112l - Natura i dzicz - arkmal - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

112l - Natura i dzicz - arkmal

Liczba wyświetleń: 3232·Odpowiedzi: 10
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Zaloguj się, aby zmienić widok
arkmal Sosnowiec

15 gru 2014, 22:16 112l - Natura i dzicz - arkmal  (#1)  

Wymiary akwa: 80x40x35
Oświetlenie standartowe świetlówki 2x 18W 12 godz/dobe
Nawożenie: carbo (aquaart) 5ml x dzień, nawóz makro i mikro (aquaplast) 2ml x dzień, nawóz makro ++(aquaplast) 2ml x dzień
CO2- bimbrownia calą dobę
Podłoże-zwykły żwir
Parametry wody- nie znane, nigdy nie sprawdzałem
Temp. wody- 25-26 st.C
Filtracja: wewnetrzna AquaEl 650 + deszczownia, podmiana 10-20% co tydzień
Rośliny: 16 gatunków, nie znam wszystkich nazw, min: nurzaniec, mikrozorium, paprotka wodna?, orzech wodny?, kryptokoryny
Zwierzęta: 13x brzanka sumatrzańska, 2x kirys

Akwarium posiadam od dawna. Przechodziło wiele faz, głownie malawi z pyszczakami. We wrzesniu postanowiłem ponownie spróbować roślinnego. Bez zbytniej napinki, poczytałem tylko co nieco, stąd pojawiła sie bimbrownia i wymienione nawozy. Wszystko tanio i po kosztach, takie życie. Bimbrownia 3zł miesięcznie, nawozy 10zł na praktycznie pól roku. Wszystkie rośliny widoczne na zdjęciach poniżej, są rozsadami od pojedynczych sadzonek kilku centymetrowych. Każdy gatunek zaczynał od jednej sadzonki!!! Po trzech miesiącach jak widać jest istna dżungla i dzicz :) Nie przykładam sie do aranżacji, odcinałem rozsade i sadziłem gdzie było miejsce. Dziś juz go brak :D Co tydzień jest przycinka, zwłaszcza roślin trzeciego planu, i tak pół garnka roślin jest wycinanych. Parametrów wody nie kontroluje, wiem że to herezja na tym forum, ale nawet nie wiem jakie wymagania mają poszczególne gatunki roślin. Posadziłem co dostałem, i jak widać rosną :lol: To przykład że czasem wolna amerykanka też przynosi dobre skutki. Dla mnie ważne jest że akwa cieszy moje oczy, rośliny i rybki są zdrowe, glonów brak.
A tak się prezentuje mój baniaczek:

arkmal
Ranga: Początkujący

Miasto: Sosnowiec

jubaba WWA
Istna dżungla. Bardzo soczyście to wygląda. Gratuluje. ... i nowym powiedzeniem akwarystycznego ogrodnika "oby ci szkło pękło ... od mnogości i zdrowia roślin" :)

jubaba

Miasto: WWA

Bartek1984 Gostyń
Jak widać można mieć piękne akwarium małym kosztem, bez super substratów i mega drogich nawozów.
Bardzo ładne!!!!

Pozdrawiam

Bartek1984
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Gostyń

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
albanos Mullingar
Bardzo fajnie się komponują brzanki z roślinami, ładna dżungla :-)

albanos
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Mullingar

Jak na jałowe podłoże i tak słabe światło to efekt jest powalający ;) Czemu nie dałeś ziemi pod żwir?

mar2509
Ranga: Aktywny użytkownik

arkmal Sosnowiec
Dziękuje wszystkim za odwiedziny, odpowiedzi i miłe słowa. Cieszy mnie że mój zbiorniczek podoba się innym forumowiczom.
Więc może napisze parę słów jak powstawało to akwarium i od razu udzielę odpowiedzi.
Zawsze podobały mi się akwaria roślinne, moje marzenie to prawdziwy Holender. Jednak wszystkie wcześniejsze próby legły w gruzach. Rośliny obumierały, gniły, pojawiały się glony które ostatecznie kończyły dzieła zniszczenia. Więc by mieć jakikolwiek kawałek podwodnego świata w domu zakładałem malawi. Piasek, skały, ryby. Proste, łatwe w hodowli, pyszczaki mnożyły się na potęgę :D Jednak to był tylko kompromis. Ciągle w głowie była chęć posiadania "zieleniny" :)
Zacząłem czytać, co, jak, gdzie, z czym, co konieczne by mieć roślinkowca w ładnym stanie. I przerażenie jakie to koszty są konieczne do założenia i utrzymania takiego zbiornika. A priorytetem były koszty. Nie mogłem sobie pozwolić na zakup tego wszystkiego co jest uważane za konieczne. Ale kto nie ryzykuje ten nie ma. Podszedłem do tematu systematycznie i z minimalnym budżetem.
Każdy wie ile kosztują rośliny w zoologu, minimum 10zł za sadzonkę. Takie też kiedyś wcześniej kupowałem i sadziłem. Rośliny z tych sztucznych hodowli, wyjęte z tej "gąbki" zasadzone w akwa, bardzo szybko padały nie aklimatyzując się do innych warunków. Pewnie wielu z was to miało.
Tym razem sadzonek poszukałem w swej okolicy. OLX, ogłoszenia akwarystów amatorów którzy pozbywają się nadwyżek i za 1zł lu 2 zł kupiłem parę sadzonek, wyjętych wprost z akwarium, żyjących w normalnych warunkach. I to była dobra decyzja. Roślinki przyjmowały się praktycznie od strzału, jedynie mikrozorium troszkę podchorowalo, ale i ono odbiło się po wycięciu wszystkich chorych listków.
Jeśli chodzi o podłoże to wykorzystałem zwykły żwir, leżący od lat w piwnicy z poprzednich prób "roślinnych". Bardzo różnej granulacji, totalne pomieszanie. Czemu nie dałem ziemi pod żwir? Tak naprawdę to balem się że przy ingerencji w podłoże ziemia będzie brudzić wodę. Pewnie to bzdura, ale dlatego nie wzbogacałem podłoża warstwą ziemi :lol:
Oświetlenie też budziło moje obawy, czytając ile to watów trzeba na litr, i jakie świetlówki są najlepsze. Sorry ale kilkadziesiąt czy nawet sto złotych za świetlówkę to nie dam. Zostały standardowe z pokrywy, czyli 36W, tylko jej wnętrze wykleiłem srebrną folią troszkę zwiększając ilość światła.
Filtracja to zwykła gąbka wsadzona na głowice, i co tygodniowe podmiany wody. Raz jest to 10 czasem 20 litrów lanej bezpośrednio kranówy, tylko temperaturę staram się dopasować mniej/więcej do tej w zbiorniku.
Jedyne nowe co się pojawiło to bimbrownia i nawozy.
Tu tez po taniości. Bimber to 1,5kg cukru i jedna paczka drożdży z Biedry na miesiąc. Co tydzień robie zacier z 1litra wody, 2 szklanek cukru i 1/4 paczki drożdży. Koszt ~3zł/miesiąc. I powiem wam że nawet nie mam tej drugiej butelki w zestawie robiącej za reduktor. Gaz leci prosto z butelki z zacierem :D i nic się nie dzieje.
Ceny nawozów polecanych na forach też są powalające!!!
Ja szukając znalazłem na alle nawozy które samemu się rozpuszcza w wodzie. Zaufałem opiniom innych kupujących i zakupiłem. Zamówione dwa woreczki wraz z przesyłką kosztowały 10zł. Każdy z nich rozpuściłem w 0,5l destylowanej wody. Więc skoro leje 2ml na dzień to 500ml starczy na ile? Na 250 dni!!! Za 10 zł :shock:
Carbo, koszt okolo 20zł starcza na 100 dni.
Można? Można!!! :D
To jak rośliny zaczęły rosnąć, codziennie mnie zadziwia. I nie wiem co jest dokładną tego przyczyną. Które składowe tak idealnie ze sobą zagrały że akwarium "pęka w szwach"? Nie wiem, nie mierze żadnych parametrów, ilość płynów podawanych jest na oko, tak zacząłem lać i tak to utrzymuje. A może po prostu zwykłe szczęście mi dopisało? Ważne że osiągnąłem efekt który baaardzo mnie zadowala :D
Szkoda tylko tych roślinek które wycinam co tydzień i lądują w koszu. Chętnie bym się podzielił z innymi za przysłowiowe piwo, ale zamieszkały u mnie ślimaczki, i nie chce by ktoś je sobie zawlókł do swego akwa. U mnie są i mi nie przeszkadzają. Ale też faktycznie gdy ograniczyłem ilość pokarmu dla rybek, to i ślimaki są w znacznym odwrocie. Może wkrótce całkiem zrezygnują z mojego meldunku :)
Ach, no i rybki. Jak wspomniał o nich kolega @albanos. Faktycznie brzanki fajnie się w komponowały w tą moją dżungle, to naprawdę sympatyczne, ruchliwe rybcie. Jest ich tylko 13szt a zbiornik jest ich pełen, są wszędzie. Są same w stadku i nikt im nie przeszkadza. Kiryski mają do dyspozycji dno.
Rozpisałem się troszkę chyba za dużo, ale nie po to by się chwalić, bo też nie ma czym. Ale może tym wpisem przekonam innych by się nie bali kosztów akwarium roślinnego. Może moje oszczędnościowe sposoby ktoś też wykorzysta i będzie się cieszył swym własnym roślinnym kawałkiem podwodnego świata.
Bo czytając fora o akwarystyce roślinnej, można się zniechęcić, choćby tylko ze względu na koszty.
To tyle mojej opowieści. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
I jeszcze jeśli ktoś jest zainteresowany to wstawiam link do filmiku pokazującego mój zbiorniczek. Jakość filmu może nie nie jest super, ale nie posiadam kamery, tylko aparat foto z możliwością nagrywania krótkich video.

https://www.youtube.com/watch?v=ctX3jjXBbgQ

arkmal

MarioMarina Siedlce
Bardzo sympatyczne akwarium przypominające te z przed 20-30 lat.(w dobrym tego słowa znaczeniu).
Koszty.......chm........widziałem tu na forum akwaria za grubą kasę, zmarnowane brakiem wiedzy, ignorancją, pokryte glonem i syfem.
ps. czy jedna z brzanek nie ma przypadkiem choroby pęcherza pławnego?

MarioMarina

Miasto: Siedlce

arkmal Sosnowiec
MarioMarina napisał(a):Bardzo sympatyczne akwarium przypominające te z przed 20-30 lat.(w dobrym tego słowa znaczeniu).
Koszty.......chm........widziałem tu na forum akwaria za grubą kasę, zmarnowane brakiem wiedzy, ignorancją, pokryte glonem i syfem.
ps. czy jedna z brzanek nie ma przypadkiem choroby pęcherza pławnego?

Masz w pełni rację i teraz to widzę. Faktycznie przypomina te akwa, gdy ja zaczynałem zabawe z akwarystyką mając lat naście. Ale przyznaje, nie jest to zamierzony afekt. Widać podświadomość z lat młodości się załączyła :D
Co do rybki, chodzi Ci o tą z czarną plamką na brzuszku? Też mnie to zastanawiało, ale brałem to jako już taką jej urodę. Rybka zachowuje sie całkiem normalnie, bez objawów chorobowych. Ale skoro twierdzisz że to może być chory pęcherz pławny, to pewnie masz rację. Uważasz że powinienem w jakiś sposób zaingerować? Czy takie coś da się wogóle leczyć i ma to sens?

Co do kosztów, to powtarzam. Chcę innym pokazać że można założyć i mieć całkiem fajne akwarium za niewielkie pieniądze.

arkmal

MarioMarina Siedlce
arkmal napisał(a):
Co do rybki, chodzi Ci o tą z czarną plamką na brzuszku? Też mnie to zastanawiało, ale brałem to jako już taką jej urodę. Rybka zachowuje sie całkiem normalnie, bez objawów chorobowych. Ale skoro twierdzisz że to może być chory pęcherz pławny, to pewnie masz rację. Uważasz że powinienem w jakiś sposób zaingerować? Czy takie coś da się wogóle leczyć i ma to sens?

Tak, o tą. Czy da się to leczyć nie wiem ale ja w takiej sytuacji bym ją :arrow: po co ryzykować zdrowiem pozostałych.

MarioMarina

Miasto: Siedlce

arkmal Sosnowiec
Rybki w tym skladzie pływaja juz razem od września. Ona taka była od początku, i inne rybcie tego objawu nie mają. Więc zostawie ją, to chyba nie jest zaraźliwe. Inaczej juz pewnie na innych bym to zauważył.

arkmal

arkmal Sosnowiec
Witam. Mała aktualizacja mojego zbiornika. Nadszedł czas dosyć drastycznej wycinki :( Z żalem, ale dla dobra roślin było konieczne znaczne ich ograniczenie. Roślinkom brakowało już miejsca, zaczeły popadać w "dzikość". Wiaderko roślin poszło do kosza, i teraz trudno mi sie przyzwyczaić do tej pustki :D Jednak znów będzie cieszyć obserwacja jak zarastają od nowa zbiornik :D Wiem, ze odkryło sie tło które zbyt dobrze nie wygląda, ale to pozostałośc po malawi, jest przyklejone a restartu nie chce robić. Tak samo jak i deszczownia oraz kostka od CO2. Wkrótce wszystko znowu zniknie w gęstwinie. A tak sie prezentuje nowa aranżacja mojego zbiornika. Bardzo cieszy mnie to że teraz widać microzorium które ładnie się odbiło, tylko i wyłącznie z samych korzonków.

arkmal

Powrót do Akwaria

Powiązane tematy

DSCN6089.jpg

112l - BN/T - Łukasz G. świerzak

świerzak w Akwaria · Odpowiedzi: 49 · Wyświetlenia: 42571
Wymiary - 80/35/40 Objętość - 112l Oświetlenie - T5 1X39w Arcadia Plant pro 10h 1x24w Arcadia Tropical pro 6h 1X39w Super Sun 11h Nawożenie - Cala gama Easy Life CO2 - Butla cisnieniowa 567g 11h + ...
IMG_0547.JPG

112l - Na biłgorajskiej wodzie - szopcio2008

szopcio2008 w Akwaria · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 83660
Zbiornik 112l wymiary 80x35x40 założony tydzień temu Oświetlenie 2xretro fit sunny 16w+plant 10w Nawożenie na razie brak CO2 butla 2kg dozowane przez spiek Podłoże żwirek kwarcowy 2-3mm czarny (podło...
Oświetlenie LED intenso 21.6W.jpg

112l - Pierwsza - FullObcyk

FullObcyk w Akwaria · Odpowiedzi: 191 · Wyświetlenia: 114438
Witam Wszystkich! Po długim kompletowaniu sprzętu powoli zaczynam przymiarki do startu mojej 112. Na razie ćwiczę na sucho. Takie coś popełniłem. Ma to jakiś potencjał? Szkło: Full OW 80x40x35 Oświetl...
20210518_200419.jpg

112l - Ogródek domowy - makaveli12382

makaveli12382 w Akwaria · Odpowiedzi: 373 · Wyświetlenia: 162751
Witam. Jest to mój drugi zbiornik, ponieważ wcześniejszy projekt niestety z racji przeprowadzki musiał zostać zlikwidowany. Ciągle mam się za początkującego, gdyż nadal się uczę więc takiż o tytuł po...
IMG_20230503_214128.jpg

360l - Natura - grzeniu3754

grzeniu3754 w Akwaria · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8920
Dzień dobry! Chciałem zaprezentować nowy zbiornik 360L (100 x 60 x 60 ) szyby Full Opti CNC 11mm Korzenie - Red Moor Podłoże - lawa wulkaniczna w workach, na to Yokuchi Jiban Soil, przód piasek pł...
akwa-start1.jpg

112l - BN/T - Marcinox

marcinox w Akwaria · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3190
112l optiwhite - 80x35x40 światło: Chihiros A801 (na mocy 4/7, start od 5 godz, co tydzień zwiększam o 1 godz) filtr: Fluval 207 (gąbki, ceramika, dodałem trochę węgla aktywnego i waty) Co2: brak Nawo...
003.jpg

112l - BN/T - DMM v2.0

DMM w Akwaria · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5937
wymiary: 80x35x40 (112l) OptiWhite 6mm szafka: Aquael Glossy 80 czarna oświetlenie: Skylight AQI-80H Intense filtracja: Oase Biomaster Thermo 250 + Eheim Skim 350 nawożenie: co2 butla 5l + dyfuzor prz...
IMG_20230322_211220989.jpg

112l - BN/T - kaczmar202

Kaczmar202 w Akwaria · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7495
Witam, Chciałbym przedstawić swój zbiornik po zmianie aranżacji. Zbiornik standardowe 112l Oświetlenie chihiros WRGB slim oraz RGB a plus (100/50/90) Nawożenie: sole,mikro tropica, żelazo qualdrop ...
IMG_9624.jpg

112l - Mariusz Lis rosliniak 2022

marikfox w Akwaria · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 15149
Witam. Oto nowa aranzacja. Wymiary akwarium 70x40x40 112l Oświetlenie Sylvania Aquastar, Sylvania Grolux, Philips Master 965 x2. Wszystkie lampy po 18w T8. Podłoże Floutite dark, amazonia Ver-2 ora...
IMG_8835.JPG

112l - Roslinne 2021 - Mariusz Lis

marikfox w Akwaria · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 9461
Witam. Przedstawiam kolejna aranzacje. Akwarium ma 3 miesiace. Wymiary akwarium 70x40x40 112l Oświetlenie Sylvania Aquastar, Sylvania Grolux, Philips Master 965 x2. Wszystkie lampy po 18w T8. Jakies...

Statystyki

Ten temat przegląda 543 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570946
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 542 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.