Mieszanie podłoży dla roslin
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam. Noszę sie z zamiarem przysypania amazonii podłożem aa substrate II + w wersji powder ze względu na taniość. Czy to dobry pomysł ??
-
korben28
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Rzeszów
Dosypanie tego samego podłoża chyba nie zrujnuje Ci budżetu, a sypać gorszy substrat na lepszy to trochę bez sensu, no chyba, że masz wielki zbiornik. Ja zrobiłem niedawno zupełnie odwrotnie i nie żałuję, rośliny lepiej rosną, nawet utricularia mi się ładnie przyjęła. Plusem po stronie AA jest klarowanie wody, według mnie na wyższym poziomie, niż w przypadku drugiego substratu.
-
men200
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
W zasadzie tu nie chodzi o to by przysypywać amazonię nie wiadomo jaką warstwą "gorszego" substratu, powiedzmy że potrzebuje 3 litry podłoża w wersji powder. Amazonia to 119 zł a AA to połowa z tego więc jednak różnica jest, a rośliny posadzone w takiej mieszance i tak będą czerpały to co najlepsze z amazonii. Chyba sam sobie odpowiedziałem na pytanie więc chyba zaryzykuję. Myślałem że może ktoś już próbował takich eksperymentów.
-
korben28
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tylko czy aa powder chcesz przysypać amazonię new?
-
men200
●
Właśnie tak, chce przysypać amazonię cienką warstwą drobnego AA
-
korben28
●
Amazonia new ma dużo grubszą frakcję niż aa powder, wszystko się wymiesza i będzie misz masz, poza tym aa szybko się rozpada i robi się z niego błoto, kup sobie kapsuły ferki to lepiej na tym wyjdziesz 
-
men200
●
Powiązane tematy
porownanie-podlozy-akwariowych.jpg
Opinie w internecie często pisane są na zamówienie, postanowiliśmy zatem stworzyć rzetelną bazę recenzji podłoży akwarystycznych opartych wyłącznie na ankietach pr...
maflora-intense.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej ...
rotala-maflora-light.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże kr...
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
podloze-aqua-substrate.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
jbl-proscape-plant-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
podloze-oase-scaperline-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane po...
podloze-dennerle-scapers-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
Witam,
stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...
|