JBL Ferropol 24 - Prośba o pilną pomoc / opinie !!! - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

JBL Ferropol 24 - Prośba o pilną pomoc / opinie !!!

Liczba wyświetleń: 1504·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam Kolegów / Koleżanki forumowiczów.

Mama takie oto problem.
Wczoraj restart zbiornika. (112L - Roślinne)
Wszystko pięknie ładnie się zaczęło.
Substrat JBL + żwirek bazaltowy warstwa 2-3 + 4-5 CM do tego około 60-70% powierzchni roślinki. Do tego oczywiście kamienie korzenie itp. Rybek jeszcze brak - ekipa sprzątająca siedzi w 2 zbiorniczku.
Woda zalana filtr Aquael multikani 800 - ceramika , bioceramax , glomax.
Na start dodane bakterie + potas + bimbrownia non stop.
Oświetlenie 2x24 T8 + 1x20 T5 + 2 paski ledowe (ale to bardziej nocne) – wysokość zbiornika 40CM.

Woda zalana do końca (tutaj chciał bym wspomnieć ze start operacji około godziny 16 – Wpadka około godziny 00:00 – byłem już naprawdę zmęczony…)

Do substratu JBL dodane były 2 preparaty …. JBL Ferropol 24 I JBL Ferropol….
Czytam ulotkę piszą dodać na start akwarium itp. Itd. Ok dodaje buteleczka 10ml dawkowanie akurat na 100l akwarium pomyślałem sobie no tak dali dodateczek na wypróbowanie… nie zaszkodzi dodam…. Tak dodałem … …. JBL Ferropol 24 cała butelek 10ml (dawkowanie 2 krople dziennie ….) zamiast Ferropol (mogli dać 2 inne nazwy naprawdę mylące jest to w tej ulotce …). Panika … natychmiastowa podmianka 70-80% wody na nową (kranówa nie odstana … co poradzić).
No i teraz moje pytanie. Z tego co wyczytałem ten preparat to głownie mikro. Zanim odlałem wodę na 100 % zdążył się to już przefiltrować osadzić gdzieniegdzie itp.
Co myślicie drodzy forumowicze.
Zabiłem to akwarium tym preparatem ?
Robić kolejny restart ? (troszkę w tym miesiącu mnie już na to nie stać…)
Częste podmiany wody ?
Zostawić jak jest ?
Dziś rano wszystko wyglądało ok roślinki nie zaczęły nagle padać / gorzej wyglądać itp.
Naprawdę nie wiem co z tym teraz zrobić jestem na siebie niesamowicie zły ze po tych wszystkich trudach i wydanej kasie może się okazać ,że ze względu na zmęczenie 1 mały błąd może wszystko zaprzepaścić.
PS. Niestety nie jestem w stanie podać parametrów wody nie mam jeszcze testów troszkę nadszarpnąłem portfela w tym miesiącu plan zakupu był na następny jak akwa sobie dojrzeje.

KoLi567
Ranga: Początkujący

Ja bym się nie przejmował. Częste podmiany jak przy świerzym zbiorniku i tyle. Jak wymieniłeś ta wode to spokojnie, rośliny przeżyją.

slipknot1989
Ranga: Poznaje temat

Jutro zrób jeszcze dwa/trzy razy podmianę tak ok 70% wody powiedzmy jutro i za 3 dni. Później normalnie - ok 30-50%. Cała buteleczka to ok 200 kropli a z podmianą można powiedzieć, że pozbyłeś się około 150 (gdy zakładamy, że nic się nie wytrąciło ... ) więc przy kolejnej zostanie z pozostałych 50 pozbędziesz się ok 35 ... Bierz pod uwagę, że podłoże też będzie część wchłaniać (nie mowa o bazalcie :) ) więc po dwóch podmianach woda już będzie miała poziomy stężeń mikro na akceptowalnym poziomie ("pozostanie" 15 kropli czyli tak jakby dawka tygodniowa)

Jedynie w wyniku tego "zabiegu" :D może posypać się zielony pył na szyby.
Nie miałem nigdy podłoża JBL ale wychodzi na to, że możesz spokojnie podać Azot i Fosfor w normalnych dawkach by rośliny miały z czego ruszyć przy takiej dawce mikro - manado i aquabasis jest jałowe jeżeli chodzi o N i P więc nie będzie go w wodzie w akwarium.

Nie ma powodów do paniki :). Życzę powodzenia

Badyl251

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki Panowie za odpowiedz.
Dziś idzie podmianka 50-70% wody kolejną planuje w poniedziałek potem się zobaczy.
Jak na razie nie wygląda na to żeby cokolwiek złego się działa. Bananowiec wypuścił nowy listek.
Jak na razie glonów brak. Woda mleko ale to chyba standard.

KoLi567

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4475
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1455712
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 748310
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 210094
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20119
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
73ce8a47-11f1-4867-a81c-e58bcce100c7.jpg

Pomoc w diagnozie choroby(?)

Wojciech S w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1422
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku. Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3186
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2315
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Sinkor maister opinie

ravenice8888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4546
Witam. Ktoś może posiada i się wypowie na temat Sinkor Maister.

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3391
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Statystyki

Ten temat przegląda 436 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 436 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.