Akwarium kostka 35x35x35 prośba o pomoc w założeniu - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Akwarium kostka 35x35x35 prośba o pomoc w założeniu

Liczba wyświetleń: 2536·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich forumowiczów!
Uprzejmie prosiłbym Was o pomoc w założeniu akwarium słodkowodnego wielogatunkowego (z tego, co wyczytałem, jest to najprostszy możliwy start).
Mam na to taki pomysł:
- rozmiar akwarium - 35x35x35, pojemność 43l.
- podłoże jakie wyszukałem: AquaSubstrate II+ (bardzo bym prosił o poradę co do ilości)
- żwir naturalny frakcja 2-4mm (o ilości jak wyżej..)
- do napowietrzania TETRA APS 50 - czy to na początek wszystko w kwestii filtra zewnętrznego?
- chciałbym także nabyć oświetlenie ale zupełnie nie mogę ogarnąć tego, co powinienem kupić aby zamontować świetlówki, jak i w czym je zamontować, jakie powinny być.. Miałbym pomysł na FLORA-GLO + AQUA-GLO (co oczywiście wynika z wyczytanych w internecie porad, nie z mojej wiedzy).
- grzałka - czy powinienem od razu kupić także grzałkę z termostatem? jeśli tak, to miałem pomysł na AquaT 50W 25-50l
- chciałbym żeby w akwarium były żywe rośliny, prosiłbym o pomoc w ich wyborze, na początek chyba najistotniejsze było by to, żeby były wytrzymałe abym ich nie uśmiercił..
- no i oczywiście rybki - na co mógłbym sobie na początek pozwolić, w jakiej ilości..
Wiem, że pytań sporo, a bardzo możliwe, że i o wielu rzeczach nie pomyślałem (wtedy w miarę możliwości proszę o wyprostowanie), gdyby ktoś był skłonny odpowiedzieć chociaż na część i coś poradzić, to będę wdzięczny.
Pozdrawiam
tomek

jajestemtomek
Ranga: Początkujący

grlskce Warszawa
- do napowietrzania TETRA APS 50 - czy to na początek wszystko w kwestii filtra zewnętrznego?
to nie jest filt zewnetrzny tylko napowietrzacz, który jest ci niepotrzebyn proponuję filtr kasakdowy aquael versamax zfn 1 lub 2, lub jakiś filtr kubełkowy

najlepsze rozwiązanie to poczytaj, poogladaj wyposażenie i opisy akwariów w dziale
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... leria.html
jest mnóstwo akwariów twojego litrażu z opisem sprzętu, flory i fauny

grlskce
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

ok, dziękuję

jajestemtomek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Andersen Katowice
Co do podłoża to masz wyjście albo gotowe podłoża jak np. Aquasubstrate II itp. i wtedy sypiesz tylko je lub dajesz substrat podżwirowy ok. 1-1,5cm np. Tropica plant growth substrate, Sera , Tetra i na to dajesz min. 4 cm żwirku. Dobrze mieć 2 frakcje większą na substracie w takim wypadku i na wierzchu mniejszą np 2-4mm. Co do ilości są tu dostępne kalkulatory ilości podłoża poszukaj po lewej stronie w menu sklepu i dowiesz się ile potrzebujesz

Co do światła to na takie małe akwarium wystarczą lampki do nano akwariów np. Solar duo boy 26W. Przy 43L na czysto bedziesz miał po wsypaniu podłoża i dekoracji kamienie korzenie etc. jakieś 35L więc te 26W spokojnie Ci wystarczy

Filtr na początek wystarczy kaskadowy jak się wciągniesz w akwarystykę to pewnie przesiądziesz się na kubełkowy ;) Co do modelu musisz wybrać sam (cena wygląd opinie itp.) patrz tylko żeby był na ok 100-150L jak kupisz dopasowany to będzie za mały na dobre przefiltrowanie całej wody w akwarium oraz zeby miał w miare dużo miejsca na wkłady filtracyjne.

Grzałka z termostatem najwygodniejsza bo ustawiasz na niej temp. i zapominasz wystarczy Ci nawet grzałka na 25W tutaj zreszta jest tylko problem wielkości grzałki w kostkach zajmują one dużo miejsca nawet te małe.
Ostatnio edytowano 22 paź 2014, 16:01 przez Andersen, łącznie edytowano 1 raz

Andersen
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Katowice

Wspieram stronę kontem Premium

o bardzo dziękuję, jadę po pracy posprawdzać wszystko!

jajestemtomek

Jesli w mieszkaniu jest temp pokojowa to nie musisz instalowac grzałki

Pethro

nox
Twoje akwarium ma 42.5 litra. Worek np. Aqua Substrate 2 5+kg ma 6.02 litra, zatem około 1/7 Twojego akwarium, czyli około 5 cm warstwa i taka ilość będzie odpowiednia. Akurat sam zakładam zbiornik i z opini, które napotkałem to jest to podłoże warte swej ceny. Co do grząłki - chociaż mniejsza moc jest teoretycznie droższa w utrzymaniu bo grzałka o większej mocy jest bardziej ekonomiczna, to jednak jeżeli nie mieszkasz w miejscu gdzie temperatura spada często poniżej 20C to wybrałbym grzałkę 25W lub nawet mniejszą. Prosty powód - jeżel termostat siądzie, to taka grzałka nie zrobi Ci zupy podgrzewając temperaturę do 40C tak jak by to mogło mieć w przypadku grzałki 50W w małym akwarium.

Jeżeli chodzi o rybki to w takim akwarium polecam Ci niewielkie, ponieważ akwarium które posiadasz nie nadaje się do hodowli dużych ryb. Przykładowe rybki to Razbory np. Espei, Briggitae, Neon Inessa, Kirysek Pigmej, Otosek.

nox

Dziekuję za odpowiedzi, mam już w miarę poukładane, co chcę zrobić. Prosiłbym jeszcze o poradę co do oświetlenia: czy taka lampka będzie wystarczajaca?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... -7414.html
Czy może powinienem mieć dwie różne z różnymi rodzajami światła?

jajestemtomek

Andersen Katowice
9W to za mało najmniejsza lampka to jakieś 18W bym proponował i szkoda kombinować z dwoma lepiej kupić jedną estetyczniej na akwarium wygląda. Z innej beczki wg mnie lepiej też kupic lampkę, która uniezależnia Cię od producenta w kwestii wymiany świetlówki. Akurat Aquael ma jakieś swoje chyba lepiej znaleźć coś na świetlówki zintegrowane (Solar duo np) lub świetlówki niezintegrowane PL-L (Blau) z tymże ta z Blau ma problemowy zasilacz niestety i lubi się psuć. Takie świetlówki oczywiście szukając dobrze możesz dokupić w internecie czy w sklepach z oświetleniem normalnym :) dobierając moc i temperaturę barwową 6500K

Andersen
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Katowice

Wspieram stronę kontem Premium

men200 Lublin
Czy Aqua Substrate II+ jest warty swojej ceny to bym polemizował, według mnie absolutnie nie, to podłoże się momentalnie wyjaławia, praktycznie od początku trzeba normalnie nawozić jak przy żwirze, nie wspomnę, że zrobiło się z niego błoto już po kilku miesiącach. Albo kupuj amazonie i będziesz mieć spokój do następnej zmiany aranżacji, albo kup zwykły żwir i do tego kapsułki ferka, według mnie rewelacja, a testowałem wiele różnego rodzaju. Przy tak małej powierzchni dna warto jednak kupić amazonie.

men200
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Lublin

Jeszcze raz odnośnie oświetlenia, może coś takiego byłoby do zaakceptowania?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 17254.html
albo
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 13756.html
?

jajestemtomek

nox
Obie lampy są ok pod warunkiem, że będą pasować do akwarium - światła jest w granicach 0.5w/l i to rozsądna ilość na większość roślin.

nox

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198549
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1912
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20247
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1274
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 666
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1873
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 371
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 857
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1745
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 949 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570935
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 948 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.