Witam wszystkich forumowiczow:)Jestem tu nowy,wiec trzeba sie przedstawic-mam na imie Daniel,mieszkam w Tarnowie...Akwarystyka interesuje sie na powaznie od okolo 7 lat...Pomijam epizody z dziecinstwa...

W moim akwarium jeszcze miesiac temu plywaly pyszczaki,ale po tak dlugim czasie postanowilem cos zmienic...Zafascynowaly mnie akwaria roslinne...Staram sie czytac duzo na ten temat,ale od ilosci pytan ,ktore mnie nurtuja i roznorodnosci odpowiedzi dostaje totalnego metliku w glowie...

Uznalem,ze to forum bedzie najlepszym miejscem na uzyskanie odpowiedzi na pytania,ktore chodza mi po glowie...

Tak wiec zaczynam:akwarium 180*40*40 po totalnym restarcie, czyli dokladnie odczyszczone szklo, filtry wewnetrzne,nowe gabki, podloze,ozdoby...Akwarium zalane prawie dwa tygodnie temu...Pierwsze rosliny to trzy sztuki zabienicy amazonskiej,nastepnie za kilka dni wakrota bialoglowa(10 sadzonek),limnopfilla sessiliflora(10 sadzonek),higrophilla Thailand(4 sadzonki),alternathera splendida(1 koszyk),alternathera reineckii(1koszyk),
pogostemon stellatus(2 koszyki),valisneria (okolo 20 sadzonek do zakrycia filtra), a na koniec
cryptocoryne nevilli(8 koszykow)...Na chwile obecna uruchomione sa dwa filtry wewnetrzne:aquaszut 750 i turbina atman 201...Filtry zewnetrzne to docelowo aquael unimax 250 z jednej strony, a z drugiej unimax 150 oba wypelnione ceramika...Temperatura 24 stopnie,oswietlenie to 2*58W T8...Pod zabienicami kryptokorynami i nurzancami kulki nawozowe...Jak dlugo na poczatku funkcjonowania zbiornika powinienem swiecic?Czy 6 godzin wystarczy?Jakie nawozy zastosowac na sam poczatek?Daje wegiel w plynie i potas aqua art...Jesli ktos z forumowiczow bedzie w stanie wskazac mi wlasciwa droge postepowania w kwestii nawozenia,bede niezmiernie wdzieczny...Przepraszam za brak polskich znakow...

Pozdrawiam...Daniel.