Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam mam pytanie czy testami na Ca i Mg zmierzę zawartość tych pierwiastków w akwarium słodkowodnym ?
-
kojot99
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Przyszowice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
JBl ma test na MG zarówno do słodkiej jak i morskiej wody . Na wapń wszyscy robią tylko do morskiej. Zoolek miał wypuścić ale chyba jeszcze nie ma.
-
lesniowka
●
- Ranga: Poznaje temat
Ja mam testy zooleka do wody słodkiej (Ca/Mg/GH) i stosuję od jakiegoś czasu. Były w walizce aquaset2, ale podobno nie ma ich już na rynku.
-
Anonim 33861
●
Dzisiaj byłem popytać w sklepie i tak:zoolek ma ale tylko w walizkach aquaset 2 i mają podobno być w niedalekiej przyszłości sprzedawane też osobno.
-
kojot99
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Przyszowice
Ja na Ca używam Visicolor ECO nr 931 012 jedna kropla do zmiany barwy to 5 mg Ca. Niestety jest trochę drogi ale wydajny i dokładny. Firma MACHERY-NAGEL robi chyba jedne z najlepszych testów. Ostatecznie można użyć morskiego akwarystycznego dodać nie 5 ml wody ale np 20 i wynik podzielić przez 4. Nie będzie to takie dokładne ale zawsze coś?
-
lesniowka
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Hej
MJ się postarał. ?si=Ir9nMspFDuRxfMhg
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Hej
Nowa lampa firmy Diversa. &t=?si=9nw40-sS8azy5Gge
Hej
Test Zenona. ?si=qcq3ychPHh5PldrQ
Od jakiegoś czasu użytkuję tę lampkę.
Dla swoich potrzeb zrobiłem trochę testowych zdjęć. Na stronach producentów czy sklepów często są tylko lakoniczne informacje na temat danego produktu. Trzeba dz...
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży.
Są to:
1. tropica plant growth substrate
2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny)
3. Platinum Soil
4. ControS...
Siemka. Ostatnio kupiłem sobie jonizator Chihirosa aby się przekonać o jego wpływie na rośliny i glony, gdyż na necie można znaleźć skrajnie różne opinie w kwestii użyteczności tego typu urządzeń. I m...
Zapraszam na filmik o tym jak pozbyłem się sinic w dwa dni dzięki kapsułce na cyjanobakterie:
A tu filmik o tym czy ta kapsułka działa na czarną odmianę sinicy:
Cześć,
mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek.
Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny
Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
|
|