Witam stoje przed dylematem zakupienia nozyczek. Do mchow te co sie same cofaja lub wygiete(fala) i tu rodzi sie pytanie do was forumowiczow. Czy te do mchow nadaja sie tez do ciecia innych roslin(np lodygowcow, maly heniek czy parvula)
Te sprężynowe są zbyt delikatne do roślin łodygowych (nimi tnę właśnie mchy). Zakrzywione jak najbardziej nadają się do pozostałych.Ja mam proste o długości całkowitej 16,5cm.
Potwierdzam, sprężynowe są dość delikatne i nadają się do mchów i ewentualnie innych delikatnych roślinek, ale raczej jako uzupełnienie, do np. przycinania małych fragmentów w trudno dostępnych miejscach.
Jeśli chodzi o "falę", to chyba słusznie kiedyś przeczytałem, że są to nożyczki bardzo uniwersalne. Można z powodzeniem ciąć nimi praktycznie wszystko. Świetne do trawnika, gdzie z innymi bywa trudniej. Zauważyłem, że odkąd je kupiłem, to inne zeszły na dalszy plan.
A ja praktycznie w 98% korzystam tylko z jednych nożyczek właśnie z tych sprężynowych do mchów. Koszę nimi wszystko jak leci zaczynając od mchu kończąc na łodygowcach. Dla mnie najważniejszą rzeczą jest to, że same się otwierają trochę leniwy jestem
Moje bakopę tną bez najmniejszego problemu.
A mchy w zbiorniku 25l tnę prostymi długimi nożyczkami o długości 30cm bo ręki nie ma jak tam zapodać.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
Problem jest wcale nie taki prosty. Rzeczywiście, to samoczynne otwieranie jest bardzo wygodne. Też uważam, że łodygowce da się <nawet ładnie> przyciąć. Po prostu typ wave moim zdaniem jest bardziej uniwersalny. Mnie np. Eleocharisa "mchowymi" nożyczkami tnie się kiepsko. Rzeczywiście jednak jakbym miał wybrać dwie pary nożyczek, to były by to właśnie te. A jeśli jedną, to zdecydowanie fala ;].
Właśnie noszę się z zakupem nożyczek sprężynowych i czytam tutaj, że się nadają do przycięcia Rotali czy Hemiantusa i że się nie nadają... więc jak to jest naprawdę? Da się? Bo właśnie do tych roślin bym je widział, ewentualnie korzenie przybyszowe itp.
Znalazłem wygięte i chyba takie byłyby najlepsze...
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
tomaszsu75 napisał(a):Te sprężynowe są zbyt delikatne do roślin łodygowych (nimi tnę właśnie mchy).
k.mrowka napisał(a):Potwierdzam, sprężynowe są dość delikatne i nadają się do mchów i ewentualnie innych delikatnych roślinek, ale raczej jako uzupełnienie, do np. przycinania małych fragmentów w trudno dostępnych miejscach.
Mi też się właśnie wydawało, że bez problemu da się przyciąć Rotalę i podobne rośliny, ale powyżej koledzy twierdzą, że są za delikatne, stąd pytania.
23-250722.jpeg
Zapraszamy do zapoznania się z mini atlasem mchów opublikowanych na łamach Japońskiego magazynu AquaJournal w tłumaczeniu Piotra Baszuckiego.
Czytaj więcej »
Witam :) Jestem tu nowy. :D Mam pytanie dotyczące hodowli Emersyjnej roślin, a mianowicie mchów. Czy ktoś z was hoduje je w taki sposób ? Na czym polega taka hodowla i jak wygląda?Rozumiem,że ma to na...
Piotr Baszucki w Sprzątanie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2158
rosliny-cienia.jpg
Zachęcam do zapoznania się z najnowszym poradnikiem ADA:
https://www.adana.co.jp/en/aquajournal/nature-in-the-glass-289d/?fbclid=IwAR2nhJBH5o67no9Bszgt8ogwGsr2f2fj7Xt3ctQ3ZEREsxzL...
Witajcie,
nie tak dawno, bo trzy miesiące temu kupiłem na znanym portalu aukcyjnym mchy. Miały to być: mini java i weeping. Przesłane gałązki nie pozwalały na szybką identyfikację zaraz po przesłaniu...
Cześć wszystkim :wink:
Zastanawiam się nad kupieniem tych nożyczek https://sklep.roslinyakwariowe.pl/akcesoria-pielegnacji/nozyczki/nozyczki-lscissors-20cm-przy-kamieniach-korzeniach-p-20936.html
ht...
Careme w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2007
W opisach niektórych mchów (ale roślin też) można znaleźć sformułowania: tempo wzrostu niskie/małe/wolne itd. Zastanawia mnie jak taki wzrost się ocenia. Zakładam, że jeśli przy danym mchu/roślinie op...
michal2001 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 962
Witam.
W moim mcharium mam z 10 gatunków mchów w tym : zipper moss, fissidens nobilis, jungermannia, cameroon, sp610 i inne. Narazie mam naświetlacz 10 w led. Czy wystarczy ono szczególnie do zipper i...
michal2001 w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1985
Witam.
Narazie trzymam mchy na kranówce, bardzo słabo roaną .
Czy będzie dobrym rozwiązaniem woda ro, podłoże aktywne i jakiś uzdatniacz do tej wody ??
Czy to pomoże mchom rosnąć ?
Jeśli dodałem pos...
Statystyki
Ten temat przegląda 470 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571025
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 470 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej