Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam forumowiczów, problem polega na porośnięciu obwódki listowia cieniutką warstwą glona, akwa 25l co2 1-2b/s oświetlenie 1w/l świece 9h nawożenie rataja: Brutus i colour fe+ ph 7 Start zbiornika około 1,5 miesiąca temu w akwarium sam heniek od wczoraj dołożyłem limnophile sessiflora obsada młody narybek black molly. Pozdrawiam
-

Krzysztof 1989
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Gryfino
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jestem nowicjuszem, ale zakładam że bez testów wody nikt Ci nie odpowie, za mało informacji. Przydało by się zdjęcie glona oraz parametry wody, dawkowanie nawozów.
-
nox
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Witam,
Od 6 miesięcy mam drugie akwarium. Na samym początku wszystko było pięknie, rośliny rosły jak rakieta, silne, zdrowe i kompletnie bez glonów.
Od jakiegoś czasu rośliny przestały rosnąć, zaczęł...
Cześć. Od pewnego czasu mam problem z pyleniem szyb ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Obecnie podaję (dawki tygodniowe, dzielone na 7 dni) 20mg NO3, 1mg PO4, K 25mg przy podmianie i korekta raz na ok ...
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
Ostatnio pracuje w delegacji i wracam do domu na weekendy,patrze a u bucków niektóre liście wyklądają kiepsko. Parametry w akwarium praktycznie sie nie zmieniają no moźe za wyjątkiem ph
Kh 5
Gh 9
Ph 7...
Witam, proszę o porady sugestie co robię nie tak gdyż od 2tyg. po założeniu nowego zbiornika (w zamierzeniu holenderskiego) mam problem z glonami Rhizoclonium nitkowatym oraz z zielenicami połaciowymi...
Akwarium 160 litrów .
Cała woda RO jest mineralizowana Vimi .
Na 40 litrów podaje 16 gr. mineralizatora.
W załączniku dzisiajsze wyniki .
Dziwne jest to ,że przed przejściem na RO , Ca rozniez było...
Tylko z ta jedną rośliną, pozostałe rosną bez problemu.
Oświetlenie Chihiros RGB A 601 PLUS 70% mocy, 6500 K, 8h dziennie
Nawożenie Growise mikro+makro+żelazo 2ml dziennie
CO2 butla, dyfozor Neo 8h ...
Cześć pytanie do osób które próbowały albo posiadają pogestemon erectus. Dwa razy robiłem podejście do tej rośliny. Koszyk nie in vitro. Za każdym razem igiełki odpadają i roślina się rozpuszcza i umi...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam Was serdecznie
Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały.
Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L
pH= 6,9-7,0
KH= 6
Jest butla z CO2
Wapń i magnez 80:20
Potas 20
P...
|
|