Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Wczoraj dodałem preparat jak w temacie w ilości jednej zakrętki na 74litry wody w zbiorniku (czyli mniej jak w instrukcji podaje producent). Akwarium natychmiast przyciemniało ale pojawiło się dosyć mocne zmętnienie wody. W instrukcji jest napisane że to normalne zjawisko na kilka godzin ale teraz mija u mnie doba i zmętnienie cały czas utrzymuje się na tym samym poziomie. Filtr mam SERA FIL 120 i teraz włożony mam między innymi węgiel aktywny (usuwam chemię po kuracji leczniczej) oraz Siporax mini. Co może być przyczyną utrzymującego się zmętnienia wody? Z góry dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam
-
newmax
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Poczekaj z paniką  Daj jeszcze dobę, dwie na to aby woda się wyklarowała. Błędem jest równoczesne stosowanie węgla aktywnego i dodatków garbnikowo - humusowych typu Black Water. Węgiel pochłania m.in garbniki i tak naprawdę szkoda lać preparatu.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
OK zaczekam jeszcze z dobę a to że węgiel niszczy garbniki to pierwsze słyszę ale nie spieram się. Pozdrowionka.
-
newmax
●
Dzisiaj minęła kolejna doba i dalej zmętnienie się utrzymuje co mam robić? pomóżcie!
-
newmax
●
Kiedyś ktoś napisał na tym forum, że akwarystyka uczy cierpliwości, więc zaciśnij zęby i czekaj, niebawem się wszystko unormuje. Pozdrawiam
-

Krzywulec
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin
Witaj i tylko spokojnie też używam tego środka i nie narzekam no i pamiętaj że w akwarystyce cierpliwość jest cnotą a co do węgla i garbników to racja że węgiel usuwa garbniki z wody wiec szkoda kasy.
-
krzysiek 36
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
newmax
●
Witam Upłynęła kolejna doba a woda nadal utrzymuje się mętna czy dobrym rozwiązaniem będzie teraz częściowa podmiana wody i wyjęcie z filtra węgla a w to miejsce wkład JBL Clearmec plus bo zaczyna się kolejny problem zaczynają pojawiać się glony takie zielone plamki na szybach akwarium pomimo że od dwóch tygodnie nie podaje żadnych nawozów roślinnych po za CO2?
-
newmax
●
Po leczeniu szlag trafił bakterie. Dodaj jakieś bakterie, to przywróci równowagę biologiczną w akwarium.
-

Arrowb
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poznań
-
Powiązane tematy
Kto z Was używa jednego lub drugiego wkładu biologicznego wymienionego w temacie?
Dziś dodaliśmy do oferty, zapewne bardziej trwały od sunsuna, może komuś się przyda.
sera-prefix.png
Filtr przepływowy (prefiltr) zwiększający pojemność filtracji o 1.6l.
Umożliwia zwiększenie ...
Dzień dobry w Nowym Roku!
Mam do Was pytanie odnośnie do czyszczenia filtra kubełkowego SERA lub innego w podobnej konstrukcji. Filtra działa jakieś 1,5 roku. Był czyszczony jakieś 3 razy. Obecnie je...
Dzień dobry.
Czy ktoś z forumowiczów posiada filtr sera Uvc xtreme 800 lub 1200?
Przy czyszczeniu filtra uszkodził się wirnik, a w zasadzie odpiął się pierścień zabezpieczający jego oś. Czy ktoś miał...
Witam,
Czy do mojej 54L nie będzie za duży? Chciałbym za jakiś czas zmienić akwarium na większe, może 100-150L, ale na tą chwilę mam trochę dość mojego SunSuna 602B. Ciężko się czyści i potem odpowiet...
Jakiś czas temu wywaliłem z akwa drugi kubełek który napędzał reaktor sera co2 i podłaczyłem bezposrednio do głównego filtra, ale po montażu zaobserwowałem znaczny spadek przepływu.
Pomyślałem o monta...
Witam!
Mój filtr Eheim professionel 4+ 2273 (350) pracuje juz 8 miesięcy i według eheim wypadało by zacząć podmieniać wkłady bio i mech.
Chciałem dziś kupić Eheim BioMech - wkład biologiczno mechani...
Witam
Zakupiłem ostatnio do akwarium 300L reaktor Co2 Sera 1000. Wszystko fajnie podłączone jest wirniki się kręcą ale po pewnym czasie tzn ok 6 godz podawania Co2 reaktor się zapowietrza. Ubywa z nie...
Witam. Mam pewien problem z którym nie umiem sobie sam poradzić a może ktoś z Was sie spotkał z podobna sytuacją.
Posiadam baniak 250l, pod który podłączony jest kubełek eheim 2274 i zestaw co2 z komp...
Szukam opinii na temat powyższego filtra, nigdzie nie mogę znaleźć jakiej średnicy węży ma? Czy 16/22 ? I generalnie jakby ktoś miał i używał niech się proszę wypowie? Interesuje mnie ten model bo ma ...
|
|