Kamienie - czy dobre ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kamienie - czy dobre ?

Liczba wyświetleń: 1324·Odpowiedzi: 3
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
RGR Stróża k. Łodzi

10 gru 2014, 22:41 Kamienie - czy dobre ?  (#1)  

Witam.

Kupiliśmy w dwu sklepach próbki kamieni do akwarium, zrobiliśmy 3 testy i nie do końca jesteśmy pewni czy mogą być.

1. Test octowy - nic się nie pieni.
2. Test kwasem solnym (stężonym) - niestety pieni się.
3. Wiaderko 3L wypełnione dużą ilością kamieni zalane RO - odstawione na 2 tygodnie, pomiar po tym czasie KH 5,5.

Teraz mamy dylemat czy takie kamienie nadają się czy raczej nie ryzykować ?

Załączam zdjęcia kamieni, jeden to AquaWild Blade Stone, drugi to jakiś "no name"

RGR
Ranga: Początkujący

Miasto: Stróża k. Łodzi

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 35279

10 gru 2014, 23:05 Re: Kamienie - czy dobre ?  (#2)  

Mam je u siebie. Nadają się do szkiełka, więc bez obaw możesz aranżować dekoracje.

Przy 2 (kwas) to wszystko się pieni :mrgreen:

Anonim 35279

11 gru 2014, 11:56 Re: Kamienie - czy dobre ?  (#3)  

Też posiadam takie same kamienie, nazwa handlowa skały z portalu aukcyjnego: "Scenery". Mam ok 7 kg, podnoszą obie twardości GH oraz KH, ale nie wpływają negatywnie na ryby czy krewetki.

KrzychGT
Ranga: Poznaje temat

Anonim 35279

11 gru 2014, 19:35 Re: Kamienie - czy dobre ?  (#4)  

KrzychGT napisał(a):Też posiadam takie same kamienie, nazwa handlowa skały z portalu aukcyjnego: "Scenery". Mam ok 7 kg, podnoszą obie twardości GH oraz KH, ale nie wpływają negatywnie na ryby czy krewetki.

Przy 7 kg być może skala "drgnie" u mnie przy 3 szt. to około 2.5 kg nie ma zmian w parametrach.

Anonim 35279

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

2.jpeg

Kamienie Dragon i Scenery Stone

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1981
2.jpeg Kamienie Dragon Stone (Smocza skała) oraz Scenery Stone użyte w aranżacji akwarium potrafią wznieść ją na kolejny poziom czyniąc atrakcyjniejszą i ciekawszą... Czytaj więcej »
1 017.JPG

Polskie kamienie

Yahilles w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 169 · Wyświetlenia: 94329
Po raz kolejny zadziwia mnie stwierdzenie "Manteny są jedyne w swoim rodzaju". Tego leżało mnóstwo koło drogi - wczoraj wróciłem z Pienin. Po raz drugi stwierdzam, że świetnych kamieni nie trzeba sz...
YouTube

Kamienie, korzenie - opracowanie Łukasza Ciszkowskiego

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4101
Zapraszam do obejrzenia - najfajniej ujęte polskojęzyczne omówienie materiałów dekoracyjnych bazujące na dostępności materiałów na polskim rynku.

Nowe kamienie w ofercie - czarne otoczaki

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2552
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-lawa-news-1-a7b028f3f9b019042f5422560fd44816.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe kamienie dekoracyjne - czarne otoczaki z lawy wulkanicznej...
YouTube

Jak łączyć ze sobą kamienie w aranżacji

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 12826
Ostatnio pokazywałem Wam projekt styropianowej podstawy aranżacji: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/diy-zrob-to-sam/styropian-jako-podstawa-konstrukcji-do-aranzacji-66473.html Tym ra...
YouTube

Bonsai aquarium - czy nie nazbyt dosłownie?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 9646
bonsai.jpg Zapraszam do obejrzenia stylu....w zasadzie ciężko do sklasyfikować, czegoś takiego jeszcze nie było. Zapraszam do dyskusji :) bonsai2.jpg bonsai3.jpg bonsai4.jpg Żródło: https...
kamien2.jpg

Kamienie - jakie się nadają...

krisppl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 13546
Witam w związku z otrzymaniem ciekawej oferty kamienia po 9,50 zł za kg mam pytanie. Mam dwa rodzaje kamieni do wyboru Zrobiłem jednak test ocetem Kamien1.jpg oddziaływuje tylko na białej strefie al...

Korzenie kamienie z danego obszaru

Radziu w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2399
Ma ktoś może rozpiskę lub jakiś przewodnik gdzie znaleźć można rodzaje materiałów do hardscape pochodzących z Ameryki Środkowej?

Czy aquascapingu można się nauczyć?

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4675
Czy aquascapingu można się nauczyć? To pytanie zadaje sobie wiele osób, które wchodzi na nasze Forum po raz pierwszy. Często mawiamy iż do tego trzeba mieć zdolności - lub "z tym trzeba się uro...

Kolejne 84l, czyli korzenie i kamienie.

FrankieSayRelax w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 7571
Ponieważ zbiornik z buckami pomału się zapełnia roślinami przyszedł czas na restart kolejnego 84. Wymiary:60x35x40. Oświetlenie: na razie 3x24W t5 Co2 w planach. Z roślin: microsoria, bucephalandry, m...

Statystyki

Ten temat przegląda 277 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 277 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.