Wysokie no2 akwarium 5 miesięczne
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam posiadam akwarium od 5 mc i od początku mam za wysokie no2. Akwarium 200l wymiary to 90×60x40 jest to roślinniak dozowany co2, znajduje się w nim korzeń i aqua substrat. Zalewane jest wodą kranową. Podmiany robie co 8 dni 20 procent. Filtr kubełkowy jbl e901 dodałem 4 tyg temu wkłady do 2 koszy. Od dołu ceramika, ceramika, ceramika, gąbki te co były w standardzie. Parametry kranówy no2 1ml no3 50ml po4 2ml ph 7.4 kh.4 Parametry w akwarium ph 7 kh podniesione do 6 no2 1 no3 10 -15 ml po4 2 - 2.5ml Obsada Mieczyki 3 x dorosłe 3 x młode Górami 1 Neonki 15 Razbora 10 Kirysek pingwini 5 Helenka 3 kosiarki 6 Krewetka amano 5 Krewetka red sherry nie wiem około 30/40 namnożyły się Mam praktycznie od początku problem z no2 zbiornik już napewno dojżał rośliny rosną jak szalone ale no2 mnie strasznie martwi potrafią rybki co jakiś czas mi padać, np. Wczoraj znalazłem kiryska i helenke zdechłą, tylko nie wiem czy z głodu zdechły czy przez no2. Z drugiej strony przy tak wysokim no2 to nie powinny zdychać ryby jakoś nagminnie? Bo u mnie tak średnio zdycha ryba raz na 2 tyg. Ryb się staram nie przekarmiać daje im tylko raz dziennie. Czy moge mieć przeludniony zbiornik? Czy poprostu podmiany wody dodają nonstop no2 i bakterie sobie z tym nie radzą? Czy istnieje jakiś sposób na zbicie no2 w akwarium z moją wodo kranową? Może jakiś substrat do kubła? Albo ewentualnie jakiś filtr który by oczyszczał z kranówy no2 ale nie Ro na kran bo nie mam gdzie go podłączyć. Proszę pomóżcie bo sam sobie nie radzę.
-
kempisty
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Poprawcie mnie, ale czy w wodzie kranowej no2 musi być 0 ?
Jakich testów używasz?
-

KubaGsxR
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Solec Kujawski
Jbl kropelkowych. Chyba nie musi być zero. Kran z którego za ssysam wodę znajduje się w angli w sutton koło londynu
-
kempisty
●
To chyba w PL jest taki wymóg. Troche kiepsko to wygląda, bo podmianki i tak będziesz robił woda z no2. Zostaje Ci kupno filtra RO, woda demineralizowana ( nie opłacalne na dłuższą mete )
-

KubaGsxR
●
- Miasto: Solec Kujawski
W wodzie kranowej dopuszczalne stężenie azotynów nie może przekraczać 0,1mg/l, więc albo masz złe testy, albo używasz kranówy nie z wodociągu miejskiego. Jeżeli masz ustabilizowany zbiornik /a skoro ma 5 miesięcy to powinien taki być/ to bakterie nitryfikacyjne powinny rozkładać NO2 do NO3. Karmisz raz dziennie, ale może za dużo pokarmu sypiesz? Jaki czas zajmuje rybom zjedzenie sypniętej porcji? Może masz dużo obumarłych liści roślin, mam nadzieje że wyławiasz padnięte ryby.
-

arex122
●
- Ranga: Początkujący
jeżeli wierzyć testom wody z kranu to dawno powinieneś zainwestować w filtr RO - jak masz kran/kibel czy jakiekolwiek przyłącze wody to zamontować da radę
dolewasz syf do baniaka no2 - 1 no3 - 50
już lepiej podmian zaniechać na chwilę i dać bakteriom przerobić to co jest kup inny test i zrób kranówce aby wiedzieć na czym stoisz
-

Sacrum
●
- Miasto: Lublin
Ja też kiedyś zrobiłem sobie podobny problem. Testy JBL pokazywały dużo za duży poziom NO3, zarówno w akwa jak i kranówce. Na marginesie też mieszkam na wyspach. Zrobiłem z tego powodu dużo niepotrzebnych ruchów i zmian w akwarium co zaowocowało glonem  . Poszedłem po rozum do głowy i zadzwoniłem do tutejszych"wodociągów miejskich"  . Bez problemu przysłali mi pełną specyfikację składu mojej wody. Wszystko było ok. wróciłem do starych ustawień, po jakimś czasie akwarium ponownie się ustabilizowało  . Od tej pory testy robię tylko jak mi się nudzi i traktuję je z przymrużeniem oka  .
-

ramiras
●
- Miasto: Barnstaple/Devon/UK
- Wspieram stronę kontem Premium
To byś mnie pocieszył z tymi testami ale wciąż jest pytanie czemu rybki padają. Co do kiryska to mam teorie że go zagłodziłem bo raz w tyg. Żucałem tabletkie na dno a i tak z tego wiele nie zjadły bo mnieczyki i reszta ryb się podłączała a z pokarmu sypanego na dno nie spadało zbyt wiele. Co do helenki to wiadomo wykosiły wszystkie ślimaki i się może zagłodziła. Górami ostatnio zdechła ale była nom stop atakowana przez drugą i żyła cały czas w ukryciu więc tak sobie myślę że może stres ją wykończył. Z drugiej strony jak bym mniał no2 na poziomie 0.1 co jest to toksyczny poziom a z tego co słyszałem to krewetki są dość na to wrażliwe to czemu one mi nie zdychają. A może się pomyliłem nie pamiętam jak jest na skali no2 co jest zaraz za zieloną nie pamiętam czy mam no2 0.1 czy 1 a jestem w pracy wiec nie moge sprawdzić. Ale wiem że jak na teścue jbl kończy się zielony zakres to ja mam zaraz obok i jest to chyba 0.1 No3 nie jest dużym problemem w rośliniaku bo wszystko rośliny wciagaja i jeszcze i tak musze nawozic dodatkowo.
-
kempisty
●
arex122 napisał(a):W wodzie kranowej dopuszczalne stężenie azotynów nie może przekraczać 0,1mg/l, więc albo masz złe testy, albo używasz kranówy nie z wodociągu miejskiego. Jeżeli masz ustabilizowany zbiornik /a skoro ma 5 miesięcy to powinien taki być/ to bakterie nitryfikacyjne powinny rozkładać NO2 do NO3. Karmisz raz dziennie, ale może za dużo pokarmu sypiesz? Jaki czas zajmuje rybom zjedzenie sypniętej porcji? Może masz dużo obumarłych liści roślin, mam nadzieje że wyławiasz padnięte ryby.
Karmie raz dziennie i staram sie by ryby zjadły w przeciągu minuty wtedy dosypuje drugi raz i to wszystko zazwyczaj nic na dno nie spada i jeden dzień w tyg. nie daje im jeść. Roślinki, rybki i obumarłe liście wyciągam na bieżąco no chyba że nie zauważe. Masz racje pomyliłem się chodziło mi o 0.1 a nie 1 no ale to wciąż jest dawka toksyczna i czemu bakterie nie radzą sobie ztym?
-
kempisty
●
Dzisiaj zajrzałem do filtra mojego jbl e901 bo poczytałem że potrafiły mieć problem z uszczelnieniem i wtedy nie woda nie przepływa przez przez media filtracyjne. Media dwa środkowe kosze zamieniłem miesiąc temu a ostatni dolny i pierwszy górny są od nowości czyli około pół roku, no i po otwarciu zauważyłem trochę brązowego osadu na pierwszej gąbce od góry resztą poniżej ma nieznaczne brązowe kropki. Zastanawiam się czy to jest tak normalne że mam tak czysto w środku czy jednak może nie przefiltrowuje wody przez media i biologi mam w nim za mało a co za tym idzie nie zmniejsza mi się przez to no2 mam także założony pre filtr w akwarium na wlot do filtra i jak wymieniam w nim watę raz na dwa tyg. to potrafi być bardzo brązowa więc mi się wydaje że w filtrze powinno być więcej bakterii.
-
kempisty
●
Czy mógł by ktoś się wypowiedzieć w mojej sprawie? Zastanawiam się nad wymienieniem tego filtra jbl na uzywanego fluval405 tylko czy to nie będzie przesadą tak mocny filtr do 200l akwarium?
-
kempisty
●
Też posiadałem filtr e901. Zawsze chwile się meczyłem z prawidłowym założeniem uszczelki. Dodatkowo zawsze po otwarciu uszczelka nigdy nie znajdowała się na swoim miejscu. Skoro uważasz, że przyczyna może być nieprawidłowa filtracja poprzez mały defekt filtra sprobuj najpierw z wymianą podstawy głowicy na bezuszczelkową. Koszt okolo 11 zł.
-
emik
●
Ja mam wlasnie bez uszczelkową. A powiedz mi tak jak opisałem że po miesiącu użytkowania na środkowych koszach znajduje się nie wielka ilość bakteri po pół roku na ostatnim dolnym też nie za wiele i na górnym także po 6 mc na tej gąbce była nie duża brązowa masa. Czy też tak masz? Mam założony prefilt na wlot z watą.
-
kempisty
●
Też posiadam ten filtr i to co mi przychodzi do głowy to może masz ogranicziny przepływ przez ten dodatkowy prefiltr lub węże zarastają glonami odkładają się tam takie farfocle od czasu do czasu zdejmuję zawory z głowicy kombinerkami przekręcam manualnie zawór który zasysa wodę i sprawdzam wypływ a uwierz mi że czasami ledwo leci, a jeżeli już tak jest biorę dużo powietrza w płuca i wydmuchuję wodę z tymi farfoclami do akwarium i w cholerę potrafi tego tam być po takim zabiegu przepływ znacznie wzrasta ale po około 2 tygodniacz zabieg trzeba powtórzyć . Mam też nadzieję że wkładów z filtra nie płukasz pod kranówą tylko w wodzie spószczonej z akwarium?
-
Janusz 73
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tarnów
Nie mam juz tego filtra. Napisz jeszcze jaką ceramikę wrzuciłes. Ja mialem od gory: gąbka, seachem matrix, 2 x jbl micromec zadnych problemow z NO2
-
emik
●
W takich sytuacjach warto dać do zbiornika microbe special blend.( Prawdziwe bakterie ). Cechy charakterystyczne: - zmniejsza częstotliwość podmian wody, - pozwala na rzadsze czyszczenie zbiornika, - nadaje się do stosowania w akwariach słodkowodnych i morskich, - wolny od substancji chemicznych, - przyspiesza dojrzewanie nowego zbiornika, - obniża poziom zanieczyszczeń organicznych, - stymuluje wzrost roślin, - obniża poziom amoniaku i przyspiesza rozkład azotanów, - usuwa nieprzyjemny zapach oraz zmętnienie wody, - w naturalny sposób utrzymuje równowagę biologiczną w zbiorniku, - poprawia kondycję roślin i ich zdolność do fotosyntezy, - przyspiesza rozkład zanieczyszczeń osiadających w podłożu, na roślinach, skałach, itp., - przyspiesza usuwanie białek. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/microb ... -7444.html
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
emik napisał(a):Nie mam juz tego filtra. Napisz jeszcze jaką ceramikę wrzuciłes. Ja mialem od gory: gąbka, seachem matrix, 2 x jbl micromec zadnych problemow z NO2
Liczac od dołu kosze 1 ceramika oryginalna ta co była w zestawie, takie rurki 2 zeolit z dodatkiem eheim ehfisubstrat wypchany po brzegi 3 zeolit zmieszany z eheim ehfisubstrat wyp chany po brzegi 4 gąbki te co były w zestawie
-
kempisty
●
weder napisał(a):W takich sytuacjach warto dać do zbiornika microbe special blend.( Prawdziwe bakterie ). Cechy charakterystyczne: - zmniejsza częstotliwość podmian wody, - pozwala na rzadsze czyszczenie zbiornika, - nadaje się do stosowania w akwariach słodkowodnych i morskich, - wolny od substancji chemicznych, - przyspiesza dojrzewanie nowego zbiornika, - obniża poziom zanieczyszczeń organicznych, - stymuluje wzrost roślin, - obniża poziom amoniaku i przyspiesza rozkład azotanów, - usuwa nieprzyjemny zapach oraz zmętnienie wody, - w naturalny sposób utrzymuje równowagę biologiczną w zbiorniku, - poprawia kondycję roślin i ich zdolność do fotosyntezy, - przyspiesza rozkład zanieczyszczeń osiadających w podłożu, na roślinach, skałach, itp., - przyspiesza usuwanie białek. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/microb ... -7444.html
Stosuje ten produkt od kąd założyłem akwariu. teraz kupiłem uzdatniacz do wody aqua safe im zamiar dolewać do mojej kranówki i chce zobaczyć czy to coś da.
-
kempisty
●
weder napisał(a):W takich sytuacjach warto dać do zbiornika microbe special blend.( Prawdziwe bakterie ).
Cechy charakterystyczne: - zmniejsza częstotliwość podmian wody, - pozwala na rzadsze czyszczenie zbiornika, - nadaje się do stosowania w akwariach słodkowodnych i morskich, - wolny od substancji chemicznych, - przyspiesza dojrzewanie nowego zbiornika, - obniża poziom zanieczyszczeń organicznych, - stymuluje wzrost roślin, - obniża poziom amoniaku i przyspiesza rozkład azotanów, - usuwa nieprzyjemny zapach oraz zmętnienie wody, - w naturalny sposób utrzymuje równowagę biologiczną w zbiorniku, - poprawia kondycję roślin i ich zdolność do fotosyntezy, - przyspiesza rozkład zanieczyszczeń osiadających w podłożu, na roślinach, skałach, itp., - przyspiesza usuwanie białek.
d-11https://sklep.roslinyakwariowe.pl/microbelift-special-blen8ml-p-7444.html
Potwierdzam sam używam Microbe-Lift Special blend razem z Nite-Out II cykl azotowy ruszył po tygodniu akwarium ma niecałe 2 tyg. NO2-0 co prawda start z dojrzałym filtrem ale..  lałem i leje na razie większe dawki niż zaleca producent przy każdej podmianie, jestem bardzo zadowolony na pewno jeszcze kupie gdy się skończy.
-

PKS_26
●
- Miasto: Bukowno/Sławków
kempisty napisał(a):weder napisał(a):W takich sytuacjach warto dać do zbiornika microbe special blend.( Prawdziwe bakterie ). Cechy charakterystyczne: - zmniejsza częstotliwość podmian wody, - pozwala na rzadsze czyszczenie zbiornika, - nadaje się do stosowania w akwariach słodkowodnych i morskich, - wolny od substancji chemicznych, - przyspiesza dojrzewanie nowego zbiornika, - obniża poziom zanieczyszczeń organicznych, - stymuluje wzrost roślin, - obniża poziom amoniaku i przyspiesza rozkład azotanów, - usuwa nieprzyjemny zapach oraz zmętnienie wody, - w naturalny sposób utrzymuje równowagę biologiczną w zbiorniku, - poprawia kondycję roślin i ich zdolność do fotosyntezy, - przyspiesza rozkład zanieczyszczeń osiadających w podłożu, na roślinach, skałach, itp., - przyspiesza usuwanie białek. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/microb ... -7444.html
Stosuje ten produkt od kąd założyłem akwariu. teraz kupiłem uzdatniacz do wody aqua safe im zamiar dolewać do mojej kranówki i chce zobaczyć czy to coś da.
Uzdatniacz to zupełnie co innego on usuwa z wody np. Metale ciężkie ma też wpływ na Fe z tej uwagi w akwarium roślinnym jak jadę na kranie podaję go 1/3 zalecanej dawki.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 25 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|