Witam Kolegów / Koleżanki forumowiczów.
Mama takie oto problem.
Wczoraj restart zbiornika. (112L - Roślinne)
Wszystko pięknie ładnie się zaczęło.
Substrat JBL + żwirek bazaltowy warstwa 2-3 + 4-5 CM do tego około 60-70% powierzchni roślinki. Do tego oczywiście kamienie
korzenie itp. Rybek jeszcze brak - ekipa sprzątająca siedzi w 2 zbiorniczku.
Woda zalana filtr Aquael multikani 800 - ceramika , bioceramax , glomax.
Na start dodane bakterie + potas + bimbrownia non stop.
Oświetlenie 2x24 T8 + 1x20 T5 + 2 paski ledowe (ale to bardziej nocne) – wysokość zbiornika 40CM.
Woda zalana do końca (tutaj chciał bym wspomnieć ze start operacji około godziny 16 – Wpadka około godziny 00:00 – byłem już naprawdę zmęczony…)
Do substratu JBL dodane były 2 preparaty …. JBL Ferropol 24 I JBL Ferropol….
Czytam ulotkę piszą dodać na start akwarium itp. Itd. Ok dodaje buteleczka 10ml dawkowanie akurat na 100l akwarium pomyślałem sobie no tak dali dodateczek na wypróbowanie… nie zaszkodzi dodam…. Tak dodałem … …. JBL Ferropol 24 cała butelek 10ml (dawkowanie 2 krople dziennie ….) zamiast Ferropol (mogli dać 2 inne nazwy naprawdę mylące jest to w tej ulotce …). Panika … natychmiastowa podmianka 70-80% wody na nową (kranówa nie odstana … co poradzić).
No i teraz moje pytanie. Z tego co wyczytałem ten preparat to głownie mikro. Zanim odlałem wodę na 100 % zdążył się to już przefiltrować osadzić gdzieniegdzie itp.
Co myślicie drodzy forumowicze.
Zabiłem to akwarium tym preparatem ?
Robić kolejny restart ? (troszkę w tym miesiącu mnie już na to nie stać…)
Częste podmiany wody ?
Zostawić jak jest ?
Dziś rano wszystko wyglądało ok roślinki nie zaczęły nagle padać / gorzej wyglądać itp.
Naprawdę nie wiem co z tym teraz zrobić jestem na siebie niesamowicie zły ze po tych wszystkich trudach i wydanej kasie może się okazać ,że ze względu na zmęczenie 1 mały błąd może wszystko zaprzepaścić.
PS. Niestety nie jestem w stanie podać parametrów wody nie mam jeszcze testów troszkę nadszarpnąłem portfela w tym miesiącu plan zakupu był na następny jak akwa sobie dojrzeje.