Jaki roztwór do kąpieli zaglonionych roślin
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Niedługo będę robił całkowity restart swojego akwarium. Rośliny są trochę pokryte sinicą. Żeby tego świństwa nie przenieść do nowego baniaka. chcę je wykąpać w roztworze z wody utlenionej. Tylko pytanie, jakie proporcje wody do wody utlenionej. Mam tą najzwyklejszą 3%. No i przede wszystkim jak długo kąpać w tej wodzie roślinki?
-
qqrq
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Ja wsadzilem do samej utlenionej anubiasa gold na 10 min.ktorego mialem juz poslac na straty,woda pieknie go wyczyscila i nawet puszcza nowe liscie, nie wiem jak z innymi roslinami czy ci nie spali.Proponuje spryskac je tylko,lub wsadzic pojedyncze sadzonki powiecmy na 3 min.metoda prod i bledow powodzenia
-

karol1974
●
Wymocz rosliny w roztworze wody z kwaskiem cytrynowym. Ja tak robiłem wiele razy z różnymi roslinami - brak negatywnego efektu. Myślę, że jest to bezpieczniejsza opcja niż woda utleniona. Kwasku daj do wody tyle, żeby była ona dla Cb zbyt kwaśna - nie żałuj, całkiem sporo
-
Anonim 19452
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
woda utleniona z wodą zwykłą w proporcji pół na pół niewiele dała, jutro kupię kwasek cytrynowy i spróbuje z nim
-
qqrq
●
Glony w magiczny sposób się od razu nie rozpuszczą i znikną. Jeżeli kąpałeś je w takim roztworze te parę minut to obstawiam że glony są załatwione. Zobaczysz pewnie jutro jak wszystko zbielało 
-

steehead
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Zakup w aptece namanganian potasu i rozpuść w wodzie aż uzyskasz lekko różowy kolor. Po kilu godzinach na jeden dzień zamieść w nim rośliny. Po krzyku.... Koszt 4- 5 zł
-
kszmz
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: nowogard
Te porady dotyczą sinic, a jak oczyścić rośliny z krasnych?
-
Leszek Lewkowski
●
- Miasto: Białystok
Kiedyś słyszałem, że roztwór Easy Carbo na to pomaga, albo, żeby duże krasnorosty posmarować nim po prostu, ale ja na szczęście tego problemu nie miałem, więc nie wiem jakie są rezultaty takiej kuracji, i czy to wgl bezpieczne.
-
Anonim 19452
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody.
3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
Cześć,
Załączam poniżej zdjęcie, na kamieniu sinice i inne paskudztwa. Co ma w sobie korzeń? Nie mam pojęcia.
Czy da się go odratować, czy zostaje śmietnik?
Witam wszystkich miłośników akwarium :)
Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone.
Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
Chciałbym poznać jakie stosujecie metody na przycinanie roślin, gdy już zbytnio się rozrosną.
W swoim akwarium obecnie stosuję dosyć brutalną metodę, ale jak sądzę chyba nie wszyscy tak robią.
Metoda...
Zapraszam do pooglądania.
Witam jaki powinien być odczyt tds w akwarium roślinnym na podłożu aktywnym u mnie jest podłoże aktywne yokuchi
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit:
Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą.
Wyjaśnienie:
Formy em...
rosliny-cienia.jpg
Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA:
https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...
Wczoraj założyłem 112 l.
Filtracja: chwilowo 2 filtry wewnętrzne.
Dziś już będzie kubełek.
Wcisnąłem gąbkę ze starego akwarium, a dziś pojawiło się zametnienie
Mogę jakoś przyspieszyć jeszcze dojr...
|
|