Wymiana podłoża bez całkowitego restaru - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wymiana podłoża bez całkowitego restaru

Liczba wyświetleń: 1472·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Mam 240L na żwirku 2-5mm. Chciałbym wymienić to podłoże na inne. Baniak ma 1 rok. Czy do wymiany podłoża powinno się całkowicie zrestartować akwarium, włącznie z czyszczeniem filtrów? Bo tak sobie pomyślałem że filtry pozostawię (mam 2 kanisterki które chodzą ponad pół roku), aktualne rosliny też tylko wyjmę, rybki odłowię, położę nowe podłoże, wsadzę z powrotem rosliny, zaleję, rybki po całej operacj też, tylko czy to ma sens, można tak?

marlowe
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Osobiscie filtrow bym nie resetowal bo tylko problemów sobie narobisz. Tak jak piszesz moim zdaniem jest ok tylko zostaw na jakis czas puste akwarium z roślinami aby sie ustabilizowalo. Przy wybieraniu starego podłoża uwolnisz wszystkie syfy jakie tam sa i parametry wody na pewno sie rozjada.

Deletor
Ranga: Poznaje temat

kprusak Venlo
Nie potrzeba ruszać filtrów.
Śmiało możesz zrobić tak jak piszesz a ryby możesz wpuszczać po wyklarowaniu wody.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Searcher Poznań
Deletor napisał(a):Osobiscie filtrow bym nie resetowal bo tylko problemów sobie narobisz. Tak jak piszesz moim zdaniem jest ok tylko zostaw na jakis czas puste akwarium z roślinami aby sie ustabilizowalo. Przy wybieraniu starego podłoża uwolnisz wszystkie syfy jakie tam sa i parametry wody na pewno sie rozjada.

Kolega ma zamiar wybrać podłoże razem z syfami, także nie będzie problemu.
Dobrze byłoby jakąś część starej wody spuścić na początku i później zalać ponownie.

Po wszystkim dajesz jakies bakterie i bardzo szybko wszystko wraca do normy.

Searcher
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

Searcher napisał(a):Dobrze byłoby jakąś część starej wody spuścić na początku i później zalać ponownie.

Po wszystkim dajesz jakies bakterie i bardzo szybko wszystko wraca do normy.

o widzisz, dobry pomysł z tą odlaną wodą, to będzie mój 1 restart, mam nadzieję że się uda wszystko

marlowe

weder Gdynia
A jakie podłoże będziesz zasypywał. Nowy granulat aktywny czy żwir?
Starą wodę daje się do podłoża nieaktywnego.
Jeśli zaczynasz z nowym granulatem typu soli to stosowanie starej wody mija się z celem. Lanie jej aby potem robić co parę dni podmiany aby zbić to co w niej jest z poprzedniego nawożenia. Nowy granulat na starcie wydala z siebie, aż nadto aby go jeszcze dodatkowo posiłkować kolumną wody. Zresztą zasada nawożenia na granulacie jest wszystkim znana makro od 2 tyg a nie od startu. A każda podmiana w tak wczesnym stadium zbiornika to jego destabilizacja.
Jeśli już chcesz zaszczepiać bakterie to dajesz trochę starego podłoża bo w wodzie jest ich tyle co kot napłakał.

Co do filtra jeśli mam go 5 miesięcy w zbiorniku to czyszczę go przed restartem 3 tyg wcześniej. Unikam ingerencji w filtr do 2 miesięcy od startu. A biorąc pod uwagę, że nieczyszczony przez 5 miesięcy to właśnie w tym stadium ( 6- 7 miesiąc ) może się okazać, że trzeba będzie go czyścić. Po takim czyszczeniu filtra w wodzie z podmian daję jedną kapsułkę tetra biokoryn. (pożywka dla bakterii ).
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

co do podłoża to jeszcze nie zdecydowałem, na pewno jednak chcę spróbować sił z aktywnym, może Ada Amazonia, może opisywane tu CAL Black Earth....

marlowe

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

unnamed.jpg

Wyrównanie podłoża

ribidi w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3034
Witajcie, piszę w związku nowo zalanym, a właściwie przeniesionym zbiornikiem (wlana woda ze starego akwarium, przesadzone rośliny i te same filtry). Mam problem odnośnie kwestii estetycznej podłoża ...

Nowy filtr i obawy przed wymianą.

miszelhdr w Filtracja · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 1696
Witam wszystkich ! Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony. Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...

Wybór podłoża - Tanganika

Tytus w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3912
Cześć, proszę o pomoc w wyborze podłoża do akwarium z biotopem Tanganika. Co będzie lepszym wyborem piasek kwarcowy o frakcji 0,2-08mm czy o frakcji 0,8-1,2mm. Może lepszym wyborem zamiast piasku kwar...

Wybór podłoża

hania w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3136
Zakładam akwarium między 60 a 65l (nie pamietam ile ma dokladnie) Potrzebuję pomocy w dobraniu podłoża.

Podłoże aktywne bez co2

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4375
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1738
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Monte Carlo - odrywa się od podłoża

brunonatura w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2238
Cześć moje Montecarlo odrywa się od podłoża aktywnego. Co może być przyczyną słabego ukorzeniania się tej rośliny? Mam podłoże Master Soil Powder Powder 2.5 - 3 mm. Suplementuje: PO4 - 1-2 ml na ty...

POTAS BEZ PODNOSZENIA KH

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1978
WITAM . JAK W TEMACIE JAKIEJ FIRMY POTAS NIE PODNOSI KH ?

Jaka woda do podłoża aktywnego?

Hultaj w Podłoże · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6695
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę : Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian? Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...

Krewetkarium bez filtra?

Lejla w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2536
Witam, mam akwa 25l które tylko stoi i się kurzy , więc zatem moje pytanie czy dało by radę zrobić z tego krewetkarium tylko bez filtra. Czy obsadzenie gęsto zbiornika da radę go napowietrzyć? Widział...

Statystyki

Ten temat przegląda 492 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571019
 •  Liczba wątków: 48814
 •  Użytkownicy: 36937

•  Najnowszy użytkownik: filip_lis

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 492 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.