Dobór świetlówek do zbiornika 140x70x60 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dobór świetlówek do zbiornika 140x70x60

Liczba wyświetleń: 610·Odpowiedzi: 2
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
RGR Stróża k. Łodzi
Witam.

Jako, że to nasz pierwszy post wypada się przywitać, Kasia i Robert Górajscy witają :)

W chwili obecnej przygotowujemy się do uruchomienia zbiornika roślinnego, szkło mamy o następujących wymiarach 140x70x60h - filtracja oparta na sumpie. Nad zbiornikiem wisi lampa 10x54W, planujemy jednak świecić tylko 8x54W. I tu pojawia się pytanie o konfigurację świetlówek, z tego co udało nam się wyczytać na forum polecany jest mix Philipsa 865 (jeżeli dobrze doczytaliśmy daje ciepłe światło podbijające zielony kolor roślin) + Sylwania Aquastar 10000K (jasne białe) + Sylvania GroLux.

Konfiguracja od przedniej szyby o której myślimy to:

1/ Philips 865
2/ Sylvania Aquastar
3/ Philips 865
4/ Sylvania Aquastar
5/ Sylvania GroLux
6/ Sylvania Aquastar

Dodatkowo zastanawiamy się czy dać jak wyżej 3x Aquastar czy może usunąć jedną Aquastar i dodać w jej miejsce jeszcze jednego Philipsa - wtedy chyba światło będzie cieplejsze ?

Co sądzicie o takiej konfiguracji ?

Z góry dzięki serdeczne za ewentualne uwagi.

RGR
Ranga: Początkujący

Miasto: Stróża k. Łodzi

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Cześć, witamy na forum :)

Jednego aquastara możecie podmienić na Sylvania Luxline 830 - będzie się ładnie komponowało, generalnie im mniej aquastarów tym cieplejszy odbiór akwarium - przy gęsto zarośniętych zbiornikach i czerwonych roślinach będzie to fajny efekt, przy "golasach" typu uwagiumi - warto wybrać chłodniejsze światło.

Generalnie świetlówek jest sporo, jeśli macie możliwość włączania ich parami - ustawcie najcieplejsze aby odpalały się w okolicy południa - będzie bardziej naturalny efekt.

Posiadając sumpa pamiętajcie o większych stratach CO2 wywoływanych ruchem wody - może się okazać potrzeba większego dawkowania aby zaspokoić wymagania roślin.

Powodzenia :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

RGR Stróża k. Łodzi
Dzięki, za uwagi :). Lampa którą posiadamy posiada dwa kanały - pierwszy kanał zapala 2 świetlówki, drugi kanał zapala resztę. W chwili obecnej zapalają się 2 po pół godzinie reszta, analogicznie gaśnie reszta i po pół godzinie dwie ostatnie. Co do CO2 mam taką świadomość, posiadamy butlę bodajże 8kg (stojąc na ziemi sięga do pasa), więc chyba na jakiś czas starczy, niestety na obecną chwilę nie zdecydowaliśmy jaki dyfuzor zastosować do takiego zbiornika - sumarycznie w obiegu jest 700L netto wody. Myślałem nad 2x szklany dyfuzor Grush model 50mm, żona myśli nad jakimś reaktorem ale ja mam obiekcje ponieważ musieli byśmy zastosować dodatkową pompę która wymusi obieg w reaktorze, istnieje jeszcze ewentualność zrobienia bypass na istniejącej hydraulice sumpa - kwestia jeszcze do przemyślenia.

RGR
Ranga: Początkujący

Miasto: Stróża k. Łodzi

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Dobór oświetlenia do zbiornika

z.krzysztof w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4689
Witam Dawno mnie tu nie było w sensie dodania wątku :) Planuję założenie zbiornika o wymiarach 130 dł x 45 szer. i 50 wys. szkło opti. Chciałbym poznać Wasze propozycje odnośnie oświetlenia - będzie ...

Dobór diod do belki Power LED 80x40x50

tomasz bracki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2752
Zakupiłem w okazyjnej cenie niedokończoną belkę o długości 100 cm, chce ja zastosować w swoim akwarium obcinając profil. Diody Power led 1W Epistar jakie na niej wystepują: -6500k, -Full Spectrum, -Bl...

Dobór oświetlenia do akwarium 90 cm - hyperbar czy entriq

krzychu777 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3114
Dzień dobry. Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia. Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach? I drugi...

Oświetlenie zbiornika 90x45x45

Martino w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2269
Cześć. Baniak postawiony 3 dni temu Aranżacja: Iwagumi Oświetlenie: SkuLight Aqi-80 Intense Sterownik: SkiLight Wifi Roślinność: Eleocharis, Hemiantus Skala: Dragon Stone Narazie pale na 80% mocy i ...

Dobre oświetlenie do 30l zbiornika iwagumi

pewien_akwarysta w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3064
Witam. Przychodze z prośbą o rade jakie oświetlenie wybrać do 31,5 litra iwagumi. Jako trawnik wybrałam monte carlo więc przydało by się z 30 lm na litr. Szukałam na allegro ale nic nie znalazłam....

dobór zasilacza i rezystorów

budynio w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6372
Koledzy potrzebuję podpowiedzi od osób które faktycznie się znają lub mają jakieś doświadczenie. Buduję lampę na power led i mam dwie sprawy: 1) na 48 diod 1w wybrać zasilacz 60w czy 100w? teoretycz...

Dobór belki do "jamnika"

szczytek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4119
Witam. Jestem na etapie planowania i pierwszych zakupów do swojego nowego zbiornika. Szkiełko o dość nietypowej proporcji: dł.55cm, sz.30cm, wys.25cm, czyli nieco ponad 40l. Akwarium na pewno nie high...

Oświetlenie zbiornika 60x30x35 / 2x24W T5

Magister85 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2018
Witam Dysponuje lampą FLEXI T5 2x24W https://www.akwarystyczny24.pl/produkt/azoo-flexi-m-t5-2x24w-61cm-energooszczedna-nowoczesna-belka-oswietleniowa-z-wbudowanym-wentylatorem-1712 Czyli mamy 2 x...

Kolejność czterech świetlówek

Avona w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1975
Cześć, Mam akwarium 240l stylizowane na obszary zalewowe Amazonki. Aktualne oświetlenie to 2xT8: Grolux (8500K) i Sylvania Luxline Plus 865 (6500K). Ostatnio dokupiłam zestaw dodatkowego oświetlenia ...

Belka Led 96L Dobór Led

Gnioniojad w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 970
Witam. Postanowiłem sam zbudować belkę led. Chce użyć Power Led Epistar 1W 45mil.Profil aluminiowy 80x16. Ilość led: 12 szt 6000-6500k 12szt 8500-10000k 10szt Full Spectrum 380-840nm Całość chciałby...

Statystyki

Ten temat przegląda 219 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570998
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 219 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.