Witam wszystkich, planuje w nie dalekiej przyszlosci zalozyc moje pierwsze akwarium. Staram sie sporo czytac i dowiedziec jak najwiecej rzeczy zanim za cokolwiek sie zabiore. Zatrzymalem sie na podlozu i mam do was kilka pytan. Otoz planuje takie podloze:
1 warstwa- jbl aqubassis lub florapol. Zastanawialem sie tez nad ziemia ogrodowa, ale podobno latwo jest popelnic jakis blad i "zepsuc" sobie baniak.
2 warstwa- zwirek rzeczny, gr. 2-4mm.
3 warstwa - Ada amazonia (okolo 3cm)
Czy takie cos ma sens? niestety nie stac mnie zbytnio zeby wypelnic cale akwa Ada dlatego zastanawialem sie czy taka kombinacja sie sprawdzi. warstwa 1 sluzyc bedzie jako nawoz, druga jako bufor a 3 jako "zewnetrzne podloze". bardzo podoba mi sie wyglad amazoni i stabilizuje ona swietnie parametry zbiornika.
Moje pytanie brzmi czy taka warstwa amazoni skutecznie bedzie stabilizowac zbiornik czy jednak nie?
Obecnie jeszcze nie posiadam, gdyz zbieram wiedze. Domyslnie ma to byc akwarium 112l z oswietleniem 3x24w. nad roslinkami sie jeszcze nie zbyt zastanawialem, ale wiem, ze chcialbym miec maly trawniczek w akwarium. Szukam podloza uniwersalnego, ktory sprawdzi sie do wiekszosci roslin. Co do nawozenia tez nie wiem, ale zapewne mikro+makro, co2 z bimbrowni i potas. Ciezko mi teraz napisac kiedy jeszcze nic nie mam.
Hmmm za bardzo chcesz kombinować jak na początek zabawy z akwarystyką wg mnie. Lepiej przyjąć substrat plus żwir i na tym się uczyć albo podłoże aktywne z ewentualna podsypką i też na tym się uczyć. Szkoda ewentualnych pieniędzy na kosztowne nauki bo za kasę władowaną w odrobinę Amazonii na wierzchu możesz kupić inne pierdołki potrzebne akwarium choćby nawet odłożyć na butlę z reduktorem zamiast bimbrowni;). Przyjdzie do zmiany aranżacji to będziesz przesiewał żwir od Amazonii bo Ci się zmiesza. Światło powiedzmy ok,ale czy nie lepiej 2x39W bo podejrzewam, że przy litrażu 112L będzie to akwarium dł.80 cm, a takie świetlówki doświetlą Ci boki akwarium bo są po prostu dłuższe niż 55cm T5 24W. Takie moje luźne przemyślenia ale zrobisz jak będziesz uważał.
Substrat + zwir będzie OK, jak przykryjesz to jeszcze Amazonią to będzie lipa. Albo sama Amazonia albo żwir i substrat. Inna opcja to podłoże Seachema, Fluorite które nie potrzebuje dodatków aby rosły rośliny w zbiorniku.
Mozna dostac belke/lampe 2x39 na wymiar 80cm? szukam i nie moge znalezc a przyznam, ze taki ukklad bardziej by mi odpowiadal niz 3x24w. Wracajac do podloza, jest na rynku cos w stylu jbl manado tylko, ze koloru czarnego? Podobaja mi sie czarne podloza a zwirek bazaltowy ma podobno zbyt ostre krawedzie i zatwardza wode z tego co czytalem. Skusilem sie na amazonie, ze wzgledu na to, ze potrafi zamoistnie utrzymywac odpowiednie parametry wody a takze ze wzgledow estetycznych. Tak wiec aquabasis na spod i teraz musze cos wykombinowac na wierzch. Co polecacie? najlepiej gdyby bylo koloru czarnego, ogolnie ciemniejszego.
Luyei napisał(a):Mozna dostac belke/lampe 2x39 na wymiar 80cm? szukam i nie moge znalezc a przyznam, ze taki ukklad bardziej by mi odpowiadal niz 3x24w.
Świetlówka T5 39W ma 85cm szerokości, więc jedyne co pozostaje to kupić lampę 100cm z przesuwanymi nóżkami lub zawiesić ją nad zbiornikiem. Będzie wystawała po 10cm z każdej strony.
Luyei napisał(a):Wracajac do podloza, jest na rynku cos w stylu jbl manado tylko, ze koloru czarnego?
Manado występuje tylko w kolorze brązowym. Jest to dobre i tanie podłoże, rośliny się dobrze ukorzeniają. Jest jednak jałowe i wymaga substratu, np. JBL Aquabasis Plus. Jego największą wadą jest to, że niestety jest bardzooo lekkie.
Luyei napisał(a):Skusilem sie na amazonie, ze wzgledu na to, ze potrafi zamoistnie utrzymywac odpowiednie parametry wody a takze ze wzgledow estetycznych. Tak wiec aquabasis na spod i teraz musze cos wykombinowac na wierzch. Co polecacie? najlepiej gdyby bylo koloru czarnego, ogolnie ciemniejszego.
A może zamiast JBL i Amazonii wybierz jak koledzy radzą podłoże Seachem? Ma dobre opinie jednak wygląd mnie osobiście odrzuca. Za cenę JBL Aqubasis + żwirek + Amazonia lub dopłacając nieco do manado kupisz 15kg Aqua Substrate II+ To aktywne podłoże, klaruje wodę, nawozi i stabilizuje parametry. Do wyboru masz dwa kolory - czarny i brązowy.
Ja mam JBL Aqubasis Plus razem z JBL Manado. Choć nie narzekam to dzisiaj wybrałbym ASII+.
Jest belka Hailea 2x39w na 90cm sam mam taka w pracy na akwarium 80cm wiec wystaje po 5 cm ale jest to malo zauwazalne;-) co do zwirku to kwarcowy czarny ma np. Dennerle Crystal quartz gravel 10 kg diamond black tylko jak wiadomo firma się ceni;) poza tym firma AQUAWILD BLACK KING MAJESTIC i EBI Żwir czarny tyle ze dość drobny bo 1-3mm 10kg
co do belki to znalazlem 2x39w o ponad 100zl tansza niz ta co podal mi andersen, jedynie bede musial wymienic swietlowki. A co do podloza to zdecyduje sie chyba na Aqua sub II+. Dorzucac jeszcze cos do tego podloza czy zostawic je samo?
Możesz dac tylko AS ll a jak się wyjałowi dodać nawozy w paleczkach itp. Możesz tez dac na dno substrat np. Tetra, Sera, Tropica, Ferka lub inny i na to wysypać AS ll na takiej zasadzie jest system ADA gdzie na dno daje się Power Sand na to dodatki typu Penac, Tourmaline i inne, a na góre Amazonia.
git66 w Podłoże· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8251
Opiszę temat.
Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże.
Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
Adagrande w Podłoże· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8986
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne.
Tak jak na filmiku
Tylko jako wypełnienie ...
kacperw22 w Podłoże· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 15039
Witam
Przymiezam sie do restartu akwarium o wymiarach 120/41/50.
Na podloze wybralem sobie Tropice soil, mysle ze 18l wysypie. Chcialbym na gore posypac troche powderem i tak sie zastanawiam czy worek...
Szatan w Podłoże· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2562
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...
Anonim 59529 w Podłoże· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1824
Witam
W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...
akwaAmator w Podłoże· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5870
Hej
Szukam czarnego podłoża do akwarium roślinnego gradacji 1-4mm
Kiedyś używałem piasku kwarcowego barwionego i był bdb, ale za Chiny teraz go nie widzę nigdzie, albo już ślepy jestem.
Wiem że jest...
dancio w Podłoże· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3088
Witam ile czasu może być podloze aktywne w akwarium beż zalania wodą ?
Chodzi mi o czas jaki mam do ułożenia aranżacji
Czy dwa dni może tak leżeć w akwarium?
Misyo w Podłoże· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4624
Witam Serdecznie,
Mam pytanie... Zmontowałem w pracy zbiornik 200L ze sprzętu który został po moim zbiorniku... Ale nie chcę iść w koszta... polećcie coś sensownego ale w rozsądnej cenie..
Sprzęt to...
Letys w Podłoże· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7951
Dobry wieczór.
Czy włożenie substratu Tropica Plant Growth Substrate do woreczka na media filtracyjne i przykrycie go H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS jest dobrym pomysłem?
Substrat w worku na pewno po...
Statystyki
Ten temat przegląda 167 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 167 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej