|
|
Restart akwarium. Prośba o ocenę nawożenia EI
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam was,
jako że zmieniam mieszkanie jestem zmuszony zrestartować akwarium. Naturalnie nie będzie to restart od zera, ponieważ filtr jest dojrzały, a akwarium zaleję 50% starej wody. Jako że ostatnio jestem cały czas w biegu, akwarium odeszło na drugi plan. Teraz po ustabilizowaniu sytuacji w pracy oraz z przeprowadzkami, chcę aby w nowym lokum akwarium było zadbane i przyciągało wzrok gości.
Troszkę danych zbiornika: 63l- 50l netto CO2- 24h według testu podmiany- 25l RO + mineralizator Nawożenie EI
Jako że chcę podejść do tematu troszkę ambitniej, chciałbym prosić was o kilka rad i opinii nawożenia.
Do podmiany używam wody wyłącznie z RO dodając brązowy mineralizator z akwanawozy. Woda po dodaniu mineralizatora ma KH-2 GH-6 dodatkowo Ca-25ppm, Mg-6ppm, Na1ppm
Mineralizator wybrany ze względu na stosunek Na-Mg 4:1.
Pierwsze bardzo ważne pytanie czy dawki nawozów w EI obliczam na podmienianą wodę czy na całą objętość akwarium ? Micro oraz Macro chcę podawać codziennie.
Micro tu mam zamiar stosować Micro + Intermagu. Według użytego kalkulatora aby osiągnąć w ciągu 7 dni Fe na poziomie 0.4ppm muszę podawać 1ml roztworu 30mlMicro+470mlRO codziennie. Tylko tu właśnie potrzebuję odpowiedzi na wcześniejsze pytanie czy dawkę obliczać na podmienianą wodę czy całą objętość akwarium.
Dodatkowo przeczytałem że reszta mikroelementów w stosunku do Fe w Micro+ jest zbyt duża i żeby zredukować Mikro+ a do przygotowywanego nawozu Micro dodać Chelat Fe 13%. Czy to prawda ?
Macro I tu gubię się kompletnie. Stosunek Na-Mg z wody do podmian jest ok. 25:6. Ale co w przeciągu tygodnia ? Czy nie powinienem podawać w przeciągu tygodnia Mg ? Z założenia codziennie będę dodawał po 1ml każdej z soli.
Tak więc jeśli miałbym sztywno trzymać się schematów. To stosunek Na-Mg-K wynoszący 4:1:3 powoduje że w moim przypadku przy Na wynoszącym 25, Mg-6, potas K powinienem mieć ok 18ppm. Tak więc idąc dalej szlakiem odpowiednich stosunków tzn. NO3-PO4-K 10:1:15 wychodzi że w ciągu tygodnia muszę podać do akwarium 10ppm NO3 oraz 1ppm PO4.
Tak więc muszę ustalić Macro aby w tygodniu podać NO3- 10ppm K-18ppm i PO4- 1ppm
Każda z soli będzie w oddzielnej butelce rozrobiona z 200ml wody z RO.
KNO3 w 200ml wody rozpuszczę 12g soli co da 10ppm NO3 w ciągu tygodnia, oraz 6.5ppm K
KH2PO4 w 200ml wody rozpuszczę 1g ? co da mi 1ppm PO4 w ciągu tygodnia oraz ok. 0.4K
K2SO4 dla uzupełnienia K w 200ml wody rozpuszczę 18g soli co uzupełni poziom tygodniowy K do 18ppm
Obliczeń dokonałem w jednym z kalkulatorów i zdaję sobie sprawę że to tylko sucha matematyka, a obliczenia zweryfikuje samo akwarium i przede wszystkim czas.
Zastanawiają mnie jednak te stosunki Na:Mg:K K:NO3:PO4, które poniekąd wymuszają niskie stężenia NO3 PO4 i K w zbiorniku. Czy nie powinienem podawać również Mg i Ca w ciągu tygodnia i zwiększyć ilości K NO3 i PO4, skoro EI ma polegać na utrzymywaniu wysokich dawek macro i regulującej to cotygodniowej podmianie wody.
Czy po podmianie powinienem dodatkowo dodawać jakieś nawozy, oprócz wcześniej liczonego codziennego podawania micro i macro ?
Najważniejsze dla mnie jest czy w EI liczycie dawki nawozów na podmienianą wodę czy na całą objętość wody w akwarium, bo wtedy będę musiał dawki pomnożyć przez 2.
Pozdrawiam i proszę o porady Karol
-
sqizzy
●
- Ranga: Początkujący
Chyba że podniosę poziom Mg o 5pmm z soli MgSO4.
Wtedy wychodziłoby mi coś takiego, wszystkie obliczenia dla 25l. Jako że woda do podmiany ma Na-25 Mg-6 z mineralizatora to:
Z soli MgSo4 36g w 200ml otrzymam w ciągu tygodnia 5ppm + 6ppm z mineralizatora da mi 11ppm w ciągu tygodnia. Wtedy mogę zwiększyć dawki NO3 do 20ppm PO4 do 2 a K do 30.
Więc KNO3 23g w 200ml da mi 20ppm NO3 KH2PO4 2g w 200ml da 2ppm PO4 K2SO4 26g w 200ml uzupełni poziom K do 30ppm na tydzień
Tak więc otrzymujemy NO3-20 K-30 PO4-2 Mg-11 Fe-0,4 Na-25 (tylko z mineralizatora) jak mogę podnieść poziom Na do 44ppm żeby stosunek Na-Mg był odpowiedni ?
-
sqizzy
●
sqizzy napisał(a):Pierwsze bardzo ważne pytanie czy dawki nawozów w EI obliczam na podmienianą wodę czy na całą objętość akwarium ?
Obliczasz na objętość wody w akwarium. sqizzy napisał(a):Micro tu mam zamiar stosować Micro + Intermagu. Według użytego kalkulatora aby osiągnąć w ciągu 7 dni Fe na poziomie 0.4ppm muszę podawać 1ml roztworu 30mlMicro+470mlRO codziennie. Tylko tu właśnie potrzebuję odpowiedzi na wcześniejsze pytanie czy dawkę obliczać na podmienianą wodę czy całą objętość akwarium.
Dodatkowo przeczytałem że reszta mikroelementów w stosunku do Fe w Micro+ jest zbyt duża i żeby zredukować Mikro+ a do przygotowywanego nawozu Micro dodać Chelat Fe 13%. Czy to prawda ?
To prawda. Rozrób tak żeby 1ml roztworu dawał Ci 0,1ppm Fe. Resztę Fe podawaj z chelatu. Jeśli będą braki mikro to proporcjonalnie zwiększ dawkę Intermagu i zmniejsz chelatu. Mimo wszystko polecam Ci markowe mikro, np. Seachem Flourish. Lubię tą firmę gdyż są transparentni jeżeli chodzi o skład ich produktów. Wiesz co lejesz. sqizzy napisał(a):Macro I tu gubię się kompletnie. Stosunek Na-Mg z wody do podmian jest ok. 25:6. Ale co w przeciągu tygodnia ? Czy nie powinienem podawać w przeciągu tygodnia Mg ? Z założenia codziennie będę dodawał po 1ml każdej z soli.
Tak więc jeśli miałbym sztywno trzymać się schematów. To stosunek Na-Mg-K wynoszący 4:1:3 powoduje że w moim przypadku przy Na wynoszącym 25, Mg-6, potas K powinienem mieć ok 18ppm. Tak więc idąc dalej szlakiem odpowiednich stosunków tzn. NO3-PO4-K 10:1:15 wychodzi że w ciągu tygodnia muszę podać do akwarium 10ppm NO3 oraz 1ppm PO4.
Tak więc muszę ustalić Macro aby w tygodniu podać NO3- 10ppm K-18ppm i PO4- 1ppm
Każda z soli będzie w oddzielnej butelce rozrobiona z 200ml wody z RO.
KNO3 w 200ml wody rozpuszczę 12g soli co da 10ppm NO3 w ciągu tygodnia, oraz 6.5ppm K
KH2PO4 w 200ml wody rozpuszczę 1g ? co da mi 1ppm PO4 w ciągu tygodnia oraz ok. 0.4K
K2SO4 dla uzupełnienia K w 200ml wody rozpuszczę 18g soli co uzupełni poziom tygodniowy K do 18ppm
Obliczeń dokonałem w jednym z kalkulatorów i zdaję sobie sprawę że to tylko sucha matematyka, a obliczenia zweryfikuje samo akwarium i przede wszystkim czas.
Zastanawiają mnie jednak te stosunki Na:Mg:K K:NO3:PO4, które poniekąd wymuszają niskie stężenia NO3 PO4 i K w zbiorniku. Czy nie powinienem podawać również Mg i Ca w ciągu tygodnia i zwiększyć ilości K NO3 i PO4, skoro EI ma polegać na utrzymywaniu wysokich dawek macro i regulującej to cotygodniowej podmianie wody.
Czy po podmianie powinienem dodatkowo dodawać jakieś nawozy, oprócz wcześniej liczonego codziennego podawania micro i macro ?
Najważniejsze dla mnie jest czy w EI liczycie dawki nawozów na podmienianą wodę czy na całą objętość wody w akwarium, bo wtedy będę musiał dawki pomnożyć przez 2.
Pozdrawiam i proszę o porady Karol
Co Ty się tak tego sodu uczepiłeś? Może się mylę, ale nie kojarzę by w teorii Tom'a Barr'a było coś o sodzie?  Trzymaj się proporcji NPK i nie limituj azotu bo to prosta droga do głodowania roślin i rozwoju glonów. Magnezu Ci nie zabraknie, nie bój się. Jeśli chcesz to podawaj go symbolicznie z MgSO4 7H2O. sqizzy napisał(a):Tak więc otrzymujemy NO3-20 K-30 PO4-2 Mg-11 Fe-0,4
W teorii jest ok. jednak nie piszesz nic jakie masz oświetlenie. Domyślam się, że nie jest nielimitujące zatem rośliny w tydzień takich dawek Ci nie wciągną.
-

breugnir
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Olsztyn
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
O Jezu nie sód tylko wapń... Mój błąd zaraz poprawiam.
Oświetlenie to belka 2x24W czyli 48w na 63l akwarium starczy.
-
sqizzy
●
Z racji tego iż nie mogę edytować swoich postów jestem zmuszony pisać kolejną wiadomość. Czy 1 mg/l to 1 ppm ?
-
sqizzy
●
ppm, z ang. "parts per million" to oznaczenie dla rozcieńczonych roztworów chemicznych. W przypadku rozcięczenia ich w wodzie 1ppm = 1mg/l.
-

breugnir
●
Z tym że tu: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... wozow.htmlZnalazłem takie wartości: "NO3 1mg/l = 0,29ppm PO4 1mg/l = 0,19ppm K 1mg/l = 0,45ppm Mg 1mg/l = 0,75ppm Ca 1mg/l = 0,46ppm SO4 1mg/l = 0,19ppm CO3 1mg/l = 0,30ppm Fe 1mg/l = 0,32ppm" Więc jeśli te wartości są poprawne to moje obliczenia z pierwszego postu są niepoprawne.
-
sqizzy
●
Ponieważ 1 litr wody waży 1kg zatem można przyjąć, że 1mg/l = 1ppm. Oczywiście w znacznym uproszczeniu, jednak zupełnie wystarczającym dla naszych potrzeb (akwarystyki).
Ludzie na tym forum i nie tylko używają zamiennie ppm z mg/l zatem przyjmij, że to jedno i to samo. Poza tym wszystkie testy jakie znam podają stężenia w mg/l i tego się trzymajmy.
-

breugnir
●
Czy po podmianie wody dodawać jakieś nawozy oprócz tych wyliczonych wcześniej ?
-
sqizzy
●
od początku może... 1 - mineralizator powinieneś użyć bez modyfikacji i dodatkowych zabaw, stosujesz go na ilość podmienianej wody, najlepiej 30%/tydz. Dodatkowo, po podmianie możesz dać 5ppm Mg (liczone na całość akwa) bo jest wchłaniane w trakcie tygodnia 2 - makro i mikro podziel na 3 dawki tygodniowe, jeśli będą 3 dawki to NO3 5, PO4, 0,5 K 7 (3x w tygodniu) Mikro podobnie. Może to wyglądać tak ale sam dojdziesz jak ci łatwiej, rozwiązań i efektów jest wiele, to jest tylko przykład: sobota - podmianka 30% wody z mineralizatorem i podanie 1/3 dawki makro niedziela - 1/3 dawki mikro poniedziałek - 1/3 dawki makro wtorek - 1/3 dawki mikro środa - 1/3 dawki makro czwartek - 1/3 dawki mikro piątek - nic
Ja podawałem dawki dziennie - 1/7 makro rano, 1/7 mikro wieczorem
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Czyli przy podmianie nie podawać nic dodatkowo oprócz Mg. OK. Zostanę przy wersji 50% podmiany i podawania nawozów codziennie. W podobnym systemie do twojego, czyli rano macro wieczorem micro. Z tym że po restarcie zacznę chyba podawać połowę dawek, zwiększając stopniowo do docelowej.
-
sqizzy
●
Dokładnie, ... jeśli masz podłoże jałowe. Jeśli aktywne to sprawa wygląda inaczej. Pamiętaj też, że mikro gdzieś się daje po 4 tygodniach i znowu - ale jeśli lejesz RO i masz masę roślin. Jak lejesz kran to trzeba z mikro ostrożnie.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Co do podawania micro wieczorem, pamiętaj żeby podawać je po zgaszeniu światła.
-

breugnir
●
matu, u mnie restart to w zasadzie przeniesienie akwarium, filtr jest dojrzały, większość wody również będzie w baniakach. Jedyny problem mogę mieć z podłożem. Z racji tego że chcę zmienić szkło na nowe, muszę wyjąć całe podłoże. Jest to ponad dwuletnia amazonia z powersandem pod spodem. Sądzę że po tym czasie podłoże nie ma już swoich właściwości. Zostanie wypłukane w wodzie z RO, wsypane z powrotem do akwarium i przysypane amazonią, która została z zalewania akwarium. Mój plan jest taki aby w kalkulatorze obliczyć sobie dawkowanie na 25l. Podawać taką dawkę macro, a z mikro jeszcze bardziej przystopować. I podawać 1/4 docelowej dawki. Z czasem będę podawał dawki na pojemność netto całego akwarium.
Mam tylko pytanie co do Mg.
Parametry które chcę osiągnąć do NO3 - 20 PO4 - 2 K - 30
W takim razie muszę podawać magnez. W wodzie do podmiany będzie Mg-6 i Ca-25, także na całą objętość akwarium będzie to Mg na poziomie 3ppm. Chcę dodatkowo raz w tygodniu do podmiany dodawać 5mg/l Mg. Problem w tym że podając MgSO4 i K2SO4 podniosę poziom siarczanów, a w przypadku krewetek nie jest to wskazane.
Jak sądzicie czy warto zastąpić K2SO4 solą KCL ?
-
sqizzy
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...
|
|