Jaki roztwór do kąpieli zaglonionych roślin - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaki roztwór do kąpieli zaglonionych roślin

Liczba wyświetleń: 3511·Odpowiedzi: 7
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Niedługo będę robił całkowity restart swojego akwarium. Rośliny są trochę pokryte sinicą. Żeby tego świństwa nie przenieść do nowego baniaka. chcę je wykąpać w roztworze z wody utlenionej. Tylko pytanie, jakie proporcje wody do wody utlenionej. Mam tą najzwyklejszą 3%. No i przede wszystkim jak długo kąpać w tej wodzie roślinki?

qqrq
Ranga: Zainteresowany tematem

Ja wsadzilem do samej utlenionej anubiasa gold na 10 min.ktorego mialem juz poslac na straty,woda pieknie go wyczyscila i nawet puszcza nowe liscie, nie wiem jak z innymi roslinami czy ci nie spali.Proponuje spryskac je tylko,lub wsadzic pojedyncze sadzonki powiecmy na 3 min.metoda prod i bledow powodzenia

karol1974

Anonim 19452
Wymocz rosliny w roztworze wody z kwaskiem cytrynowym. Ja tak robiłem wiele razy z różnymi roslinami - brak negatywnego efektu. Myślę, że jest to bezpieczniejsza opcja niż woda utleniona. Kwasku daj do wody tyle, żeby była ona dla Cb zbyt kwaśna - nie żałuj, całkiem sporo

Anonim 19452

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
woda utleniona z wodą zwykłą w proporcji pół na pół niewiele dała, jutro kupię kwasek cytrynowy i spróbuje z nim

qqrq

Glony w magiczny sposób się od razu nie rozpuszczą i znikną. Jeżeli kąpałeś je w takim roztworze te parę minut to obstawiam że glony są załatwione. Zobaczysz pewnie jutro jak wszystko zbielało :)

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

kszmz nowogard
Zakup w aptece namanganian potasu i rozpuść w wodzie aż uzyskasz lekko różowy kolor. Po kilu godzinach na jeden dzień zamieść w nim rośliny. Po krzyku.... Koszt 4- 5 zł

kszmz
Ranga: Początkujący

Miasto: nowogard

Leszek Lewkowski Białystok
Te porady dotyczą sinic, a jak oczyścić rośliny z krasnych?

Leszek Lewkowski

Miasto: Białystok

Anonim 19452
Kiedyś słyszałem, że roztwór Easy Carbo na to pomaga, albo, żeby duże krasnorosty posmarować nim po prostu, ale ja na szczęście tego problemu nie miałem, więc nie wiem jakie są rezultaty takiej kuracji, i czy to wgl bezpieczne.

Anonim 19452

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2628
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
IMG_20240907_152757.jpg

Słaby wzrost roślin

Grzegorzm w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7469
Cześć, mam takie wyzwanie. Zacząłem rok temu akwarium bez ryb, nie miałem czasu i słabo o nie dbałem, żyło swoim życiem, dolewałem wody. 3 miesiące temu zrobiłem restart, ale zostawiłem stary filtr,...
IMG_0565.jpeg

W jaki sposób odratować korzeń ze zdjęcia

hyniks w Sprzątanie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 11592
Cześć, Załączam poniżej zdjęcie, na kamieniu sinice i inne paskudztwa. Co ma w sobie korzeń? Nie mam pojęcia. Czy da się go odratować, czy zostaje śmietnik?
1.jpg

Przycinanie roślin

brunonatura w Sprzątanie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 21697
Witam wszystkich miłośników akwarium :) Po regularnym podawaniu nawozów i CO2 rośliny zaczęły rosnąć jak szalone. Chciałbym je trochę wymodelować poprzez przycinkę, ale nie mam pomysłu jaką przyjąć ...
YouTube

Metody przycinania roślin

Witold Sławiński w Sprzątanie · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 221522
Chciałbym poznać jakie stosujecie metody na przycinanie roślin, gdy już zbytnio się rozrosną. W swoim akwarium obecnie stosuję dosyć brutalną metodę, ale jak sądzę chyba nie wszyscy tak robią. Metoda...
YouTube

ProTip - jak przycinać rozłogi roslin akwariowych

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3158
Zapraszam do pooglądania.

Jaki tds w akwarium roślinnym na podłożu aktywnym yokuchi

Mateuszek666 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4672
Witam jaki powinien być odczyt tds w akwarium roślinnym na podłożu aktywnym u mnie jest podłoże aktywne yokuchi

Przyjmowanie się roślin emersyjnych i submersyjnych w akwarium

roslinyakwariowe.pl w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 12748
Wśród wielu niedoświadczonych akwarystów funkcjonuje następujący mit: Rosliny z uprawy emersyjnej (nadwodnej) gorzej przyjmują się w akwarium niż rośliny uprawiane pod wodą. Wyjaśnienie: Formy em...

Pielęgnacja mchów i innych epifitów (roślin cienia)

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2128
rosliny-cienia.jpg Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA: https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...

W jaki sposób mogę przyspieszyć dojrzewanie akwarium

młody akwa maniak w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2881
Wczoraj założyłem 112 l. Filtracja: chwilowo 2 filtry wewnętrzne. Dziś już będzie kubełek. Wcisnąłem gąbkę ze starego akwarium, a dziś pojawiło się zametnienie Mogę jakoś przyspieszyć jeszcze dojr...

Statystyki

Ten temat przegląda 472 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 472 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.