|
|
Jaką wodą zalac akwarium?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam. Mam zamiar robic restart swojego akwa. Podloze to ada amazonia new. Woda jaka chce uzyc to ro + mineralizator jbl oczywiscie podaje co2. I teraz najwazniejsze jakie zrobic kh czy optymalne to 5? Jak tak to czy amazonia nie zbije mi czasem tego kh do 0 co moze miec negatywny wplyw na rosliny i ryby?
-
Aquaril69
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Amazonia Ci bedzie zbijać kH przez kilka miesięcy do niskich wartości nie mierzalnych. Ja tak mam i jest wszystko ok.
Jak już amazonia przestanie wpływać na kH to najlepiej utrzymywać je w przedziale 3-6 stopni niemieckich.
-

salava8
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
-
Czy przy kh 0 nie będzie czasem za niskiego ph? Czy zbyt niskie ph nie podusi mi ryb? Jak kh będzie 0 to czy gh nie zbije mi do 0? Co wtedy z Mg i Ca nie będzie braków? Dodam, że co2 dawkuje 24h na dobę. Może jednak na początku zrobić wodę do zalania o kh 8 ? Wtedy może Amazonia nie zbije mi do 0 wartości kh?
-
Aquaril69
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To nie jest tak że amazonia zbija do oporu , jeśli wlejesz wodę bardzo miękką to taka będzie , jeśli dasz twardą to będzie zbita do odpowiednich parametrów i tyle . pamiętaj że im miększą wodę lejesz tym podłoże dłużej działa ... im bardziej twardą wtedy szybciej przestaje być buforem ph .
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Ja używałem ro+mineralizatot v4 pomarańczowy.
Amazonia zbijała mi kH, gH już nie. Nie miałem problemów z rybami, zobacz zbiornik z podpisu, tam jest dokłasdny opis i parametry.
-

salava8
●
-
Widzę, że im więcej osób tym więcej opinii  Ja chyba jednak zaleję akwa wodą o kh 8 i na drugi dzień przed podmianą zamierzę kh i zobaczę czy zbije i do ilu potem podmiany będę robił wodą o kh 5. Według kalkulatora podnosząc kh do 8 mam idealnie Mg zaś podnosząc do 5 tego Mg jest mniej ale w tym przypadku chyba liczy się stosunek Ca:Mg.
-
Aquaril69
●
pagu napisał(a):To nie jest tak że amazonia zbija do oporu , jeśli wlejesz wodę bardzo miękką to taka będzie , jeśli dasz twardą to będzie zbita do odpowiednich parametrów i tyle . pamiętaj że im miększą wodę lejesz tym podłoże dłużej działa ... im bardziej twardą wtedy szybciej przestaje być buforem ph .
Kolega również ma racje  Jak zmierzysz kH to Ci wyjdzie 0-1°dH. Jestem pewny  Zbije Ci do jakiś znaczących wartości jakbyś zalał płynna skałą typu gH = 30 kH=15 
-

salava8
●
-
W kranie mam kh 16 a gh 20 więc jest moc:D dlatego też postanowiłem robić akwa na ro+mineralizator. A jak Wy byście na moim miejscu zrobili zalali akwa kh5 czy większą twardość tak z 8 jak w.w?
-
Aquaril69
●
U mnie od połowy sierpnia zbija KH 4-5 do KH 2, GH jest cały czas 7-8 (amazonia z pawer sendem).
-
kudlaty801
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|