Amazonia bez dopisku new ??? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Amazonia bez dopisku new ???

Liczba wyświetleń: 3189·Odpowiedzi: 18
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

31 gru 2014, 14:04 Amazonia bez dopisku new ???  (#1)  

Witam kupowałem dziś Amazoni Pro Soil i na opakowaniu nie ma juz napisu NEW czy to dalej ta sama AMAZONIA.

Jak to jest stara Amazonia stara czy nowa. ( Napisy są Drukowane jak w NEW )?

Kupował ktoś ostatnio to podłoże ??

dariuszmachander
Ranga: Znający temat

Marcin86 Pułtusk
Też taką kupiłem. Podobno to jest nowe opakowanie i nie ma napisu NEW. Mnie strasznie denerwuje to podłoże bo strasznie się "pyli" jak się poruszy dno. A miało się właśnie nie pylić. Gdzieś czytałem jakiś test, że woda zaraz po zalaniu jest czysta a u mnie musiałem czekać chyba z tydzień żeby opadł ten cały syf...

Marcin86
Ranga: Początkujący

Miasto: Pułtusk

Właśnie dzwoniłem do sprzedawcy czy moge wymienić na NEW.
I potwierdził mi to co ty piszesz że nowe dostawy z Japoni już nie maja dopisku NEW.

Ja startowałem jakieś 5 miesięcy temu na NEW to też musiałem czekać z 4 dni aż woda będzie czysta

dariuszmachander

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maslo_82 Poznań
Bo jak się nie ma elementarnego pojęcia o zalewaniu zbiornika, to się całą frustrację wylewa na forum zamiast użyć elementarnej logiki. Wszystkie granulaty pylą, i nie ma z tym wyjątków. W zbiorniku tworzy się spad i w najniższym miejscu leje się bardzo powoli wodę. Lanie wody gdziekolwiek indziej zawsze powoduje zmętnienie wody. A Amazonia nie ma dopisku NEW już jakiś rok.

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

Ja wcześniej lałem z grubego węza i to był mój błąd. Ale wiem o tym i ja się nie żale tylko kolega Wyżej . Teraz będę zalewał cienkim wężem z rogu z przodu i na jakiś mały talerzyk. A przy takim podłożu zmętnienia i tak sie nie uniknie. Nie ma takiej opcji coś za coś. kazdy musi czekać przynajmniej z 1 dzień.
Ostatnio edytowano 31 gru 2014, 15:17 przez dariuszmachander, łącznie edytowano 1 raz

dariuszmachander

Nawet torbe dostałem od ADA
Dopiero w domu to zauważyłem.

dariuszmachander

Pod Amazonie Warto dawać takie pałeczki nawozowe ??

AZOT 10%, FOSFOR 6%, POTAS 6% z mikroelementami

NAWÓZ WE, NPK 10-5-6

dariuszmachander

edison81 Poznań
Po zasypaniu podłoża spryskuje je spryskiwaczem do kwiatów aż do całkowitego zamoczenia granulatu.Pracochlonne ale nic nie pyli a woda przejrzysta. Póżniej rozkładam folie bąbelkowa ustawiam baniaki z woda powyżej akwarium i woda sobie leci weźykiem 6mm od co2 a ja mam czas na przygotowanie roslin itp.

edison81
Ranga: Zainteresowany tematem

Wspieram stronę kontem Premium

Też mam zamiar zalewac wężykiem z Co2.

A powiedz mi jak masz juz ułożone korzenie itp to co zakrywasz folią bezbelkową przód tam gdzie jest amazonia ??

A i do jakiego poziomu lejesz tym wężykiem jak jeszcze roślin nie masz posadzonych ?? I czy cały baniak zalewasz tym wężykiem ?? Czy potem jak będzie połowa zalana już, to normalnie z wiadra lub butelki lejesz??

dariuszmachander

edison81 Poznań
Folie kłade na podłoże, wężykiem zalewam 1/2 lub 3/4 zbiornika w zależności od jego wysokości. Przygotowuję aranzacje a do reszty wody zmieniam wąż na większy np. 16 lub 22mm.

edison81
Ranga: Zainteresowany tematem

Spróbuje z ta folią.
Właśnie do tygodnia czasu będę zalewał Bańkę 63l Narazie mam tylko podłoże Amazonie, korzenie oraz rośliny.

Który układ korzeni jest najładniejszy według was ?

dariuszmachander

Dla Marcin86 z postu 2 znalazłem instrukcje dla AMAZONI

Dodatkowo dla kupujących Amazonie znalazłem instrukcję jego stosowania:

Jak zadbać o akwarium z Aqua Soil w początkowym okresie istnienia - środki ostrożności

Podłoża Aqua Soil są poddawane obróbce termicznej w celu uzyskania miękkich, wilgotnych granulek i wykorzystania doskonałych właściwości naturalnej ziemi. Średnio miękkie ziarna Aqua Soil są korzystne dla roślin wodnych ponieważ nie utrudniają wzrostu ich korzeni. Korzenie roślin akwariowych rozprzestrzeniają się między granulkami czasem je rozłamując.

Chociaż granulki Aqua Soil są tak pożyteczne dla korzeni roślin wodnych, sporo drobnego pyłu może być rezultatem transportu, kiedy granulki ocierają się o siebie, lub też nadmiernego przeschnięcia podłoża podczas przechowywania. Pył ten może zmącić wodę jeżeli wymiesza się z nią w trakcie zalewania. W takim przypadku należy nie włączać filtra i wymienić całą wodę w akwarium. Amazonia przykładowo, zawiera wiele materii organicznej. Jeżeli pył zostanie zassany do filtra wolno pływające bakterie i komórki glonów będą się rozprzestrzeniać i eliminacja zmącenia będzie trudna.

Lekkie zmącenie wody może zostać wyeliminowane za pomocą jednej podmiany, jednakże jeżeli to się nie uda sposobem na poprawienie przejrzystości wody jest jednoczesne spuszczanie wody i dodawanie takiej samej ilości świeżej wody kranowej, za pomocą dwóch węży. Czasami woda staje się mętna jakiś czas później, nawet jeżeli podczas zakładania akwarium nie było żadnych problemów.

Przykładowo, jeżeli Aqua Soil ma bezpośredni kontakt z wodą a wlot filtra znajduje się zbyt blisko podłoża lub też wylot filtra jest skierowany bezpośrednio na podłoże, woda może ulec zmąceniu. Jeżeli tak jest to należy sprawdzić wlot i wylot filtra i odpowiednio je ustawić. Znany jest również przypadek, kiedy krewetki przerzucały ziarna Aqua Soil, w rezultacie czego drobinki podłoża mieszały się z wodą i mąciły ją. W tym wypadku, zmącenie wody powinno ustąpić w miarę jak rośliny będą zarastać powierzchnię substratu.

Ponieważ dodatkowe makroelementy mogą być uwalniane do wody, gdy w akwarium jest zbyt mało roślin, należy przynajmniej na początku zasadzić możliwie największą ich ilość. W trakcie początkowego okresu istnienia akwarium, kiedy składniki odżywcze są łatwo uwalniane do kolumny wody, częste podmiany wody, 2-3 razy w tygodniu, mogą być konieczne. Kiedy już rośliny wodne rosną bujnie i aktywnie pobierają składniki odżywcze wystarczająca jest podmiana wody raz w tygodniu.

W przypadku, gdy Amazonia została użyta jako podłoże, wymagana jest szczególna opieka nad akwarium. Jak wspomniano, kwasy humusowe obecne w dużej ilości w Amazonii mają tendencję do uwalniania się do kolumny wody gdy ta ma wysoką zawartości substancji alkalicznych takich jak węglany. Jakość wody kranowej zależy od obszaru jej pobierania. Jeżeli pH wody wynosi około 7.5 a KH 2-3, niewiele kwasów humusowych uwolni się do wody i jej zabarwienie będzie nieznaczne. Jeżeli pH i KH są wyższe, należy postępować w następujący sposób. Oczywiście do takiej wody najodpowiedniejsza jest Amazonia II, jeżeli jednak Amazonia jest już w akwarium przygotowanie wody kranowej tak, jak opisano poniżej pomoże złagodzić zabarwienie wody.

Po pierwsze, należy pozbyć się chloru za pomocą ADA Chlor-Off lub Do!aqua be-Fine. Brighty K również ma właściwości usuwania chloru, jednak jego użycie nie jest zalecane ponieważ podnosi jednocześnie KH. W krajach Europejskich, gdzie woda kranowa jest zasadowa i twarda, często używane są systemy filtracji RO. Filtry RO odfiltrowują substancje alkaliczne oraz zmiękczają wodę. To pozwala na dłuższe utrzymanie się właściwości Aqua Soil obniżania pH i KH. Tak więc mając wysokie wartości pH i KH w wodzie kranowej, najbardziej efektywne jest używanie Aqua Soil razem z filtrem RO.

dariuszmachander

tomaszsu75 Wrocław
2 lub 5
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

Miasto: Wrocław

No dwójka nawet spoko według mnie też.
Co do piątki to tam było by wiecej miejsca na glossastigme i hydrocote tą większą z tyłu a na środku SP japan.

Jak dojdzie baniak to jeszcze porobie fotki z podłożem i wtedy jeszcze zasięgne waszej opini.

dariuszmachander

weder Gdynia
maslo_82 napisał(a):Bo jak się nie ma elementarnego pojęcia o zalewaniu zbiornika, to się całą frustrację wylewa na forum zamiast użyć elementarnej logiki. Wszystkie granulaty pylą, i nie ma z tym wyjątków. W zbiorniku tworzy się spad i w najniższym miejscu leje się bardzo powoli wodę. Lanie wody gdziekolwiek indziej zawsze powoduje zmętnienie wody. A Amazonia nie ma dopisku NEW już jakiś rok.

To dziwne bo ja zalewałem swoją kostkę 25l wężykiem 6mm na talerzyk i pyliło mi dość mocno. A co do pylenia wszystkich granulatów to jakoś Prosoli nie pyli nie spotkałem się przynajmniej aby ktoś o tym pisał. Podłoże to ma wręcz przeciwne właściwości bardzo szybko krystalizuje wodę. Nawet przy robieniu wykopków wycięciu 90% roślin i powierzchownego wysprzątania dna po godzinie w zbiorniku woda jest kryształ. Przy granulacie ADA już tak wesoło nie jest. Nikt tu głupi nie jest i nie leje wody wiadrem. Po prostu taki urok tego podłoża jest. Zalewając je warto jest zalać je do jakiejś wysokości np. 10cm i wodę ściągnąć. A następnie zalać ponownie zbiornik do końca.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tylko że PRO Soil ciężko dostać. Niestety nie mogłem go dostać i wybrałem droższą AMAZONIE.

Wader A co do tych pałeczek nawozowych to warto je dawać pod Amazonie. Czy raczej one sie nie nadzadzą

dariuszmachander

weder Gdynia
Jest cały temat o pałeczkach na forum. Na pewno nie pchałbym ich w nowy granulat na starcie. Najszybciej tak po 2 miesiącach od startu. I też dzieliłbym podawanie na 3 etapy.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

albanos Mullingar
Też miałem problemy z tym podłożem. Pomimo lania wody na gazety i folie pył i tak sie unosił. Później opadający pył zasyfił wszystkie rośliny. Miałem je w 375 litrowym zbiorniku. Może gdybym go zalał tak na 1-2 cm powyżej podłoża i uzupełnił po kilku godzinach resztą wody było by dobrze. A tak po kilku dniach zaczęły się mega problemy z glonami. Na roślinach gdzie osiadł pył zaczeły rosnąć glony. Walka z tym całym bałaganem zajęła mi miesiąc. Później rośliny rosły super i byłem zadowolony. Jak oglądam teraz jak były zalewane zbiorniki z Adą to aż mi się wierzyć nie chcę że to Ada.Przy obecnym zbiorniku zdecydowałem się na podłoże ELOS. Zalewanie było bezproblemowe nic nie pływało, woda przeźroczysta natychmiast. Mały heniek rośnie jak szalony. Inne rośliny też. Przytrafiło się trochę zielenic punktowych i drobniutkich krasnorostów ale są już historią.

albanos
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Mullingar

Zalewałem baniak na Amazoni jakies 5 dni temu, takie iwagumi z eleocharisem, staurogyne i dwiema wyższymi roślinkami. Woda poprzez wąż ogrodowy z końcówką regulującą strumień wody, podłoże zwilżone a potem woda ściekała po kamieniach, delikatne zabrudzenie było ale bez dramatu, po kilku godzinach woda przejrzysta, nastepnego dnia kryształ. Jeśli ktoś puści bezpośrednio strumień na soila to pewnie błotko będzie ale przy spokojnym nalewaniu naprawdę jest OK, mam jeszcze kilkanaście krewetkarii z soilami Benibachi, BWS i Envi i każde z nich zachowuje się dokładnie tak samo przy nalewaniu, fakt że soile stricte krewetkowe chyba bardziej klarują wodę ale to też w zależności od producenta. Po 5 dniach na Amazoni nie robiłem podmiany, pH 5,5 bo mocno gazowane, gH 8 kH3 i NO3 w okolocach "0". Zalana kranówką i parametrach 2x wyższych więc na tą chwilę jestem zadowolony z osiągnietych parametrów.

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

766762687_1021635500778693_4982467018510898180_n.png.jpeg

ADA Amazonia PRO

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 340
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
56068-1203316759.jpg

Batalia podłoży - ADA Amazonia ver 2

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1330
56068-1203316759.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
PSX_20211227_192804.jpg

Podłoże do medium tech bez Co2

Coniaq w Podłoże · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 20445
Witam Zastanawiam się nad restartem lub postawieniem nowego zbiornika ale... Nie chciał bym używać Co2, chciałbym mieszać RO z kranem i zakwaszać jeżeli będzie taka potrzeba Aquacidem aby zbić ph do 6...
YouTube

ADA Amazonia Light kontra ADA Amazonia - różnice

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4106
Często padają pytanie o różnice między tymi podłożami, powyższy film fajnie to wyjaśnia.

Podłoże aktywne bez co2

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4327
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...

Stara Amazonia.

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2072
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...

Problem z amazonia ver2

Andrzej31 w Podłoże · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8072
Witam, mam problem z amazonia ver2. Akwarium ma 17 dni nic nie rośnie rośliny się rozpadaja. Zbiornik 300l oświetlenie led 153w Filtracja 2 filtry Jbl 901 Co2 z butli 24h kolor wskaźnika zielony. ...

Aqua Soil Amazonia a Gh/KH

mkuczara w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2167
Cześć, Patrząc na opis Aqua Soil Amazonia, która ma w moje małej kostce, można wyczytać o jej własnościach zmiekczajacych. Przez to, że posiadam male akwarium i dostęp do twardej i bardzo miękkiej wod...

Ada Amazonia vs dark soil

Mariusz Rychlik w Podłoże · Odpowiedzi: 42 · Wyświetlenia: 19138
Witam zamierzam założyć akwarium na podłożu aktywnym. Chcę wybrać pomiędzy Amazonią i dark soil. Akwarium 150 x 60 x 50. Na razie mam 10 litrów call green base xr. Co jeszcze proponujecie pod podłoże ...

Porowaty, drobny substrat bez nawozów

Dicortineff w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3745
Potrzebuję substrat, który jest porowaty, drobny i nie zawiera nawozów (lub ma ich minimalną ilość). Może stabilizować PH (nie musi). Idealnie gdyby był czarny lub ciemny. Macie jakieś doświadczenia? ...

Statystyki

Ten temat przegląda 296 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570962
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 296 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.