Mam 240L na żwirku 2-5mm. Chciałbym wymienić to podłoże na inne. Baniak ma 1 rok. Czy do wymiany podłoża powinno się całkowicie zrestartować akwarium, włącznie z czyszczeniem filtrów? Bo tak sobie pomyślałem że filtry pozostawię (mam 2 kanisterki które chodzą ponad pół roku), aktualne rosliny też tylko wyjmę, rybki odłowię, położę nowe podłoże, wsadzę z powrotem rosliny, zaleję, rybki po całej operacj też, tylko czy to ma sens, można tak?
Osobiscie filtrow bym nie resetowal bo tylko problemów sobie narobisz. Tak jak piszesz moim zdaniem jest ok tylko zostaw na jakis czas puste akwarium z roślinami aby sie ustabilizowalo. Przy wybieraniu starego podłoża uwolnisz wszystkie syfy jakie tam sa i parametry wody na pewno sie rozjada.
Deletor napisał(a):Osobiscie filtrow bym nie resetowal bo tylko problemów sobie narobisz. Tak jak piszesz moim zdaniem jest ok tylko zostaw na jakis czas puste akwarium z roślinami aby sie ustabilizowalo. Przy wybieraniu starego podłoża uwolnisz wszystkie syfy jakie tam sa i parametry wody na pewno sie rozjada.
Kolega ma zamiar wybrać podłoże razem z syfami, także nie będzie problemu. Dobrze byłoby jakąś część starej wody spuścić na początku i później zalać ponownie.
Po wszystkim dajesz jakies bakterie i bardzo szybko wszystko wraca do normy.
A jakie podłoże będziesz zasypywał. Nowy granulat aktywny czy żwir? Starą wodę daje się do podłoża nieaktywnego. Jeśli zaczynasz z nowym granulatem typu soli to stosowanie starej wody mija się z celem. Lanie jej aby potem robić co parę dni podmiany aby zbić to co w niej jest z poprzedniego nawożenia. Nowy granulat na starcie wydala z siebie, aż nadto aby go jeszcze dodatkowo posiłkować kolumną wody. Zresztą zasada nawożenia na granulacie jest wszystkim znana makro od 2 tyg a nie od startu. A każda podmiana w tak wczesnym stadium zbiornika to jego destabilizacja. Jeśli już chcesz zaszczepiać bakterie to dajesz trochę starego podłoża bo w wodzie jest ich tyle co kot napłakał.
Co do filtra jeśli mam go 5 miesięcy w zbiorniku to czyszczę go przed restartem 3 tyg wcześniej. Unikam ingerencji w filtr do 2 miesięcy od startu. A biorąc pod uwagę, że nieczyszczony przez 5 miesięcy to właśnie w tym stadium ( 6- 7 miesiąc ) może się okazać, że trzeba będzie go czyścić. Po takim czyszczeniu filtra w wodzie z podmian daję jedną kapsułkę tetra biokoryn. (pożywka dla bakterii ).
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
ribidi w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3034
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry).
Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...
miszelhdr w Filtracja· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1696
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Tytus w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3912
Cześć,
proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...
Mateo525 w Podłoże· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4375
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
bpjl w Podłoże· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1738
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
brunonatura w Rośliny· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2238
Cześć moje Montecarlo odrywa się od podłoża aktywnego. Co może być przyczyną słabego ukorzeniania się tej rośliny?
Mam podłoże Master Soil Powder Powder 2.5 - 3 mm.
Suplementuje:
PO4 - 1-2 ml na ty...
Hultaj w Podłoże· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6695
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Lejla w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2536
Witam, mam akwa 25l które tylko stoi i się kurzy , więc zatem moje pytanie czy dało by radę zrobić z tego krewetkarium tylko bez filtra. Czy obsadzenie gęsto zbiornika da radę go napowietrzyć?
Widział...
Statystyki
Ten temat przegląda 492 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571019
• Liczba wątków: 48814
• Użytkownicy: 36937
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 492 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej