|
|
Brak pomysłu oraz problem w identyfikacji.
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam. Już dwukrotnie pytałem w temacie "identyfikacja glonów" o te, które niestety mnie nawiedziły. Jedyną odpowiedzią, jaką dostałem były "nitki" jednak są one jak dla mnie dosyć nietypowe, ponieważ są brązowe i na korzeniu/rotali nitek nie przypominają. Proszę o identyfikacje i ewentualną poradę. Akwarium 25 litrów, oświetlenie 15w 7 godzin dziennie, carbo 1ml dziennie, potas 1ml dziennie, macro 0,5 ml dziennie, CO2 bimbrownia. Obsada 10 razbor galaxy. Staram się usuwać je mechanicznie, ale źródło problemu spędza mi sen z powiek.
-
Evanthas
●
- Ranga: Stały bywalec
Masz coś pod tym podłożem? Nawoziłeś je jakoś?
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
mozliwe całkiem ze są to okrzemki tez mam ten sam prblem u siebie. Ja zastosowalem zaciemnienie 3 dniowe bez wylaczania co2 i ku memu zdumieniu glony znikły wlasnie dzisiaj zajrzałem pierwszy raz od środy, takze polecam. Przyczyna to najprawdopodobniej zły stosunek no 3 do po4, wal czeste podmianki. W tak małym akwarium możesz zastosować wodę demineralizowana + kranówkę tygodniowe cie bedzie to kossztowac 3 zł a zbijesz ph i kh 
-
karol8888
●
- Ranga: Początkujący
Mam complete substrate z tetry. Na tym jbl manadao. ________ Czy okrzemki nie powinny być twarde? Ten glon jest raczej łatwy w usunięciu a na eleocharisie przy podłożu tworzy coś w rodzaju waty.
-
Evanthas
●
- Ranga: Stały bywalec
Powiązane tematy
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Cześć,
Czy ktoś wie co to moze byc? W moim akwarium pojawiło sie dużo takich przezroczystych obłoków. Czy to rodzaj jakiegoś glona, grzyba czy jaj?
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Czesc,
Mam akwarium od 40 dni 72 l
No3-5
Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego
K- 8
Fe-4
Podłoże JBL AquaBasis Plus
Jeśli chodzi o C...
Witam :!:
Mam 10 miesięczne akwarium 120L, towarzyskie.
Podłoże: czarna lawa Rataj + substrat podżwirowy JBL Aquabasis.
Oświetlenie: Aquael Plant 14W 10h + Aquael D&N 6h
Obsada: Rośliny (sporo), ...
Witam wszystkich, na korzeniu pojawił się taki biały nalot. Co to może być? Pleśń, grzyb jakiś glon? Na zdjęciu dosyć słabo widać ale to jest białe delikatnie przezroczyste trochę jak taki glut. Prosz...
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach.
LED to sinkor 35w
Filtr tetra ex 1000
Ph to oko...
Moi drodzy sprawy przedstawiają się następująco:
Posiadam akwarium ok 30 litrów. Akwarium jest po całkowitym restarcie łącznie z wymianą podłoża na podłoże aktywne z lawą wulkaniczną, nowymi roślinkam...
Cześć,
Po latach powróciłem do akwarystyki, założyłem baniaczek 240l i od drugiego dnia pojawiła się mętno biała woda. Tydzień mija dorzuciło jeszcze odcień żółtawy. Brunatnice i pierwotniaki? okrzem...
akwarium 60/30 -oświetlenie około 60 watt led korea samsung led naturalne świeci okolo 10H. Podłoże -substrat podżwirowy JBL Basis + zwykły żwir płukany + lava soil podłoże aktywne AquaForest + p;aża ...
|
|