Unimax 250 czy jbl e901 do 112l
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Szukam filtra do akwarium, które zamierzam odpalić w najblizszej przyszłości. Wybór padł na Unimax 250 lub jbl e901. Który z tych filtrów jest lepszy? O jbl e901 slyszalem różne opinie. Niektórzy pisali, że działa bez zarzutu a niektórzy, że potrafi przeciekać na uszczelce lub pobierać "lewą wodę". Ma niby 4 lata gwarancji, ale podobno są problemy ze zgłoszeniami usterek. Co do unimax 250 to za wiele sie o nim nie doczytalem. Ma niby mniejszy przepływ od jbl`a, ale za to nie spada on znacząco po napelnieniu filtra złożami. Podobno jest tez cichszy od jbl`a, a na tym mi zależy bo akwarium bedzie stalo metr od łóżka. Za to podobno przecieka i po jakimś czasie chodzi jak traktor. Przemawia do mnie tez gwarancja "door to door". Proszę o pomoc bo już sam nie wiem co wybrać. Z góry dziękuję i licze na rzetelne odpowiedzi poparte jakimić "dowodami" a nie swoim widzi mi sie. Pozdrawiam 
-
Luyei
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Oba te filtry są fajne. Co prawda mam większego brata JBL 1501 ale nie mogę na niego narzekać. UniMax-a też posiadam było z nim kilka problemów ale z każdym filtrem mogą być problemy. Ja na twoim miejscu zastanowił bym się jeszcze nad nową serią Tetry EX PLUS. Od Tetry mam wcześniejszy najmniejszy produkt EX 400 po poprawkach i tak samo złego słowa na niego nie mogę powiedzieć. Moje zdanie jest takie że każdy chwali swoje. Każdy będzie ci doradzał taki filtr jaki pracuje u niego. Będzie go zachwalał i w ogóle. A prawda jest taka że jaki filtr nie weźmiesz i tak będzie dobrze. Każdy może przeciekać i mieć swoje przypadłości. Np UniMax raz zalał mi ćwierć pokoju. Ale to było dawno temu. Eheim 2217 pracuje najgłośniej ze wszystkich filtrów jakie mam i niesamowicie się zapowietrza co powoduje nie miłe wrażenia dźwiękowe oraz wizualne. JBL E1501 nie miałem z nim większych problemów po za uszczelką na pierwszym koszu zaraz po zakupie ale serwis przysłał nowe uszczelki i jest bardzo dobrze. JBL E 401 No cóż jego wydajność nie powala na kolana i jest mniejsza od Tetry ex 400. Z kolei Tetrę tylko myję raz na jakiś czas i nic więcej mnie nie interesuje. Tak jak napisałem wcześniej każdy wybór będzie dobry a czy dany produkt będzie udany to zależy od szczęścia  ... Pozdrawiam...
-
speed_k
●
- Ranga: Stały bywalec
Dziekuje za odpowiedz  Nad tetra ex 800 plus tez w sumie moge pomyslec bo wczesniej czytalem opinie, ze strasznie przecieka, ale to dotyczylo starszej wersji, a jak jest z ta nowa to nie mam pojecia. Zalezy mi na dobrej filtracji i cichym trybie pracy 
-
Luyei
●
Ciekawe jaki procent nieszczelności to wady fabryczne, zużycie materiału, lub nieumiejętna obsługa. Użytkownicy zgłaszają wady fabryczne, a przyczyna zupełnie inna, i wylewają swoje żale na różnych forach. PS "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" – Prawo Murphy'ego. 
-

duch amazonski
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Lublin
-
loel1978
To tu , to tam ale obok Radomia
Witam ja posiadam jbl e901 już od dwóch lat i jestem zadowolony , gorąco polecam.
-

loel1978
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: To tu , to tam ale obok Radomia
U mnie chodzi Eheim 2224 i 2 unimaxy 250, wszystko super i bez problemów. Plusem AquaEla jest naprawdę dobry serwis jesli coś się popsuje.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Luyei napisał(a):Szukam filtra do akwarium, które zamierzam odpalić w najblizszej przyszłości. Wybór padł na Unimax 250 lub jbl e901. Który z tych filtrów jest lepszy? O jbl e901 slyszalem różne opinie. Niektórzy pisali, że działa bez zarzutu a niektórzy, że potrafi przeciekać na uszczelce lub pobierać "lewą wodę". Ma niby 4 lata gwarancji, ale podobno są problemy ze zgłoszeniami usterek. Co do unimax 250 to za wiele sie o nim nie doczytalem. Ma niby mniejszy przepływ od jbl`a, ale za to nie spada on znacząco po napelnieniu filtra złożami. Podobno jest tez cichszy od jbl`a, a na tym mi zależy bo akwarium bedzie stalo metr od łóżka. Za to podobno przecieka i po jakimś czasie chodzi jak traktor. Przemawia do mnie tez gwarancja "door to door". Proszę o pomoc bo już sam nie wiem co wybrać. Z góry dziękuję i licze na rzetelne odpowiedzi poparte jakimić "dowodami" a nie swoim widzi mi sie. Pozdrawiam 
Mój brat ma Unimax 250 w 240L z drobnicą i jest zadowolony. Postawił na LT, przepływ ma niezbyt mocny ale nie spada tak, bo są grube węże In/Out. Jest cichy. Wg mnie jedynie nie przemawiają za mną jego gabaryty i konstrukcja regulacji przepływu (ta wajcha). Jeśli ktoś nie patrzy na design to śmiało brać! Ja mam e901 i jak węże zarastają bakteriami to widać spadki przepływu. W dodatku jest loteria...nawet nowa generacja podstawki nie gwarantuje, że filtr będzie puszczał wodę przez złoża. U mnie na początku było ok...z czasem coś się porobiło, że miesza wodę pod głowicą. Design pierwsza klasa, materiały rewelacja (poza rurkami ssącymi i deszczownicą bo to tandeta). Cichutki i banalny w zalewaniu. Z minusów tylko wytypował bym średnicę węży i te dziwne przypadki z lewą wodą.
-

JackHerer
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
tez obawiam sie tych problemow z jbl`em. Serwis unimaxa podobno bije na glowe wszystkie inne no i malutkie spadki. A jesli mialbym wybrac pomiedzy tetra ex 800 plus a unimaxem 250 co lepiej wybrac? Prosze o pomoc.
-
Luyei
●
ktoś jeszcze się wypowie ?:)
-
Luyei
●
Od 3 miesięcy mam jbl 901 w 112l i jak narazie jestem zadowolony, nic nie cieknie i cicho chodzi. Ustawiony jest na jakies 40% przepływu także jest spory zapas
-
wnusiu
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Szukam rurek przelewowych jak na dołączonym zdjęciu ? Kilka dni temu kupiłem Aquael Ultramax 1500 lecz dla mnie te standardowe rurki to porażka, chcę zastosować sprawdzone z Unimax'a lecz jeśli znajdę...
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Cześć!
Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
|
|