Pomoc w doborze aranżacji do pierwszego HT
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam, już prawie mam wszystko (jeszcze tylko szkło i butla co2 do pełnego funkcjonowania) muszę jeszcze kupić same rośliny i ozdoby (kamienie albo korzenie) no i nie mogę się zdecydować. Nie mam za bardzo własnego pomysłu, podobają mi się roźne aranżacje na tym forum, jednak te z korzeniami wydają mi się trudne do odwzorowania ( chodzi o kupno korzeni) a te z kamieniami podobają mi się najbardziej, np. japońskie iwagumi, ale sądzę, że szybko mi się znudzi  Wiem wybredny jestem, ale jaką aranżacje polecalibyście do akwarium w litrażu 60-70l (dokładnie jeszcze nie wiem, bo akwarium będzie na wymiar, zamiast 60cm długości to najprawdopodobniej 64cm), oświetlenie 2x24w, podłoże aquasubstrate II. Chciałbym prostą aranżację, taką żeby sobie z nią poradzić, bo to pierwsze HT. Albo z kamieniami albo tylko z roślinami, korzenie odpadają. Zasugerujcie coś.
-
maniak344
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gorlice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jaką belkę będziesz miał do takiego nietypowego akwa o długości 64 cm?? Polecam układ z wyspą na środku. Zdecydowanie najłatwiejszy przy pielęgnacji. Zalety to łatwy dostęp do szyb i wloty/wylotu filtra. Najkorzystniejszy obieg wody co sprzyja rozwojowi roślin. Odradzam plaże  . Z kamieniami będziesz miał ten problem, że będziesz je musiał czyścić z glonów. Przy tych zabiegach lubią się one ruszyć co powoduje przesunięcia podłoża, trochę denerwująca sprawa.
-

salava8
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
-
Usyp sobie jakąś górkę i obsadz roślinami. Jakiś trawniczek na przód z tyłu łodykowce . Ciężko doradzić cokolwiek jest wiele inspiracji na necie coś powinieneś pod swój gust dobrać. Słuchaj nie kopiuj ułożeń korzenia bo jak mowiłeś nie kupisz takiego samego bo każdy jest inny . Idz do sklepu i poukładaj se korzenie na podłodze coś na pewno Ci sie spodoba jakieś ułożenie
-

djbovorta
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Worksop UK
-
Belka 2x24w (oddysea dual pro), wyspa na środku czyli co? górka na środku porośnięta trawnikiem czy co?
-
maniak344
●
Spodobało mi się jedno akwarium z galerii RA, oraz jedno znalezione w internecie. Co myślicie? Łatwo będzie utrzymać takie trawniczki? I ile mniej więcej kilogramów kamieni musiałbym kupić na takie aranżacje?
-
maniak344
●
Proponuję drugą aranżacje jako łatwiejszą do wykonania. Trawnik z parvuli a jako rosliny trzeciego planu możesz wykorzystać różne gatunki Rotali + jedna Zwartka dla kontrastu.Kamianie Dragon.
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli chodzi o tą drugą aranżacje to rośliny mi się widzą trochę inaczej. Trawnik z parvuli, między kamieniami duży heniek a z tyłu rotala indica no i jeszcze między kamieniami coś poza hemianthusem, jeszcze nie wiem co. Co sądzisz?
-
maniak344
●
Może być...również ciekawy wybór ale Ołówek i blok rysunkowy lub paint będą pomocne....zrób własny aranż.
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Z tej aranżacji ukradnę układ kamieni, ale rośliny będą inne, poza trawniczkiem z eleocharisa, no chyba, że mały heniek nie jest aż tak trudny? A myślisz, że jak będzie wyglądało białe tło na takiej aranżacji? Czy zrobić tak jak tutaj niebieskie? Ogólnie aranżacja mi się podoba, ale za bardzo zakrywa kamienie według mnie. A wiadomo, że o gustach się nie dyskutuję, więc swoje przemyślenia o tej aranżacji zostawię dla siebie  Na pewno coś wykombinuje 
-
maniak344
●
maniak344 napisał(a):Z tej aranżacji ukradnę układ kamieni, ale rośliny będą inne, poza trawniczkiem z eleocharisa, no chyba, że mały heniek nie jest aż tak trudny? A myślisz, że jak będzie wyglądało białe tło na takiej aranżacji? Czy zrobić tak jak tutaj niebieskie? Ogólnie aranżacja mi się podoba, ale za bardzo zakrywa kamienie według mnie. A wiadomo, że o gustach się nie dyskutuję, więc swoje przemyślenia o tej aranżacji zostawię dla siebie  Na pewno coś wykombinuje 
Mały heniek jak ma światło, co2 i makroelementy to nie jest trudny w uprawie  Początki moga bywać tylko trudne, później już leci 
-

salava8
●
- Miasto: Kraków
-
Myślę, że jednak trawnik zrobię z parvuli a między kamieniami duży heniek, żeby było zróżnicowanie.
-
maniak344
●
Powiązane tematy
17-180722.jpeg
Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
Zapraszam do obejrzenia materiału Green Aqua.
Przypominam o możliwości włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Kilka aranżacji z galerii ADA z 2018 roku, mam dość mieszane uczucia..
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg
Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Aranżacji...
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi?
Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...
Czołem.
Zakładam, że entuzjazmu wystarczy by sukcesywnie uzupełnić w tymże miejscu zdjecia "aranżacji" wabi-kuso-podobnych.
DOOA#00 [20x20x08]: Hardscape.
Cześć ;)
Chciałbym żebyście wypowiedzieli się odnoście aranżacji tego akwarium. Przyznam, że niezbyt mi się na razie podoba, chyba jest zbyt "łyso". Dodać jeszcze jakieś korzenie, kamienie?...
Witam.
Przymierzam się do uruchomienia akwarium 100x40x40. Na razie żongluję korzeniami i kamieniami, szukam jakiegoś fajnego ułożenia. Z przodu planuję plażę. Na korzenie trochę mchu, microsorium, H...
|
|