Ludwigia mini red - problem
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Po każdym przycięciu i posadzeniu górnych części rośliny stożki ulegają skarłowaceniu i zamierają, po czym roślina wypuszcza nowe boczne pędy - czy to jest u niej normalne? Czy inne ludwigie też tak mają?
-
cezarlis
●
- Ranga: Poznaje temat
Też tak miałem. Brakowało jakiegoś makroskładnika, bo problem zniknął, gdy pod korzenie dałem pałeczki nawozowe - ludwigie to jednak rośliny błotne i muszą być sowicie zasilane od dołu.
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Miałem u siebie w zwykłym żwirku kwarcowym, a nawoziłem jedynie do słupa wody AA classic, macro red, potas i nie miałem żadnego problemu. Jaki masz poziom azotu? Po za tym może to być niedobór wapnia, potasu albo magnezu.
-

AquaGreen
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: P-Ń
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wg mnie ta roślina jest wymagająca pod względem jakości mikro i chelatów. Na intermagu nie udało mi się jej utrzymać (kupowane w zastępczej butelce więc o składzie i wieku tego mikro ciężko coś powiedzieć), na mikro aquabotanique rośnie jak głupia na żwirze i nawożona makro-solami.
-
kretos
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg
Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
Cześć!
Mam pytanie co do przycinania roślin łodygowych. Przeczytałem, że takie rośliny przycina się w międzywęźlach (rozumiem, że chodzi o odcinek między miejscami, gdzie wyrastają liście). Na obrazk...
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-red-moss-1-ef46a632a6f6737714efbfb270f0f895.jpg
Kolejna ciekawostka roślinna - tym razem czerwony glon występujący pod nazw...
Witam
Problem jak w temacie.
Akwarium 30x30x30 (27l)
Świecę lampka led 27W na diodach 3W
CO2 - jest
Mikro - PG Classic- dawka producenta rozbita na 7 dni
Potas codziennie 1 ppm
Easy Carbo dawka dzie...
Dzien dobry.
Postanowiłem wzbogacić akwarium o korzeń jak w temacie. Po zakupie korzeń namoczyłem poczysciłem szczotką i z powrotem do wiadra na tydzień. Później gotowanie w soli i doba moczenia z nad...
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...
Witam, ostanio zauważyłem że henio robi sie ciemny i brązowy , co to może być
Witajcie mam dziwny problem a mianowicie;
Rotala rotundifolia- rosnie jak jakiś mikrus listki maja bardzo malutkie i w ogole nie ma kolorow(zdj)
Rotala macrandra - caly czas ma zielone liscie
Orzech ...
Witam.
Mam taki problem.
Ciągle mi giną rośliny w akwarium i nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Moje akwarium ma ok 40l, Jego wymiary to 50x35.
Zbadałem preparatem ph wody i wyszło mi ok. 6,5-7.
Poza t...
Witam.
OK 2 tygodnie temu założyłem nowe akwarium.
Zestaw który posiadam:
- Akwarium 240L
- Oświetlenie 2x HiLite T5 54W
- Filtracja EHEIM eXperience 250
600l/h
- .Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil Pl...
|