Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Cześć posiadam baniaczek 53l 60x30x30 i chciałem do niego zakupić beleczkę Aquanova 2x24 tylko mam taki problem że wychodzi wtedy 0,9W na litr wody i czy to nie jest za dużo .Mam prośbę do was zasugerujcie coś z beleczek led lub zwykłych do kwoty 240 zł  A i ma to być rośliniak w którym raczej będzie podawane CO2 i inne nawozy potrzebne dla roślin 
-
Mateusz1290
●
- Ranga: Początkujący
Jeśli będziesz podawać CO2 i nawozy to powinno być ok ale licz się ze sporymi przyrostami roślin i cotygodniową przycinkom. Pamiętaj że jeżeli któregoś składnika odżywczego dla roślin zabraknie i przestaną poprawnie przeprowadzać proces fotosyntezy to będziesz miał plagę glonów.
-
Wielkopłetw
●
- Miasto: Ryki
Właśnie się o to martwię bo nie jestem jakimś tam zaawansowanym akwarystą  Przygodę tę zacząłem dopiero 4 miesiące temu 
-
Mateusz1290
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To lepiej szukać czegoś 2x18w na poczatek zabawy, nie będzie za malo ani tak dużo jak 48w
-

Andersen
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Katowice
- Wspieram stronę kontem Premium
Zgadzam się z poprzednikiem. Zawsze łatwiej zapanować nad akwarium.
-
Wielkopłetw
●
- Miasto: Ryki
Witam, napisze w tym temacie aby nie tworzyć nowego wątku:) Tez mam akwa 54L i szukam belki do niego. Myślałem nad czyms takim .. Lampa Odyssea DUAL PRO [2x24W] [60-80cm] https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 23902.htmlw zwiazku z czym mam dwa pytania: 1) czy ktoś miał możliwość testowania tej belki? 2) czy 2x24W to nie za dużo jak na 54L? aktualnie dawkuje co2 z bimborowni + węgiel w płynie , potas oraz classica aqua art Dziękuję bardzo za pomoc Pzodrawiam
-
przekorn
●
- Miasto: Łódź
Pomogę na ile jestem w stanie  tutaj masz link -> https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 62133.htmlJak sobie przeczytałeś tego posta  To jak w nim jest napisane kolega ma dużo światła ale małą obsadę roślin najlepiej według mnie by było świecić narazie jedna świetlówką 1x24 a gdy obsada roślin będzie dość duża wtedy włączyć drugą świetlówkę i uważnie nawozić i powino wszystko grać  Znalazłem taką fajną belkę która mam zamiar kupić gdy będzie gotówka  Można sobie ją podwiesić i są przyciski do osobnego włączania każdej świetlówki : https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 13187.html Popatrz może dostaniesz za mniejsza cenę A i mogę się też mylić wiec popytaj jeszcze inne osoby aby mieć pewność . 
-
Mateusz1290
●
Dzieki na info...belkę pooglądałem troszkę na youtube i z tego co widziałem ma tylko jeden włącznik. Ale wyczytałem na forum ze można wyjąc jedna świetlówkę i lampa będzie świecić na jednej. Wiec tak jak napisałeś na początek bede lecial na jednaj a w miarę powiększenia obsady roślin załączę dwie.
Co do NLT5 tez o niej myślałem, lecz niestety mam za mały budżet bo do niej trzeba by jeszcze dokupić inne świetlówki.
-
przekorn
●
- Miasto: Łódź
Dokładnie a świetlówki też to jakiś wydatek  Życzę powodzenia  Jak zakupisz jakąś belkę to dodaj zdj chętnie obejrzę akwarium 
-
Mateusz1290
●
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Witam właśnie jestem w fazie kompletowania sprzętu i szukam lampy odpowiedniej do akwarium 70x50x45 wysokie.
Myślę o lampie Chihiros RGB Vivid II 130W
Czy to jest dobry pomysł a może macie lepszy pomy...
Witam.
Zastanawiam się czy lampa Chihiros wrgb II pro 90cm będzie wystarczająca do zbiornika 120x50x50. Czy lepiej 120cm? Interesuje mnie lampa w sumie bez późniejszych już ograniczeń jeśli chciałbym...
|
|