Lampka do kostki DIY z rury pcv i profilu aluminiowego.
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
-

SlawwPmi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Międzychód
-
Jak dla mnie ...ZAJEbombo! zastanawiałem się nad wymianą oświetlenia w mojej kostce! teraz już wiem na jakie!:) Brawo za wykonanie!:)
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
Czy mógłbyś podać jakie dokładnie LED'y zastosowałeś ? oświetlenie wygląda fajnie, na efekty trzeba jednak jeszcze zaczekać:)
Nie znam się na oświetleniu LED, ale w wielu artykułach, które czytałem, powtarzała się informacja, że stosunek W/L przyjmuje się przy LED'ach na około 0,4W/L. U ciebie wychodzi sporo więcej
-
MasterBlaster
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Są to zwykle power led które kupiłem za 2,90zl były już przymocowane do radiatorków - Strumień świetlny: 90-100lm - Prąd przewodzenia: 350mA - Kąt świecenia: 120°-140° Napięcie pracy (V): 3,2-3,4 zasilacz ma mniejszy amperaż niż ledy ale dzięki temu zwiększy się ich żywotność. a co do ilości światła to faktycznie jest chyba go za dużo rośliny są bardzo zagęszczone i nie chce im sią rosnąć ku górze mam w planach odjąć dwie diody lub trzy i zobaczyć jakie będą efekty  A ten przelicznik światła w/l jest dość dyskusyjny bo przy ledach jest ważniejszy strumień świetlny jaki dają niż ilość watów bo np. moja dioda daje od 90-100lm a dioda cree daję strumień od 130lm więc ten przelicznik nie może być taki sam dla obu ledów, gdybym te lampkę zrobił na ladach cree w tych samych watach świeciła by o wiele mocniej.
-

SlawwPmi
●
-
Lampa rewelacja. Będę obserwować wątek, interesuje mnie jak rośliny będą ci rosnąć pod tym oświetleniem. Moją kostkę też oświetlam power led-ami 3W i mam tylko zimny kolor, roślinki rosną bez problemu.
-
Anonim 43742
●
teorii dotyczących oświetlenia jest naprawdę wiele, więc pozostaje praktyka:) ostatnio znalazłem artykuł na temat oświetlenia w języku angielskim: http://www.americanaquariumproducts.com ... hting.htmlprzyznam szczerze, że nie czytałem jeszcze całości
-
MasterBlaster
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wrocław
Zgadza się teorii jest wiele  A tu link do tematu kostki tam będę dodawał aktualne zdjęcia i inne informację  zainteresowani oglądać i komentować . https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 61689.html
-

SlawwPmi
●
-
Powiązane tematy
Cześć,
Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie.
Do zbudowania tła użyłem:
...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć
W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...
Witam wszystkich,
Proszę o poradę w kwestii doboru oświetlenia do kostki 40x40x40.
Akwarium będzie prowadzone na podłożu aktywnym + co2 , rośliny średnio wymagające i wymagające. Na tą chwilę zasta...
Cześć,
Po długiej walce z glonami, brakiem wzrostu roślin, gnijącymi liścmi przygotowuję się do restartu zbiornika (kostka 30x30x35).
Chcę tym razem podejść metodycznie i upewnić się, że podstawy są ...
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej.
Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...
Witam. Wpadłem na pomysł zbudowania belki 120cm.
Diody 1w EPISTAR lub EPILED 45mil 1. 50x 1W biała zimna, 6000-6500K
2. 25x 1W fullspectrum, 380-840nm
3. 15x 1W zielona 520nm
4. 10x 1W ROYAL BLUE, 440...
Cześć wszystkim. Kompletuje zestaw akwariowy i mam dyleamt z oświetlenie. Kostka 35x3535 - 41l. Wnętrze to dwa średnie korzenie i planuję kilka roślinek pokroju anubias, rotala, glossostigma, ludwigia...
|
|