Chora żaba - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Chora żaba

Liczba wyświetleń: 813·Odpowiedzi: 1
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

20 lis 2014, 14:09 Chora żaba  (#1)  

Witam
Posiadam zwykłą popularną żabę akwariową szarą w kropki. Ma chorą tylną nogę-płetwę. Wygląda dość paskudnie. Palce (dwa) są jakby spuchnięte i wyglądają tak jakby człowiek oparzył palce gorącą wodą, obleźnięte ze skóry i pokryte jakby pleśnią, jakimś nalotem, błoną. Tą chorobę ma około 2-3 dni. Oczywiście jest osowiała i już nie je tak więc nie wróżę jej długiego życia. Może ktoś z Państwa miał taki przypadek i może jednak coś się jeszcze da zrobić. Parę miesięcy temu miałam dokładnie ten sam przypadek i mimo mojej usilnej walki o pozyskanie jakichkolwiek informacji na ten temat, moja żabcia i tak zdechła. Słyszałam tylko, że nikt nie ma wiedzy na temat żab. Różnica między nimi (obiema chorymi żabami) jest tylko taka, że tamta poprzednia jadła do samego końca i poruszała się w miarę sprawnie, natomiast ta odizolowała się od reszty i cały czas siedzi w górze pod powierzchnią wody. Zależy mi na jakiejkolwiek informacji, gdyż mam jeszcze 3 takie same żaby i jeszcze są zdrowe.
Pozdrawiam.

corall
Ranga: Początkujący

sowa91ks Pabianice

20 lis 2014, 14:37 Re: chora żaba  (#2)  

Witaj. Poczytaj ten watek, tu jest opisany podobny przypadek. Pozdrawiam

http://www.amphibia.org.pl/forum/showthread.php?tid=606

sowa91ks
Ranga: Początkujący

Miasto: Pabianice

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

_DSC1247.JPG

Chora ramirezka

krygielak w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 3322
Witam. Od około dwóch tygodni zauważyłem, że jedna z ramirezek ma jedno oko jakby mętne, mleczne. Przestała jeść i w ogóle nie wypływa. wiecie co to może być?

Chora pielęgnica Ramireza

MasterOfFlamaster w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2012
Mojej samiczce Ramireza wyszły na głowie białe plamki (płaskie - nie bąble, nie włochate, być może podskórne). Poza tym stała się apatyczna, schowała w zaroślach i siedzi w miejscu. Na jedzenie przypł...

Chora rozbora galaxy?

risen28 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3103
Witam wlasnie zauwazylem ze dwie rozbory maja tak jakby zadarte luski. Jedna bardziej prawie cala(dodatkowo delikatnie zdeformowana) druga tylko w czesci brzusznej. Czy to choroba,starosc. Jesli choro...

Chora razbora klinowa

gruby w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2509
Przed chwila zauważyłem u jednej razbory klinowej czerwone krostki w okolicy czarnego klina. Ryba zeruje noźrmslnie. Stracila ubarwienie jest jakby blada. Co to może być ?

Krewetka filtrująca - chyba chora.

dpetx w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 972
Witam. Mam jedną sztukę Atyopsis moleccensis. Posiadam ją krótko - około 2 tygodnie. Dwa, trzy dni temu zauważyłem na niej białawy przezroczysty nalot - głównie na odnóżach. Ten nalot przypomina troch...

Pielęgniczka ramireza - chora?

truchaan w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3443
Witam. mam 2 p.ramireaza jedna ma eleganckie zabarwienie takie jak powinno byc a 2 ma taka czarna prege... apetyt i zachowanie normalne wiec nie wiem o co chodzi

chora red cherry? jak oceniacie

djwow w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1699
Witam ostatnio zaniepokoiła mnie moja red cherry sami zobaczcie... od początku miała takie coś ale wczoraj naczytałem się o chorobach krewetek i może jestem przewrażliwiony chodzi mi o białą część w ...

Sprawdzony sposób na ślimaki... ŻABA

Eternal w Zwierzęta · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 10521
Witam Co pewien czas powraca jak bumerang temat plagi ślimaków. Ja przeciwko ślimakom nic nie mam, ale przypadkiem znalazłem całkiem niezły sposób na ślimaki. A jest nim popularna żabka wodna, czy...

Statystyki

Ten temat przegląda 426 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 426 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.