Nacinanie maty pod akwarium
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie ponownie, kiedyś natknąłem się na opinię, że warto jest na środku maty pod akwarium zrobić kilka nacięć. Ma to chyba umożliwić rozchodzenie się powietrza pod akwarium. Czy ma to sens i czy ktoś tak robi?
-
mihuu
●
- Ranga: Początkujący
Jeśli masz dobrej jakości matę to nie ma to najmniejszego sensu. A zbyt duże ponacinanie może powodować, że mata będzie wypływała z pod zbiornika.
Polecam maty JBL nic się z nimi nie dziej nie tracą swojej sprężystości nie wychodzą po za zarys zbiornika.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
a czy jest sens dawac np 2 maty?
-
mihuu
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jak duży zbiornik stawiasz, że takie eksperymenty z matą?
-

weder
●
Myślę, że nie ma sensu dawać dwóch (lub więcej). Producenci dopasowali myślę grubość maty optymalnie. Co do nacięć... coż, myślę, że trochę "nietrafiony pomysł", że użyje eufemizmu. Gdyby tak było, pewnie byłyby tak sprzedawane. Mogłoby to być pożywką dla marketingu producentów mat...
-
dawidof78
●
- Miasto: Łódź
TO ja inaczej. Po co dawać matę pod akwarium która kosztuje 5x więcej jak styropian ? Normalnie ładuję 10mm lub 20mm pod zbiorniki ponad 400l i stoją latami. Maty jbl i co jeszcze marki amano bardziej zapobiegną niewypoziomowanemu zbiornikowi? Na piance czy dywanie można stawiać spore zbiorniki. Edit. Słuszne pytanie weder zadał. hehe
-

kprusak
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Venlo
mihuu napisał(a):Witajcie ponownie, kiedyś natknąłem się na opinię, że warto jest na środku maty pod akwarium zrobić kilka nacięć. Ma to chyba umożliwić rozchodzenie się powietrza pod akwarium. Czy ma to sens i czy ktoś tak robi?
Maty się nie rozcina, ktoś Cię w konia chce zrobić.
-

kprusak
●
Dlaczego dwie maty? Po prostu mam akurat dwie i pomyślałem, że jak jedna ma leżeć to dam pod akwa dwie. W końcu są też maty 9mm więc jak dam 2x5mm, to będzie to samo 
-
mihuu
●
Na macie dobrej jakości śmiało można postawić spory zbiornik. Z tego co widać to sporo zbiorników powyżej 500l stawiane są na styropianie. Rozwiązanie zapewne tanie i bezpieczne ma tylko jeden minus jak dla mnie mało estetyczne. Pamiętam jak pierwszy zbiornik postawiłem na obrusie po roku wycinałem go żyletką  . Wyglądał tragicznie. Dawno temu zbiorniki do 150l stawiałem bez podkładek nie było takich. Raz tez w takim zbiorniku strzeliło mi dno.
-

weder
●
Pierwsze słyszę o nacinaniu maty. Tak jak wspomniano wcześniej, jeżeli miało by to sens to producenci zalecali by taką czynność lub były by już gotowe "ponacinane" maty. Nie dajmy się omamić i ślepo wierzyć we wszystko co jest w necie.
-
Anonim 35279
●
weder napisał(a): Rozwiązanie zapewne tanie i bezpieczne ma tylko jeden minus jak dla mnie mało estetyczne.
Co do estetyki to naprawdę można fajnie zamaskować styropian np. kupując pasek okleiny meblowej pod kolor szafki. W ten sposób mam zamaskowany styropian 2cm pod 450l.
-

dadors
●
- Miasto: Iława
Też się kiedyś spotkałem z podobną opinią, że należy nacinać matę aby umożliwić wędrowanie powietrza pod akwarium... - choć nie bardzo zrozumiałe to jest.. Jednakże jest to chyba mit, taki przerost formy nad treścią i gdyby tak musiało być, to jak to już było wspomniane wcześniej producenci tworzyliby już ponacinane maty. Także dawaj jedną matę bez kombinacji i będzie OK 
-

akwafun
●
- Ranga: Stały bywalec
mihuu napisał(a):Dlaczego dwie maty? Po prostu mam akurat dwie i pomyślałem, że jak jedna ma leżeć to dam pod akwa dwie. W końcu są też maty 9mm więc jak dam 2x5mm, to będzie to samo 
Mata 2,5mm to do kostki 30x30cm. Pod większe szkła to matę o grubości od 5 do 7mm.
-

weder
●
dadors napisał(a):weder napisał(a): Rozwiązanie zapewne tanie i bezpieczne ma tylko jeden minus jak dla mnie mało estetyczne.
Co do estetyki to naprawdę można fajnie zamaskować styropian np. kupując pasek okleiny meblowej pod kolor szafki. W ten sposób mam zamaskowany styropian 2cm pod 450l.
Ja zakleiłem czarną taśmą izolacyjną. 
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
weder napisał(a):mihuu napisał(a):Dlaczego dwie maty? Po prostu mam akurat dwie i pomyślałem, że jak jedna ma leżeć to dam pod akwa dwie. W końcu są też maty 9mm więc jak dam 2x5mm, to będzie to samo 
Mata 2,5mm to do kostki 30x30cm. Pod większe szkła to matę o grubości od 5 do 7mm.
Grubsza mata jest tylko pozytywna, i większa izolacja mechaniczna ale nie termiczna , he maty nie są tak skuteczne w izolowaniu cieplnym jak styropian.
-

kprusak
●
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|