Naturalne rozmnażanie skalarów
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Dziś skalary złożyły mi 617 jajeczek ikry (policzyłem na zdjęciu). Temperaturę w akwa mam 24-25 st.C. Wiem, że powinna w okresie tarła być na poziomie 28-30 st.C. Nie zamierzam umieszczać liścia z ikrą w kotniku. Nie zależy mi na dużym przychówku, chcę aby przeżyły najsilniejsze, tak jak ma to pewnie miejsce w naturze.
Moje pytania są następujące: 1) Czy podnosić temperaturę do 28 st.C? 2) Czy ikra mi nie spleśnieje? (Liść jest blisko wylotu filtra wewn.) 3) Czy jest szansa, że jakieś przeżyją? (Jeśli wyklute opadają na dno to czy nie zostaną zjedzone choćby przez kiryski?)
Moje akwarium: 300l, filtr wewn, CO2 z butli. Rybki: 6 skalarów, 7 kirysków, 3 glonojady, 3 barwniaki dorosłe + ok. 25 młodych (2,5cm), kilka molinezji, 2 mieczyki, 5 kosiarek, 8 neonek.
-
dawidof78
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Łódź
U mnie ikrę składają systematycznie 3 samice i max po dwóch dniach zjadają.Ostatnio nawet szybciej.Przez jakiś czas bronią a później same zjadają.Mam podobny skład jak Ty.Jak Ci sie uda to rano jeszcze zobaczysz ta ikre,ale wątpię.Kiedyś odłowiłem ikre.Male zyly przez kilka dni, a później prawie na raz wszystkie padły.Przyjmowały juz pokarm i takie fajne byly:) Teraz juz nie odławiam ,bo jak sie uda to co ja z tymi skalarami zrobię:)
-
grzeniu 73
●
- Ranga: Znający temat
Jeśli glonojad jest duży to pożegnaj się z ikrą ;P U brata milion razy ją wyjadał - skalary go atakowały a on miał to w nosie bo kawior bardzo mu smakował ;D
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dobrze piszesz... Dziś rano nie było już ani jednego jajeczka...
-
dawidof78
●
Za dwa, trzy tygodnie będą miały tarło znowu.Zrób za jakiś czas większą podmianę wody to je chyba stymuluje. Poczytaj na necie jest trochę poradników jak wychować młode,ale to jest z tym trochę zachodu.
-
grzeniu 73
●
U mnie to samo odnośnie wyjadania ikry przez zbrojniki niebieskie... ale działa to w obie strony, jak tylko małe zbrojniki wyszły z ukrycia to zaraz predatory skalary urządzały polowanie 
-

pitee
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
Mineło dokładnie 4 tygodnie. Skalary znów złożyły ikrę (w miejscu gdzie zawsze sypie się żarcie z autokrmika). Liść wyciołem i ikra pd kątem 45st. poszedł do kotnika w tym samym akwa. Ciekawe co będzie się działo...
-
dawidof78
●
One za pare dni beda spadać z liścia.Najlepiej jakis kotnik sobie załatw.Te co będą biale najlepiej usuwaj.Jeżeli chcesz je wykarmić to kup artemie i kilka dni po wykluciu je karm nimi.Sporo przy tym roboty.Ale fajnie jak takie stadko później pływa:)Niestety mi po jakimś czasie prawie na raz wszystkie padały.Po kilku razach dałem sobie spokój.
-
grzeniu 73
●
Powiązane tematy
Witam.
U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
Mam dwie parki ramirezek. Obie parki dobraly sie same.
Ostatnio para nr 1 zlozyla ikre dwukrotnie w odstepie 2-3 tyg., natomiast para nr 2 raz.
Niestety zadna ikra nie przetrwala.
Para nr 1 zlozyla ik...
Cześć,
Potrzebuję zredukować liczbę swoich skalarów. Cztery z obsady są już dorosłe i planuję zostawić dwa najładniejsze.
Czytałem na zagranicznych forach, że dobrym pomysłem jest to że jeśli ktoś n...
Witam
Pilnie potrzebuję pomocy. Mojemu skalarowi w ciągu jednej nocy pojawiła się ogromna rana na prawym boku pod płetwą. Rana biaława dosyć głęboka i duża. Skalar stracił apetyt. Co to może być?
A...
Witam.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak odróżnić samiczkę od samca?
czytałem że samiczka ma czarną kropkę przy płetwie odbytowej i mniej jaskrawe płetwy zaś u samca tej kropki czarnej praktycznie ...
Witam.Jest ktoś w stanie rozpoznać płeć skalarów z poniższych zdjęć? Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Cześć. Czy parka skalarów w akwarium 90x45x45 się zmieści ? :-)
Witam do mojej 450 zamarzyłem sobie stadko Skalarów a z tego względu że mam możliwość zakupu pięknych okazów u naszych zachodnich sąsiadów to mam pytanie. Czy ktoś miał już okazję transportu tych ryb ...
Witam
Akwarium 240l. Woda ro+kran gh 10, pH 7,5
Obsada:
5 skalarów, 8 miedzik obrzeżony, 15 neon inessa, 2 glonojady, 3 kosiarki, 4 kiryski ciemnoplamiste, sąsiad wymienił mi rośliny na gupiki. Tych o...
Witam,mam w swoim akwarium stadko razbor galaxy i chciałem je trochę powiększyć. Pomyślałem sobie, że zamiast dokupywać w sklepie, to spróbuję rozmnożyć obecne. Chętnie wysłucham wszystkich rad i spos...
|