Prośba o pomoc w rozmieszczeniu roślin - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Prośba o pomoc w rozmieszczeniu roślin

Liczba wyświetleń: 858·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam wszystkich

Nie wiem czy to dobry dział, jeśli nie to proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce.

Zakładam zbiornik 180l 100x40x45 jest to moje 1 akwarium nie bardzo znam się na roślinach i nie wiem jak je rozmieścić może mógłby mi ktoś z Was pomóc może jakiś zrezygnować bo u mnie np nie wyrosną

tak jak pisałem 180l
oświetlenie: 2x45W T5
filtr: unimax 250
podłoże: w 2/3 Aqua substrate II+ w 1/3 piasek
dekoracje : korzeń oraz skałki z gnejsu
CO2 planuje na początek z bimbrowni jeśli wszystko zacznie ładnie rosnąć i trochę podreperuje budżet planuje zakupić jakiś zestaw z butlą

rośliny które zamówiłem:
1. HYDROCOTYLE LEUCOCEPHALA 2szt
2. GLOSSOSTIGMA ELATINOIDES 20szt
3. HeMIANTHUS CALLITRICHOIDES 20szt
4. LIMNOPHILA SESSILIFLORA 3szt
5. BACOPA CAROLINIANA 1szt
6. BACOPA AUSTRALIS 2szt
7. ECHINODORUS TENELLUS 3szt
8. SAGITARIA SUBULATA 2szt
9. LUDWIGIA ARCUATA 2szt
10. ELEOCHARIS PARVULA 60szt
11. CARDAMINE LYRATA 3szt
12. ROTALA ROTUNDIFOLIA RED 2szt
13. ROTALA ROTUNDIFOLIA GREEN 2szt
14. POGOSTEMON OCTOPUS 1szt
15. HYDROCOTYLE TRIPARTITA JAPAN 3szt
16. HETERANTHERA ZOSTERIFOLIA 3szt
17. POGOSTEMON STELLATA EUSTERALIS 2szt
18. ALTERNANTHERA REINECKII 1szt
19. ROTALA VIETNAM 2szt
20. VALLISNERIA SPIRALIS 1szt
21. POGOSTEMON HELFERI 1szt
22. MICRANTHEMUM UMBROSUM 5szt
23. HEMIANTHUS MICRANTHEMOIDES 5szt
24. CERATOPHYLLUM DEMERSUM 2szt
25. ELODEA CANADENENSIS 1szt
26. ECHINODORUS MAGDALENENSIS 1szt
27. Christmass moss

i to tyle trochę sporo zdaje sobie sprawę, że część trzeba będzie wywalić jedyne czego jestem pewien to tego, że trawnik będzie z parvuli ale też nie wiem gdzie i jak daleko go posadzić.
poniżej zdjęcie mojego baniaka trochę zmniejszyłem plaże tak z 10cm z prawej strony jest więcej substratu

Dizmon
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia
Sporo tych roślin jak na taki zbiornik biorąc pod uwagę, że połowa to plaża.

Gdzie widzisz ten trawnik na tej plaży? Czy chcesz go dać na te skrawki po bokach?
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Tak zdaje sobie sprawę, że spora część roślin będzie niewykorzystana zamawiałem zestaw muszę z nich coś wybrać.
Trawnik chciałbym dać po bokach plaży, (zmniejszyłem też ją po lewej stronie trochę z 5 cm więc jest trochę więcej miejsca) na piasku raczej nic nie wyrośnie bo nie mam nic pod nim wysypane.
Zdjęcia po zmianach korzeń oczywiście wróci na swoje miejsce

Dizmon
Ranga: Początkujący

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Kilka ładnych ujęć roślin (George Farmer)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1334
Zapraszam do obejrzenia.
1645554671785.jpg

Wabi kusa wybór roślin

nuendo w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5976
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie paluadrium. Jednak , żeby nie rzucać się na głęboką wodę postanowiłem zrobić coś w stylu wabi kusa,ale z konstrukcją że skałami i mini wodospadem. Najwiekszym pro...
YouTube

Tutorial: aranżacja z wykorzystaniem 3 gatunków roślin

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1333
Aranżacja z wykorzystaniem 3 gatunków roślin. Podłoże: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=aquarium+soil&search_in_description=0&inc_subcat=0 Skały: https:...

Taśma do mocowania roślin

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-tasma-2-78b24326593a773a7c45b35505749d2c.jpg Miło nam poinformować iż do oferty dołączyły taśmy i nici do mocowania roślin. Oferujemy ki...

Aranżacja 200l, pomoc

ribidi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1169
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi? Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...

Klejenie roślin w wodzie

arek03 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4097
Witam czy jest możliwość klejenia mchu w wodzie . Jaki klej możecie polecić mi chciałem przymocować mech na skałach lecz akwarium już zalane jest. Wysłane z Redmi Note 8 Pro przy użyciu aplikacji m...

TerraPlanter - Ceramika do uprawy roślin

Rfck w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4687
Takie podobne do Adowego rulona, fajne ale drogie :) https://www.kickstarter.com/projects/terraplanter/terra-planter-the-inside-out-hydroponic-planter-pot?ref=67qcqa&utm_source=jellop&ja=z2ai...

Przyklejanie roślin w akwarium

młody akwa maniak w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2880
Co sądzicie o przyklejeniu anubiasa klejem kropelką?

SCAPER'S - prośba o ocenę

PKS_26 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5412
Po mału przygotowywana do nowego projektu:) prosze bardziej doświadczonych w aquascapingu o ocenę i ewentualnie krytykę. 2.jpg 3.jpg 1.jpg

Prośba o poradę w sprawie skał.

Krzysztof Radziszewski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4809
Bardzo proszę osoby, które posiadają poniższe rodzaje skał o wyrażenie opinii głównie pod kątem zmiany parametrów chemicznych wody w zbiorniku. Z góry dziękuję za pomoc. https://sklep.roslinyakwariow...

Statystyki

Ten temat przegląda 279 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571606
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 279 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.