Jak nawozic nowo zalozone akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jak nawozic nowo zalozone akwarium

Liczba wyświetleń: 2329·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich forumowiczow:)Jestem tu nowy,wiec trzeba sie przedstawic-mam na imie Daniel,mieszkam w Tarnowie...Akwarystyka interesuje sie na powaznie od okolo 7 lat...Pomijam epizody z dziecinstwa...;)W moim akwarium jeszcze miesiac temu plywaly pyszczaki,ale po tak dlugim czasie postanowilem cos zmienic...Zafascynowaly mnie akwaria roslinne...Staram sie czytac duzo na ten temat,ale od ilosci pytan ,ktore mnie nurtuja i roznorodnosci odpowiedzi dostaje totalnego metliku w glowie...:(Uznalem,ze to forum bedzie najlepszym miejscem na uzyskanie odpowiedzi na pytania,ktore chodza mi po glowie...;)Tak wiec zaczynam:akwarium 180*40*40 po totalnym restarcie, czyli dokladnie odczyszczone szklo, filtry wewnetrzne,nowe gabki, podloze,ozdoby...Akwarium zalane prawie dwa tygodnie temu...Pierwsze rosliny to trzy sztuki zabienicy amazonskiej,nastepnie za kilka dni wakrota bialoglowa(10 sadzonek),limnopfilla sessiliflora(10 sadzonek),higrophilla Thailand(4 sadzonki),alternathera splendida(1 koszyk),alternathera reineckii(1koszyk),pogostemon stellatus(2 koszyki),valisneria (okolo 20 sadzonek do zakrycia filtra), a na koniec cryptocoryne nevilli(8 koszykow)...Na chwile obecna uruchomione sa dwa filtry wewnetrzne:aquaszut 750 i turbina atman 201...Filtry zewnetrzne to docelowo aquael unimax 250 z jednej strony, a z drugiej unimax 150 oba wypelnione ceramika...Temperatura 24 stopnie,oswietlenie to 2*58W T8...Pod zabienicami kryptokorynami i nurzancami kulki nawozowe...Jak dlugo na poczatku funkcjonowania zbiornika powinienem swiecic?Czy 6 godzin wystarczy?Jakie nawozy zastosowac na sam poczatek?Daje wegiel w plynie i potas aqua art...Jesli ktos z forumowiczow bedzie w stanie wskazac mi wlasciwa droge postepowania w kwestii nawozenia,bede niezmiernie wdzieczny...Przepraszam za brak polskich znakow... :oops: Pozdrawiam...Daniel.

Danny1978
Ranga: Początkujący

weder Gdynia
Po pierwsze nie startuje się z takim szkłem z 3 roślinami czeka się, aż ma się komplet roślin i wtedy jest start, z czasem można dosadzić jakąś wybraną grupę roślin.

Na chwilę obecną jeśli masz tylko Żabienice to są to rośliny które pobierają składniki odżywcze przez korzenie i tu proponuje zasilenie podłoża ( jakie ono jest jeśli zwykły żwir to w kulki gliniano torfowe, kapsuły Feka rosetta. Dla tych roślin zasilanie kolumny wody w NPK ma małe znaczenie liczy się dla nich na czym rosną. Temat tyczy się też Kryptokoryn one również pobierają składniki przez korzenia.

A tak na marginesie proponuję zastąpienie rośliny Alternanthera na początku przygody z akwarium roślinnym czymś mniej wymagającym. Ta roślina wymaga już chociaż minimalnej wiedzy o nawożeniu aby jakoś ciągnęła.

A nawożenie opiera się o to jakie masz światło ( moc ilość watów na litr ,rodzaj światła )
Jakie masz podłoże czy zwykłe czy granulat, czym robisz podmiany czy Ro czy kran.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Witam ponownie...Weder,zle mnie zrozumiales...Nie mam w akwa tylko tych trzech zabienic...Posadzilem je jako pierwsze rosliny,na drugi dzien kupilem I dosadzilem reszte,czyli wakrote,limnophille,hygrophille,pogostemona,althernathery i nurzance...Jako ostatnie dosadzilem kryptokoryny...(w odstepie 4 dni).Pod zabienicami i kryptokorynami sa kulki gliniano-torfowe...Odnosnie swiatla to jest to 2*58W T8...Podloze to zwir kwarcowy Zoluxa(ten czarny)...Podmiany beda robione kranowka...

Danny1978

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Interesuje mnie, od kiedy zaczac pelne nawozenie...Na chwile obecna podaje tylko wegiel i potas po polowie zalecanej dawki...I jeszcze jedno...Ile swiecic?Jedni twierdza,ze od razu pelna moca,inni ze na poczatek 6 godzin i stopniowo zwiekszac czas oswietlania...Jak to z tym jest?Licze na podpowiedz,bo nie chcialbym wyrzucic w bloto tych 250 zlotych, ktore wydalem na zielsko...

Danny1978

weder Gdynia
Węgiel w płynie źle działa na Nurzańce rozpuszcza je.

Polecam ten temat.

https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 43934.html

Co do startu z światłem to zależy od wprawy danej osoby, ja staruję z pełną mocą.
Docelową 8,5h w na starcie dość mocno gazuję.

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Tez mi sie cos obilo o uszy, ze nurzance nie toleruja wegla w plynie...Wobec tego nie podawac wegla?A co z innymi roslinami?One raczej tego potrzebuja...

Danny1978

weder Gdynia
Decyzja należy do Ciebie albo dajesz go innym roślinom albo rezygnujesz z Nurzańca.

Przy pełnych zalecanych dawkach węgla w płynie marnie widzę jego przyrosty.

weder

kprusak Venlo
Dziwna sprawa, kiedyś dolewałem EC i nurzaniec był ładnie zielony i szedł szybko gnił tylko po cieciu. Co2 i wsio nawozy.

kprusak
Ranga: Znający temat

Miasto: Venlo

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 218
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198362
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1860
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20165
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1223
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 650
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1826
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 340
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 840
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Statystyki

Ten temat przegląda 477 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 476 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.