Pomoc w identyfikacji glonów i jakość wody - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w identyfikacji glonów i jakość wody

Liczba wyświetleń: 1960·Odpowiedzi: 3
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Przede wszystkim chciałbym się serdecznie ze wszystkimi przywitać. To jest mój pierwszy post, więc zacznijmy.
Po wielu wielu latach powróciłem do akwarystyki - głównie przez dziecko :).
No i zaczęło się...
Akwarium wystartowałem 3 tyg temu.
Pojemność 200l, oświetlenie 4x39W, teraz od 11 do 13 2x39W i od 13 do 19 4x39W.
Pierwszy tydzień 6 godz 2x39W. Drugi 7 godz 2x39W.
Filtracja Tetra EX1200 - od dołu: wata, ceramika, kermazyt, węgiel aktywowany+wata. Skimer po pojawieniu się filmu białkowego (dosyć dużego).
Podłoże piasek kwrcytowy Kreisel + JBL aquabasis plus.
Rośliny:
Ludwigia Repens,
Hygrophila Rosanervig,
Lobelia cardinalis mini,
żabienica amazonka,
Rotala rotundifolia green,
Eleocharis Parvulus,
Anubias barteri nana,
Heteranthera zosterifolia,
Proserpinaca palustris,
Hedyotis salzmannii,
Staurogyne repens

Parametry wody mierzone testem paskowym JBL 6w1 (chwilowo tylko taki mam):
NO2 - ok10mg/l
NO3 - 0,
GH - ok 7-10,
KH - ok 6,
pH - 6,8
Woda: całość RO, troszkę było z malutkiego akwarium 15l, na początek były dodane bakterie startowe, dodane powtórnie w mniejszej ilości po 2 tyg.
Parametry w weekend były poprawne więc pojawiła się obsada, można jeszcze było zaczekać...
Rośliny ukorzeniają się ładnie, rosną, nabierają w miarę ładnych kolorów.
Nawożenie cała linia EasyLife - po 2ml codziennie rano.
Więc pojawiły się teraz glony:
Pierwsze okrzemki i brunatnice więc wprowadziłem otoski - 6 szt. Poradziły sobie ładnie z nalotami na roślinach.
Ciągle mam problem z długimi watowatymi nitkami brązowymi i zielonymi, niewiele ale chyba powoli znikają.
Teraz pojawiły się na szybach zieleńce punktowe - bardzo drobne i spirogyra (chyba) drobniutkie zielone niteczki na szybach - widać na zdjęciu.
No i najważniejsze ciągle nie mogę sobie poradzić z drobniutkim jakby pyłem w wodzie - widoczny na zdjęciu, specjalni zrobione wieczorem do latarki bo wtedy to lepiej widać. nie wiem czy to pierwotniaki czy zanieczyszczenie (piasek przepłukany w miarę dokładnie), których nie wyłapuje filtr.
Brązowej barwy wody od korzeni pozbyłem się dodając do filtra węgiel, jednak tego zmętnienia nie mogę się pozbyć. Dałem ok 10 warstw waty, początkowo były dwie, później wymieniłem na 6, następnie na chyba 10 i nie pomaga.
Proszę o radę jak mam dalej postępować.

art_75
Ranga: Początkujący

cyberain Kraków
Borykałem się kiedyś z takim pyłem w wodzie. Założyłem wtedy akwarium z plażą, którą zrobiłem ze zwykłego piasku kupionego w Castoramie. Pył miałem przez długi okres czasu.

Od kiedy nawozisz? Od samego początku? Podawaj na razie sam potas z laniem reszty nawozów się wstrzymaj.

Tak poza tym to akwarium jeszcze młode, wszystko musi się ustabilizować. Do tego czasu różne rzeczy mogą się dziać, cierpliwości :)

cyberain
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

Nawożę od drugiego tygodnia.

art_75
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia
Jak na takie szkło to mała masa roślinna.
Dodawanie wody z zbiornika 15l nie zaszczepi Ci to bakterii lepiej już przenieść trochę podłoża jeśli idziesz tą drogą lub podłączyć sprawnie działający filtr z dojrzałego zbiornika. A najlepiej wlać bakterie tylko te prawdziwe a nie jakiś badziew.

Co do problemu z pyłem w wodzie to wkładasz mały filtr wewnętrzny np. MINI PAT
wywalasz gąbkę a na trzpień nawijasz watę. Wodę dość szybko krystalizuje.

Możliwe, że masz jakiś zakwit warto zrobić test z szklanką wody jeśli pył w szklance pływa po 2h od wlania to zakwit sprawdzasz po ciemku latarką. Jak osiadł na dnie to jest ok. A co do twojego filtra to po co wwaliłeś watę na samo dno filtra aby go zamulić na amen? Na dnie zostawia się fabryczny wkład tetry ( pocięte rurki ceramiczne) mają za zadanie równomierne rozprowadzenie wody po całej powierzchni filtra tak aby woda szła równo przez wszystkie kosze a nie gdzieś bokiem.

Piszesz, że podajesz całą linie nawozową rano. Łączysz mikro z makro profito podajesz z resztą nawozów? Od takiego podawania możesz mieć właśnie mleko. Oraz od podawania Fe przy zapalonym oświetleniu.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Glony

Powiązane tematy

639df487-9649-493b-aef2-682226fbcbf4.jpg

Rozpoznanie rodzaju glonów

filip_matłas w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1052
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4406
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1449390
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
20251026_222515.jpg

Pomoc w identyfikacji

Gumloke w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2251
Cześć, Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12896
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
IMG_3703.jpeg

Pomoc w walce z glonami – krasnorosty i zielenice punktowe

suries w Glony · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 11984
Cześć wszystkim! Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
20241022_221131.jpg

Inwazja glonów

DexTrase w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2113
Witam. Od początku założenia akwarium czyli od pół walczę z glonami, jednak walka jest bezskuteczna. W akwarium jest inwazja krosnorostów, glonów nitkowatych, zielonego osadu na szybach i pewnie coś j...
IMG_20240812_180500.jpg

Pomoc w identyfikacji

kajnia w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3755
Witam wszystkich, na korzeniu pojawił się taki biały nalot. Co to może być? Pleśń, grzyb jakiś glon? Na zdjęciu dosyć słabo widać ale to jest białe delikatnie przezroczyste trochę jak taki glut. Prosz...
20240428_143058.jpg

Identyfikacja glonów(?)

Jacaerys w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2343
Witam, Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zidentyfikować dziwny nalot na roślinach? Jest to jakiś rodzaj glonów. Oprócz niego pojawiły się też glony na korzeniu. Akwarium jest nowe, ma jakieś 3 tygodn...

Skuteczna metoda hodowli zielonej wody

szkot w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3107
Dzień dobry, Macie sprawdzony sposób na wyhodowanie zielonej wody, taki który sprawdza się zawsze lub prawie zawsze?

Statystyki

Ten temat przegląda 237 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36920

•  Najnowszy użytkownik: jakub_olczyk

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 237 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.