czy pomogło.
-
chudykrk
●
A wtykasz rurkę do samego końca tak aby opierała się maksymalnie o prowadnicę spływu wody. Jeśli będzie wsadzona za płytko a wystarczy kilka milimetrów uniesienia to właśnie tak traci moc.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No więc przeczyściłem dzisiaj jeszcze raz wszystko porządnie, w wirniku był jakiś brązowy nalot, którego de facto na pierwszy rzut oka nawet nie dostrzegłem, więc czy to było problemem - zobaczymy. Rurka jest wepchnięta do samego końca, zresztą nawet jakby nie była to po dopchnięciu powinno wszystko działać normalnie ? A tak się nie dzieje. Więc jeżeli spadek wydajności był spowodowany tym delikatnym nalotem, to czy ten filtr ma w ogóle jakiekolwiek szanse poradzić sobie w akwarium, w którym wystąpi plaga glonów lub gdzie intensywnie w podłożu kopią kiryski, dzięki którym cały syf z dna unosi się do góry ?
-
Harper01
●
Wątpię aby ten mały syfek był przyczyną tego o czym piszesz. Mam wszystkie trzy kaskady i oceniam je bardzo wysoko.W krewetkarium obecnie FAN-1 jego wirnik czyszczę raz na 2 tyg a wkłady są płukane raz na miesiąc. Bez czyszczenia wirnika po 2 tyg jest zauważalny spadek przepływu. Duże znaczenie ma utrzymanie wirnika w czystości (magnesu).Po wyczyszczeniu wirnika wszystko wraca do normy.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
No więc okazuje się że prawdopodobnie to była właśnie przyczyna, ponieważ kaskada do tej pory ładnie śmiga i reaguje na regulacje przepływu. Chyba że przypadkowo jeszcze coś zrobiłem  Zmieniłem też prefiltr na grubszą i bardziej zwartą gąbkę, może to również pomogło i tyle syfu nie dostaje się teraz do wirnika, w każdym razie dzięki za pomoc 
-
Harper01
●
Powiązane tematy
Cześć,
czy możliwe jest zaimplementowanie własnych mediów filtracyjnych do najmniejszego modelu z serii fzn pro? Czy mógłby podzielić się ktoś jak to zrobić? Niestety ta wersja w odróżnieniu od więks...
Widzieliście już ulotkę nowego filtra od Aquaela? Ciekawe ile będzie kosztować i czy warto wymieniać Versamaxa FZN na FZN PRO? Już podoba mi się łatwiejszy sposób czyszczenia bo na chwilę obecną jest ...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
witam,
Mam taki problem, mianowicie co jakiś czas zaczyna mi buczeć pompa w filtrze RO, tak sądze, że to ona, bo dźwięk sie niesie, pomimo, że wyciągnę wtykę z gniazda ona i tak buczy, nie rozumiem ja...
Witam!
Mam problem z filtrem zewnętrznym eheim 2026 - ogólnie filtr kiedyś kiedyś tam działał przy akwarium 200L, później parę lat leżał na strychu nie używany, wyciągnąłem go po tych latach, od razu...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów i chciałbym kupić do niego filtr kaskadowy. Zastanawiam się nad Aquael FZN Pro 700 oraz nad 1000. Mam takie pytanie. Skłaniam się ku 700 tylko zastanawiam się jak t...
Dzisiaj otrzymałem paczkę bio ceramiki z pewnego znanego sklepu akwarystycznego. Problem polega na tym po przepłukaniu wodą RO i włożeniu do filtra w ciągu 12h pH podskoczyło mi z 5,8 na 7,5. Jest sza...
Witam
Kupiłem dwa dni temu filtr aquael fzn mini do mojego krewetkarium 8 l (20 x 20 x 20cm).
Niestety filtr wydaje super głośne dźwięki, mam na myśli wibracje o szybę oraz zauważyłem że w samym filtr...
Cześć,
Założyłem nowe akwarium 54 litry i nie wiem czy nie przesadziłem z filtrem. Akwarium jest panoramiczne z obłą szybą, znajduje się w nim filtr FZN-3, z racji umiejscowienia akwarium, jest on cen...
|
|