ponad rok temu zakupiłem szklany wlot i wylot. mój problem polega na tym że gdy ryba podpłynie pod wylot filtra tworzy się jakiś wir i wciąga ryby. i ta kręci się w kółko dopóki jej nie wyjmę. czy ktoś ma też takie problemy czy to jakaś wada w konstrukcji? proszę o odp
zły kształt wylotu. woda wylatując pod ciśnieniem odbija się od przedniej ścianki,cofając się tworzy wir. kulka na wylocie powinna byc obcieta w najszerszym miejscu albo tuż za nim. Moooże przy mniejszy przepływie miałoby to racje bytu ale ten kąt wlotu rurki do dyfuzora jest zdecydowanie fatalnie zaprojektowany. Wylot z kulki jest niewiele większy jak średnica rurki dolotowej, to raczej nie działa jak dyfuzor tylko jak komora turbulencyjna.
Niezłą zabawę fundujesz tym rybom.Jestem ciekaw ile ci ryb padło w ten sposób. Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zmiana na inny wylot bo szkoda ryb.
Przez rok czasu "maltretowałeś" ryby, tym wylotem .... ? Powinieneś go wymienić po tygodniu albo jeszcze wcześniej. Ten temat to masakra jakaś, aż nie wiem co napisać.
wololow napisał(a):Czy naprawdę potrzeba aż 40 sekund nagrania ryby w "wirówce" żeby pokazać o co chodzi? fakt, że ryba wygląda już na martwą, ale mimo wszystko...
wololow napisał(a):Czy naprawdę potrzeba aż 40 sekund nagrania ryby w "wirówce" żeby pokazać o co chodzi? fakt, że ryba wygląda już na martwą, ale mimo wszystko...
zawsze mogłeś obejrzeć tylko 5 sekund
Ciekawe rozumowanie. Chodzi o to, że mogłeś sprawdzić zaraz po stwierdzeniu wciągnięcia ryby do wylotu, czy żyje i spróbować ją uratować zamiast kręcić tak "długi" film
Ciekawe rozumowanie. Chodzi o to, że mogłeś sprawdzić zaraz po stwierdzeniu wciągnięcia ryby do wylotu, czy żyje i spróbować ją uratować zamiast kręcić tak "długi" film
ryba znalazłem po nocy w takim stanie jak wstałem rano.
LYSERpL w Zwierzęta· Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 209686
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Kinga w Zwierzęta· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6267
Cześć,
Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi.
Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
Valeska w Filtracja· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2560
Hej,
może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...
Lejla w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5444
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
densen w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4368
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...
GP w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1211
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
Lejla w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1650
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Statystyki
Ten temat przegląda 739 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571616
• Liczba wątków: 49482
• Użytkownicy: 36916
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 739 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej