Kostka 45x45x45 90L rośłinne
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam! Planuję założenie akwarium o wymiarach 45x45x45. Priorytetem mają być rośliny. Chciałem zapytać jakie oświetlenie będzie odpowiednie do takiego zbiornika? Dużo czytałem ,ale te niby żarówki jakieś wydają mi się małe do 90L.A belki o takich wymiarach też nie widziałem. Kilka lat temu miałem 200L roślinne tylko to były całkiem inne gabaryty zbiornika ,a obecnie tylko taka kostka mi wejdzie w mój pokój. Grubość szkła na klejenie takiego zbiornika 4mm będzie odpowiednia ? Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam. 
-
przemeee
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam kostkę 35 x 35 x 35 cm. Aktualnie jest niezalana. Zrobiona z szkła OW 4mm i szczerze powiem, że zawsze wydawała mi się taka licha. W przypadku 45 x 45 x 45 cm na pewno zdecydowałbym się na 6 mm. Oświetlenie w mojej kostce mam led zetlight 16W https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 21390.htmlAle wydaje mi się, że do twojej kostki byłaby ciut za słaba, zwłaszcza w przypadku roślin trawnikowych. Mimo wszystko poszedłbym w ledy. Na mojej lampie wszystko rosło jak na drożdżach  Mały heniek pokrył dywanem podłoże, a tył zbiornika był zarośnięty lasem eleocharis.
-

blixa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Mam taką samą kostke i jedyne słuszne oświetlenie to hqi 70W 
-
Lysak_69
●
- Ranga: Poznaje temat
Masz coś takiego Link niezgodny z regulaminem tylko z inną barwą światła ? Jak masz to zamontowane ? Bo ja raczej miałbym na szafce i góra to pusta przestrzeń chyba ,że na szafkę i z góry przyczepić do regału? Jakbyś mógł to możesz zdjęcie wstawić chętnie bym obejrzał.
-
przemeee
●
Nie. Kupiłem statecznik elektroniczny osram ok 85zł (Nie polecam starych układów z dławikiem zapłonnikiem i kondensatorem bo się strasznie grzeją, długo odpalają i więcej prądu żrą) do tego kupiłem halopak 500W za 15zł jego gniazdo idealnie pasuje na żarnik 70w wystarczy tylko podpiąć statecznik i na koniec żarnik: nie polecam tanich osramów 5200k bo dają tyle światła co lampka czołowa;p Ja kupiłem sylvania metalarc 6500k i blyxa zrobiła się czerwona a reszta bąbluje aż miło i kolor też spoko, więc warto zapłacić 140zł za ten żarnik. Uwierz na słowo bo wszystko sprawdziłem na sobie. W razie czego chętnie pomoge, tylko pisz na meila Lysak_69@wp.pl bo nie zawsze mam czas śledzić tematy. Aha ta lampa z linku ma na 100% ten stary układ o którym pisałem czyli dławik kondon i zapłonnik
-
Lysak_69
●
Ktoś ma może jakiś inny pomysł na oświetlenie ? A co do tego halogenu to nie jest to zbyt mocne światło ?
-
przemeee
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moim zdaniem to jest akurat, a eksperymentowałem z belkami, naświetlaczami led:)
-
Lysak_69
●
Powiązane tematy
Witam. Zamierzam się do pierwszego roslinnego akwa i mam rozkmine nad światłem. Chce robić belke on off . Wody będzie ok 80 -85 l netto i czy 50 w starczy dla roslin łatwych i średnich oznaczonych w s...
Witam, zamierzam zakupić akwa o wymiarach 20x20x25 (10l), szukam odpowiedniej belki, najlepiej coś z Chin, cos taniego.
W kostce mają być krewetki, rośliny, ale bez Co2, lubię dużo światła, ale nie ch...
Witam ktoś doradzi czy warto dopłacać do chichirios wrgb 2 jeśli nie chce wymagających roślin? Czy wersją a2 z tej firmy dużo tracę? Pozdrawiam
Mój pierwszy post - dzień dobry wszystkim - czuję, że się zadomowię na tym forum :-)
Planuję wystartowanie nowego mocno roślinnego akwarium dla bojownika. Będzie to kostka 40 x 40 x 40 cm (nominalnie...
Cześć.
Myślę o nowej lampce do kostki 64L (40x40x40), którą będę chciał zrobić do bardziej wymagających roślin ( nie wiem jeszcze co). Jednak w związku z tym mam dość sporo pytań które będę zadawał p...
Cześć,
Panowie, po kilkuletniej przerwie w akwarystyce wróciłem do zabawy stawiając kosteczkę 64l o boku 40cm.
Jako oświetlenie, zachęcony pozytywnymi opiniami wybrałem belkę Chihiros A401 PLUS- 8000K...
Witam jestem początkujący w temacie akwarystyki i chciałbym uzyskać cenny rad odnośnie oświetlenia :)
Akwarium wielkości tak jak w opisie obsadzone :
- mech Taiwan moss
- eleocharis acicularis
- cla...
Witam wszystkich.
Chciałbym w kostce 30L posadzić roślinki trochę bardziej wymagające, tak żeby wybarwiły się na czerwono.
Czy wystarczy leddy smart 2 plant, czy raczej powiedzmy wybrać chihiros led c...
Jak w tytule chciałbym do tego Lampa Odyssea DUAL PRO [2x24W] [60-80cm] lub 4AQUA
Lampa Aluminiowa [2x24W] [60cm].
Jestem bardziej na Odyssea, ale może ktoś pomoże?
Z góry dzięki :mrgreen:
Witam. Planuje kupic takie akwarium. Prosze o pomoc w doborze osprzetu chodzi mi glownie o filtr i oswietlenie. Myslalem o filtrze kaskadowym i oswietleniu led. Bede wdzieczny za wszelkie propozycje. ...
|
|