Kulki gliniane przepis z intermagiem - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kulki gliniane przepis z intermagiem

Liczba wyświetleń: 2022·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
krisppl Mysłowice
Witam Was, zwracam się do Was z prośbą czy ktoś kiedyś robił kulki gliniane na bazie mikro plus intermagu? Mam duże akwarium , gline z rzeki mam pod domem i kiedyś dostałem 20 litrów koncentratu mikro plus, stąd chciałbym to wszystko wykorzystać . Pytanie ile mniej więcej zmieszac go w proporcji do gliny ?

krisppl
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Mysłowice

Kulki gliniane z itermagiem plus to ta zabawa wg mnie nie ma sensu ,poczytaj ile tego intermagu jest w ogóle potrzebne na dane akwarium,albo ile gliny potrzeba na dane akwarium.
Teraz to żart, wykop tej gliny ze dwie przyczepy oblej to tym intermagiem,zrób kulki wielkości złotówki z tego, wypal w piecu i cheja do akwarium,
Patrz na nie do puki będziesz mógł aż całkiem nie zzielenieje.
Zająłem się akwarystyką dwa lata temu ale Twój post powalił mnie na kolana.
Jeżeli uważasz że to są kpiny z mojej strony to bardzo Cię przepraszam.
Twój pomysł jest po prostu nie do zrealizowania w akwarium.

piksel123

krisppl Mysłowice
Rozumiem ze może być to dziwne ale skoro robią kulki na symfoni złotej to dlaczego nie na intermagu ? Myślałem ze nie ma az to takiego znaczenia .. Akwarium ma 700L a drugie 500L stąd pytanie dlaczego by nie wykorzystać tego co jest a nie kupować specialnie 1000xxx kulek :) Dlatego tak pytam z ciekawości czy jest podobne rozwiązanie :)

krisppl

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Należy więc, pokusić się ile tego intermagu należy dodać do jednej kulki.
Kulki z symfonią robią ci którzy wiedzą ile taka kulka będzie zawierać pierwiastków dołożonych do akwarium razem z zawartością np gliny zawartej jako baza w tej kulce.
Domowym sposobem to chyba jest bardzo trudne, ale dla chemików być może nie.
Łatwiej jest taki intermag znając jego skład rozpuścić z wodą dejonizowaną i to dozować do akwa.
Stosowałem intermag w swoim akwarium ale trzeba to robić bardzo przemyślanie i ostrożnie,zwłaszcza,że nie jest on najlepiej zbilansowany pod względem zawartości manganu w użyciu do akwarium.
Przeszedłem na Saechem Fluorish i to dało mi lepsze wyniki i spokój z zielonym nalotem i zielonymi kropkami na szybie, czyli innymi słowy zielenicami.
Lepiej zastosuj ww.nawóz lub Easy Live Profito,a intermag na grządki do podlewania,ale jak masz 20l. to musisz mieć ze dwa hektary.
Taka jest moja prywatna opinia i nie musisz się z nią zgadzać.
To tyle z mojej strony w tym temacie.
Życzę udanej pasji z akwarystyką , choć jest trudna, to czasem oko cieszy, kieszeń może nie tyle,ale zależy kogo na co stać.
Pozdrawiam!

piksel123

krisppl Mysłowice
Dziękuje za odpowiedz, własnie miałem problemy z tym nawozem dokładnie takie jak opisujesz, Często miałem brązowy nalot na szybie ktory czasami nawet bąbelkował. Nie mniej jednak chciałbym skorzystać z czegoś co nie jest tak drogie w skali roku przy takim akwariach. Słyszałem ze CSM+B jest dobrym rozwiązaniem. Czy ktoś mógłby się również w tym temacie wypowiedzieć ?

krisppl

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Kulki gliniano-torfowe pod żwir

Łoś w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3551
Witam Mam takie pytanie. Czy jak się da kulki gliniano-torfowe pod żwir lub pod korzenie roślin to czy one po pewnym czasu się że tak powiem "zużywają" tak fizycznie czyli zmniejszają się a...

Problem z Intermagiem plus

pancio123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1585
Witajcie, mam problem z Micro z intermagu i fe. Po rozrobieniu było przez kilka dni było wszystko OK. Wczoraj wieczorem zauważyłem ze zaczyna "mętnieć" Dzisiaj jest chyba gorzej Foto:...

Gnicie roślin przez kulki Gliniano Torfowe ?

awatar555 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6600
Witam, 2 akwaria 25l i 60l przeszły restart z 2 miechy temu. W tedy niczym nie nawoziłem, około 2 tyg temu zaczołem nawozić kulkami gliniano torfowymi. Czy to możliwe że rośliny zaczęły gnić bo dostał...

Nawozy w płynie a kulki gliniano torfowe

August P w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1040
Chciałbym się dowiedzieć ile kulek na akwa 100x50x50 mogę włożyć w podłoże , i czy mogę je stosować razem z profito , czy to lub to ? Kulki ma JBL

Kulki JBL i coś jeszcze....

wildlife w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1403
Witajcie. Miesiąc temu założyłam akwariumn 300 litrów: 20 neonów zielonych 2 kirysy spiżowe albinosy 10 kirysów czarnych 1 kirys julii 2 bocje wspaniałe 6 pielęgniczek ellioti 1 L2...

Kulki gliniane z Allegro - co o tym myślicie?

wujek_bogdan w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5203
Akwarium 112L Nawożenie: EasyCarbo 5ml, PG Pro Macro 3ml, K2SO4 ~10ml przy podmianach+ PG Classic Micro 10-15ml przy podmianach Podłoże: Tropica AquaCare Planetokoło 2cm, JBL Manado 5-10cm Przy d...

3,60 g jak to odmierzyć przepis na roztwór wskażnikowy

Damian92 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 4589
cześć mam problem ponieważ nikt mi w mieście w żądnej aptece nie chce zważyć 3,60 g sody oczyszczonej więc zwracam się do was bo chce sporządzić przepis do roztworu wskażnikowego bo kupiłem JBL CO2 ja...

Kulki gliniano torfowe - czy warto

lopez3101 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1289
Witam mam pytanie jako początkujący co możecie powiedzieć o kulkach gliniano torfowych jako podkład pod roślinki

MAP+ Siraczan Magnezowy - przepis

bortysz w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 533
Witam, dysponuje takimi składnikami: FOSFORAN AMONU (N-P) 12-52 Siarczan magnezu VII Saletra Potasowa Siarczan Potasu Siarczan Żelaza jednowodny Czu ktoś mógłby mi rozpisać proporcje mieszan...

Kulki nawozowe

Yahilles w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 7203
Użyłem opcji "Szukaj" ale nie znalazłem interesujących mnie informacji. 1) Czy można stosować kulki nawozowe (ja mam "Bivoj" Rataja) jako jedyne źródło nawozu w akwarium (bez CO2 i nawozów płynnych)...

Statystyki

Ten temat przegląda 272 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 272 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.