Ratunku! larwy pływaka żółtobrzeżka - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ratunku! larwy pływaka żółtobrzeżka

Liczba wyświetleń: 2374·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Falmerek Sosnowiec Polska
Zauważyłem w akwarium dziwne larwy. Najprawdopodobniej przywędrowały wraz z roślinką ze stawu, Przetacznikiem, albo z Wywłócznikiem. Roślinki rosną fajnie, ale niestety nabawiłem się nieproszonego gościa. Miałem już kupić rybki, a tu niemiła niespodzianka mnie spotkała. Larwy żywią się oczlikami, które również przywędrowały "na gapę".
Tutaj zdjęcie drapieżnika. Przepraszam,że nieostre, ale robiłem telefonem.

Nie wiem czy mechaniczne usuniecie będzie skutecznym sposobem pozbycia się łobuzów?
Larwa podobno dorasta do 7 cm długości i trwa to ze 2 miesiące, a nie chce tak długo czekać na wyeliminowanie szkodnika. Na razie odsysam je wężykiem,ale wyłażą wciąż nowe. Czym to wytruć? Mam roślinki tylko na razie , ale nie chce im zaszkodzić jakimś detergentem. Na szczęście jeszcze nie wprowadziłem ryb.
Tutaj daję widoczek akwarium:

Falmerek
Ranga: Początkujący

Miasto: Sosnowiec Polska

edinio47 Góry Bystrzyckie
To nie jest larwa żółtobrzeżka.
Wygląda to na larwę którejś ważki z rodziny łątkowatych .
Po co od razu truć?
Nie ma co panikować , myślę, że jakieś większe ryby cieszyłyby się z takiego menu. :)

edinio47
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Góry Bystrzyckie

masz rację,że to raczej ważka. Zobaczyłem na stronie http://staw.bieleccy.com.pl/str5_drobnica_martyna.html. Troszkę mnie uspokoiłeś, niemniej jednak wolałbym się tego pozbyć,zanim wprowadzę rybki, bo nie przewiduję jakichś większych egzemplarzy zdolnych zjeść te larwy.

Falmerek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piopio21 Łódź
Wyślij mi tą larwę chętnie bym poobserwował jej zachowania w zbiorniku :lol:

Piopio21
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódź

Niestety nie mam dobrego aparatu. Larwy polują na drobne oczliki chodzące po szybie akwarium, czekając aż coś podejdzie w pobliże pyszczka i szybkim ruchem połykają zdobycz. Raczej nie są zbyt skore do pływania w toni, ale zdarza się tez i to. Wieczorem spróbuję je sfotografować to wrzucę kilka fotek na stronkę. :)

Falmerek

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2929
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
20150214_105630.jpg

Larwy w akwarium - prosze o diagnoze

Arkady2010 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1814
Witam ! Kilka tygodni temu zauwazylem w akwarium tylko kilka sztuk i wydawalo mi sie ze to larwy wazki - ale o tej porze roku. Ale ostatnio jest ich coraz wiecej i zaczynam sie martwic . nie chce ob...

Ratunku!!!!Jakieś nicienie w akwarium!!!!

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 22514
Witam. Podczas robienia restartu akwarium,natknąłem się na dwie niespodzianki.:małe molinezje ukryte za kamieniami,oraz jakieś nicieniowate glisty wijące się jak tasiemce i próbujące się wspinać po s...

Larwy zjadające liście roślin...

Superpatyk w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5219
Witam. Wydaje mi się że w moim akwarium mam kolejny dosyć poważny problem. Mianowicie jakiś czas temu z wody wyjąłem coś co wyglądało na małą, wodną gąsiennicę. Nie mam najmniejszego pojęcia co to moż...

Statystyki

Ten temat przegląda 360 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 360 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.