Przejście na RO, proszę o poradę jak nawozić
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam, udało się zakupić filtr RO i zrobić restart zbiornika wymieniając całą wodę na przefiltrowaną.
Została on zmineralizowana, specyfikiem o nazwie "pomarańczowy". Po zastosowaniu soli, woda ta ma następujące parametry: Ca 34 ppm, Mg 12 ppm, Na 1 ppm. Twardość ogólna GH = 8, węglanowa KH=4.
Parametry mojej wody:
pH: 6.6 kh: 6 gH - brak testu.
Podaje codziennie: N - 1.5ppm K - 2.1ppm (łącznie z KNO3) P - 0,18ppm Carbo 3ml Mikro Intermag plus + 8% chelat Fe - 0.012 Fe na dobę
Proszę o poradę czy zwiększyć jakieś składniki czy tak trzymać. Dodam, że rośliny które wsadziłem mają oznaki niedoborów sprzed restartu.
Dodaje zdjęcia na którym widać ile jest roślin, przepraszam za jakość ale robione telefonem.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
-
- widok ogólny
-

Bartek1984
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gostyń
Roślinki, trzeba przyznać, wyglądają dość biednie. Ale to na pewno sytuacja tymczasowa...
Na Twoim miejscu podciągnąłbym (i to dość mocno) potas. Do 2 - 3 ppm/tydzień. Jeśli nie robią się na szybach i starszych liściach roślin zielenice punktowe, to oczywiście nie musisz.
Natomiast żelaza aplikujesz stanowczo za mało. Może dlatego Twoje roślinki takie blade, chociaż widać na zdjęciu, że szczyty (chyba) Hygrophili delikatnie się różowią.
To takie moje sugestie, o które prosiłeś.
-
uszy
●
- Miasto: Gdańsk
Proponuje posadzić rosliny w skupiskach po parę sztuk i oczywiście w miarę możliwości do sadzić jeszcze raz tyle inaczej inwazja glonów nieuchronna.
-

aquacenturin
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Skromnie to wygląda. Na pewno dosadź coś jeszcze świeżego bo tutaj minie kilka tygodni nim roślinki zaczną chcieć w ogóle żyć.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
-

Prospero
●
- Ranga: Znający temat
- Wspieram stronę kontem Premium
Witam, roślinki napewno dosadzę, ale co z dawkami nawozów? Podnosić potas w stosunku do N 1:2 ? Żelazo podwoić?
Pozdrawiam
-

Bartek1984
●
uszy napisał(a):Roślinki, trzeba przyznać, wyglądają dość biednie. Ale to na pewno sytuacja tymczasowa...
Na Twoim miejscu podciągnąłbym (i to dość mocno) potas. Do 2 - 3 ppm/tydzień. Jeśli nie robią się na szybach i starszych liściach roślin zielenice punktowe, to oczywiście nie musisz.
Natomiast żelaza aplikujesz stanowczo za mało. Może dlatego Twoje roślinki takie blade, chociaż widać na zdjęciu, że szczyty (chyba) Hygrophili delikatnie się różowią.
To takie moje sugestie, o które prosiłeś.
Dokupiłem cały koszyk egeria densa. Z fosforem podniose dawkę do 1.5 /tydzień, chyba że szaleć i jeszcze więcej? (Zaczął się pojawiać delikatny pył na szybie) Żelaza mam zamiar dawać ok 0.15 na tydzień. Potasu pójdzie łącznie 25 tygodniowo ale tu pytanie późniejsze dawki K lać, na ilość wody podmienianej czy regularnie co tydzień tyle samo? Pozdro.
-

Bartek1984
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
|