Wywrotka po 3 miesiącach - co robić? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wywrotka po 3 miesiącach - co robić?

Liczba wyświetleń: 2490·Odpowiedzi: 10
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie - marzy mi się mocno roślinne akwarium. Początkowo miał to być LT, zbiornik miał się sam zbalansować, wyszło jak wyszło. Dokupiłem trochę sprzętu, dalej jednak pojawia się problem z aktywnym wzrostem roślin, dno świeci pustkami. Podsumowując: wyłożyłem się na boisku, jak początkujący piłkarz.

Możecie rzucić okiem na specyfikację mojego baniaka i delikatnie mnie nakierować, jak krok po kroku zrobić mocno roślinne akwarium, tak, by było dużo, dużo roślin, trawniczek itd. naturalnie z rybami i krewetkami, które już mam, jednak w kwestii obsady - zarówno roślinnej jak i mieszkańców akwarium - jestem otwarty na sugestie i porpozycję.

Liczę na rzeczowe porady a nie falę ciosów w twarz i zdanie podsumowanie: tragicznie u mnie, średnio dobrze itd.? Może gdzieś leży prosta do wykrycia przyczyna, której nie widzę (za dużo roślin pływających, złe filtry w kuble, nie wiem....).

Chętnie posadzę nowe rośliny, inne niż zielone, a łatwe w utrzymaniu - doradźcie koledzy i koleżanki.

Opis akwarium

1. Wymiary: 80cm x 35cm x 40cm
2. Oświetlenie: zestaw 2x24W T5 (55cm) + świetlówki AQUASTAR + GROLUX
3. Podłoże: uniwersalna ziemia ogrodowa, z dużą zawartością torfu, przykryta siatką i następnie warstwą bazaltu o granulacji 3-6 mm. Nieco piasku kwarcowego granulacja 0,1mm-0,4mm
4. Brak systemu CO2
5. Filtr zewnętrzny kubełkowy JBL CristalProfi e901 z serii Green Line; Aquael Filtr Wewnętrzny Fan 3 Plus professional
6. Od dna kubła: kulki JBL Micromec, zelit mineralny, bio ceramika na ostatnim koszyku (pierwszym do góry) wraz z gąbką filtrującą po bokach, dodaną w zestawie
7. Oba filtry działają 24h na dobę
8. 25 stopni Celsjusza
9. Nie znam parametrów wody – zmiękczam twardość naturalnie (kokos w akwarium, woda ze studni)
10. Nie stosuję nawozów
11. Używam wody ze studni, odstanej, trzymanej w zacienionym miejscu, otwarta bańka 30l
12. Nie używam środków uzdatniających wodę
13. Staram się zmieniać wodę raz na miesiąc – średnio jest to w przedziale co 4-6 tygodni
14. Kamienie podwórkowe, ciężko mi określić ich rodzaj. Zostały wygotowane, bardzo długo w słonej wodzie, testowane przez zalanie octem – brak reakcji. 4 szt. kamienia. Brak korzeni.
15. Manipuluję raz w tygodniu, może rzadziej.
16. Nie używam i nie używałem preparatów antyglonowaych.
17. Nie używam i nie używałem leków dla ryb.
18. Nie używam lampy UV.
19. Ryby karmione są raz dziennie.
20. Obsada: neon innesa 10 szt., danio pręgowany 7 sztuk, kirys 2 sztuki, zbrojnik 2 sztuki, bojownik 3 sztuki – samiczki, krewetki red cherry 3 sztuki, molinezja black mollu 1 sztuka
21. Rośliny: - pływające salvinia natans (pokrywa około 70 procent tali wody), mchy wśród kamieni, dom krewetek: Taxiphyllum peacock moss, Singapore moss, Flame moss; dalej Bacopa monnieri, Anubias barteri zawieszony w kokosie, Rotala green, Hydrocotyle i leucocephala
22. Akwarium funkcjonuje od listopada 2014 roku

tomaszdarwin
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dobre światło zbilansowane nawożenie plus podmiany wody ro przynoszą rezultaty .to co pokazałeś woła o pomste do nieba

meniek
Ranga: Aktywny użytkownik

Masakra co za ubóstwo.
Ja w swoim 6 litrowym akwarium mam więcej roślin.

Przejdźmy do sedna.

Po Pierwsze RESTART !

1. Jak masz kasę to zainwestuj w podłoże aktywne np. Aqua art substrate II+ lub Amazonie, jśli nie masz to może być ta ziemia i żwir na górze.
2. Dokup więcej roślin zdecydowanie więcej !!
3. Światło masz w miarę dobre 2x24wat
4. Dokup Potas w płynie i węgiel w płynie jeśli chcesz tanie napisz na pw. Ja kupiłem 0,5l potasu i węgiel w płynie za 20zł.
5. Światło świeć max 8-9godz.

dariuszmachander
Ranga: Znający temat

Ja bym spróbował dosadzić roślin - bez restartu... Tylko nie zwlekać z tym!

akwafun
Ranga: Stały bywalec

Czekaj czekaj , gdy pisałem z telefonu nie widziałem że cała twoja tafla wody pokryta jest jakimis roslinami pływającymi. Coś mi nie pasowało że tak ciemno przy tych 2x24w.

Wywal przynajmniej 3/4 tych pływających by było lepsze światło.

I tak jak nie chcesz robić restartu to :

1. wywal to dziadostwo zasłaniające światło.
2. Dosadz znaczną ilość roślin
3. Kup potas i węgiel w płynie.
4. Podmieniaj wodę raz w tygodniu około 20 litrów

dariuszmachander

Zacznę tak : Widać, że kolega dopiero wdraża się w tajniki akwarystyki roślinnej i tak jak zapewne każdy z nas popełnia większe lub mniejsze błędy :).

Skoro o błędach to :
- po pierwsze zmniejsz ilość roślin pływających !!! - zasłaniają roślinom 70% światła (powierzchni) - jeżeli chcesz je nadal bardzo mieć to pozostaw ich tyle by zajmowały max 15% powierzchni wody.
- podmiany wody ok 30-40% co max 2 tygodnie !! - najlepiej co tydzień
(woda ze studni jest trochę niepewna w moim przekonaniu bo może mieć wahania parametrów - bezpieczniej będzie jak podmiany będziesz robić na odstanej kranowej wodzie - jej parametry możesz sprawdzić na stronie stacji uzdatniania wody z której ją otrzymujesz)
- Skoro masz już kubeł to w moim przekonaniu obecność FZN3 jest raczej zbędna a zajmuje tylko miejsce w środku.
- dosadź roślin np cieniolubnych - z reguły rosną wolniej i nie potrzebują dużo nawozów (zwarki, mikrosoria, bolbitis, hetrantera paskowana, mchy)
- wprowadź nawożenie - proponuję poczytaj sobie o metodzie Estimate Intex (EI)

Jeżeli chcesz założyć sobie akwarium typowo roślinne ale takie by nie wymagało wiele czasu na pielęgnację to pomyśl nad roślinami takimi jak np. mikrosorum (bez względu na odmianę czy to normalny pteropus czy np. narrow leaf). Rosną one stosunkowo wolno i nie wymagają częstych przycięć. (tylko pamiętaj by nie sadzić w podłożu tylko na korzeniach/kamieniach). Mając ziemię jako podłoże pomyśl nad zwartkami !! Z doświadczenia wiem, że rosną na ziemi bardzo dobrze a są przy tym bardzo mało wymagające (może poza cryptocoryne parva).
Jeżeli wprowadzisz EI to nie dawaj jak więcej niż 1/3 - 1/2 pełnej dawki - roślinom przy tym świetle to wystarczy na tyle, że "zjedzą" wszystko i nie będziesz mieć problemu z glonami.

BTW Rośliny czerwone są z reguł dużo bardziej wymagające więc nie radzę ich na razie na początku stosować w aranżacji.

Ogólnie: tylko trochę poczytać i będzie git

Badyl251

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zdybu Sandomierz/Łódz
Tak jak kolega napisał dostosuj się do punktu
akwafun napisał(a):1. wywal to dziadostwo zasłaniające światło. 2. Dosadz znaczną ilość roślin3. Kup potas i węgiel w płynie.4. Podmieniaj wodę raz w tygodniu około 20 litrów

Z rosli to polecal bym Ci zabienice w tym podłożu dadza rade i zrobil bym zbiornik na zabienicach jest spory wybor .

zdybu
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sandomierz/Łódz

nic ci nie rośnie bo masz za malo makro w wodzie. Dobrze że masz ziemie, ja bym powciskał jeszcze do żwirku pałeczki nawozowe takie dla kwiatów najlepiej z żelazem np. dla storczyków. Możesz je pociąć na centymetrowe kawałki i powsadzać pod rośliny a do wody dolałbym jakiś nawóz z azotem, np. aqua plant tropicala, troche co tydzień. Jak rośliny odżyją to znaczy że tego im brakowało :)

nediar

Bardzo dziekuję za ożywioną dyskusję - nie lubię rejestrować się i pisać na forach, bo te z reguły zdominowane są przez gości, którzy mają laboratoria a nie akwaria i puszę się ilością utopionych w nim $.

1. Wyrzucam znaczną ilość pływającej salviny natans i zostwię jej symbolicznie (gdzieś wyczytałem, że taka roślina na powierzchni jest wymagana, by nie powstawał nam tzw. kożuch, pochłania część substancji odżywczych z górnej części słupa wody, nie pozostawiając zbyt wiele dla glonów - których de facto nie uświadczyłem praktycznie wcale, plus lekko zacienia zbiornik, również utrudniając życie glonom)
2. Przykładam się do zmiany wody co dwa tygodnie, po 20 litrów
3. Muszę przemyśleć sprawę zakupu roślinek - ogólnie miałem jeszcze kilka innnych, które padały, podejrzewam przez niedobór światła (przesada z salviną natans) i zbyt małymi podmianami wody (była mocno zażółcona przez ziemię ogrodową i kokosa, przy tych podmianach, bardzo rzadkich, woda była wręcz brązowa - wiem, zbrodnia)

Posłowie - zniechęciłem się włąsnie takimi przebojami, jak wiednące roślinki (stosowałem potas, węgiel w płynie przez jakiś czas), kilka rybek też padło (przy cyklicznych zakupach kilka sztuk z danego gatunku padało), nowookupiony JBL e901 jest o wiele głośniejszy, niż zachwalali go ludzie na forum - słowem akwarystyczna deprecha mnie dopadła, po czym uświadomiłem sobie, że zdarzają sie takie rzeczy jak nieprzyjęcie się danej rośliny czy zwierzaka i tyle. Ktoś też miał taki okres zniechęcenia?

Jak podejmę decyzję co do roślinek, poproszę o komentarz

tomaszdarwin

djmk Gdańsk
Niestety tak wygląda droga zbierania doświadczeń.
Nikt nie lubi o tym pisać i przyznawać się do błędów, ale innej drogi nie ma.
Oprócz tego że człowiek czyta na forach, zadaje pytania, to i tak własne doświadczenia pozostają najcenniejsze... o ile będzie się analizowało i wyciągało wnioski.
Zawsze w takich przypadkach przypomina mi się przypadek pewnego znajomego lekarza, który jest zaawansowanym posiadaczem okazałej solniczki. Osobiście pojechał na targi do Niemiec, by zakupić i przywieźć kilka nowych nabytków, między innymi jeden za prawie 2 tyś zł. Przywiózł i zgodnie z całą metodologią i celebracją w końcu je wpuścił, by popatrzeć jak nieco spanikowana rybka ginie na jego oczach w jadowitych parzydełkach ukwiału... Ot i cała akwarystyka :)

djmk

Miasto: Gdańsk

Nie zwalaj wine na potas i węgiel w płynie. Od nich ryby nie giną. No chyba że lałeś szklankami.

Jak chcesz mieć roslinniak tak jak pisałeś że ci sie marzy to nie masz wyjścia. Musisz mieć potas i węgiel w płynie.
Nie wiem ile masz lat i czy się uczysz, czy pracujesz. Ale z twoich wypowiedzi wnioskuje że żal ci coś wydać na akwarium. A nie musisz wydawać tysięcy. baniak juz masz i dobre oświetlenie.
Polecałbym zmiane podłoża na aktywne tu zależy ile masz $. Może być Aqua art substrate II+ , Amazonia lub inne. Potas i węgiel w płynie i już masz idealną podstawe do budowania niezłego holendra. a to koszt max 160zł.

Popatrz ja miałem poprzednio 112l na Amazoni światło 2x28wat, najtańsze nawozy węgiel w płynie i potas. A wyglądało to tak.

dariuszmachander

Wygląd listy:
Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak poprawnie robić testy wody - firma JBL

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1504
Hej Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
20221025_142525.jpg

Krasnorosty w akwarium - co robić dalej

MixEEr w Glony · Odpowiedzi: 202 · Wyświetlenia: 73888
Witam, pisze bo już moja wiedza się skończyła, nie mam pojęcia co zrobić dalej. . . Opis akwarium: 240x70x60h + sump 240x60x50h (zalany do 35cm) - łącznie ponad 1300l wody w obiegu. Flora: Anubiasy,...
YouTube

Galeria ADA - 180x120x60 po 7 miesiącach

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 10125
Zapraszam do obejrzenia jak zmieniało się akwarium na przestrzeni czasu.
YouTube

Podłoże ADA i atak sinic. Co robić ?

Majkel82 w Glony · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 10643
Witam Was. Chciałbym prosić o pomoc w podjęciu odpowiednich kroków aby w porę opanować to co zaczyna się powoli dziać w moim akwarium HT. Zbiornik ma ok 9 miesięcy, podłoże Ada + Special Sand, woda RO...
11.24.2007 3 tydzien.jpg

Ziemia ogrodowa - spostrzeżenia po 7 miesiącach

Kadazan w Nawożenie · Odpowiedzi: 211 · Wyświetlenia: 121847
Witajcie! W niedzielę wykonałem sporo żmudnej pracy i przeniosłem swoje akwarium o 50km. Sprawę utrudniłem sobie dodatkowo, bo założyłem, że: 1. nie będzie restartu - ryby musiały trafić do akwari...

Degradacja podłoża po kilku miesiącach.

anubias81 w Podłoże · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 28763
Witam Kupiłem 27L Ady Amazoni Light i 6 L Power Sand. Na zdjęciach widać co zaczyna się dziać z podłożem. Dodam,że zbiornik ma 4 miesiące. W kwestii reklamacji sprzedawca odsyła mnie to dystrybutora...

Microsorium co robić aby rosło ???

dylus w Sprzątanie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 32177
Witam .Jak w temacie zapytam co robicie takiego specjalnego że rosną wam microsoria .Ja już piaty raz próbuje i nic .Microsorium stoi w miejscu od ponad miesiąca puszcza gdzi nie gdzie małe szczepki n...

Glossy 80 po kilku miesiącach, wrażenia i lekka panika.

AquaMolitor w Szkło i meble · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9476
Drodzy forumowicze, we wrześniu tego roku kupiłem zestaw Glossy 80 (biały) wraz z szafką. Początek mojej akwarystycznej reaktywacji to nieszczelne akwarium wymienione na gwarancji. Zestaw, pomimo spek...

Nowy Filtr RO 7-jak robić podmiany??

klosiu2 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1749
Witam. Zakupiłem filtr ro7 75GPD, gdyż miałem problemy z twardą wodą i glonami. Po zainstalowaniu zastanawiam się jak zacząć podmieniać wodę. Lać czyste ro czy mineralizowąć. Nie bardzo rozumie pojęci...

Co to za glon jak walczyć z takim nie wiem co robić

karol977 w Glony · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 6486
Witam wszystkich założyłem moje pierwsze akwarium które zalalem 5 kwietnia akwarium 80x35x54 jest na podłożu aktywnym Aqua Substrate Pro, filtr to midikani 800 oświetlenie które na początku miałem to ...

Statystyki

Ten temat przegląda 382 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 381 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.