Podłoże Pro Soil - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłoże Pro Soil

Liczba wyświetleń: 3631·Odpowiedzi: 11
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
haddeess Bydgoszczz

16 paź 2014, 20:44 Podłoże Pro Soil  (#1)  

Witam

Planuje restart akwarium 450 l i w związku z tym mam pytanie. Posiadam podłoże pro soil które już jest użytkowane około 20 miesięcy ( pewnie jest wyjałowione), nie zależy mi na kupowaniu nowego substratu i chciałbym zrobić restart na starym podłożu. Czy jeśli użyję baz aquabase ferki plus dodatków do podłoża w stylu borneowild balance pod podłoże, będzie jakiś tego efekt czy lepiej poczekać i kupić nowy substrat.

haddeess
Ranga: Początkujący

Miasto: Bydgoszczz

weder Gdynia

16 paź 2014, 21:42 Re: Podłoże Pro Soil  (#2)  

To, że po 20 miesiącach jest jałowe to pewne. Najważniejszą sprawą jest w jakim stanie fizycznie jest podłoże czyli czy się nie rozpada? Bo co Ci po granulacie który włożysz do zbiornika a po następnych paru miesiącach na dnie zacznie robić się błoto. Sam musisz ocenić jak to wygląda i czy warto w to brnąć.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

haddeess Bydgoszczz

16 paź 2014, 21:48 Re: Podłoże Pro Soil  (#3)  

Z powodu remontu podłogi musiałem rozmontować całe szkiełko i wszystko leży i czeka na ponowne zalanie...granulat w dotyku jak nowy nic się nie rozpada...dlatego tez myślę o jego ponownym wykorzystaniu...dlatego prosze o pomoc i informacje czy można tak zrobić, że dam pod niego baze itd... i o podpowiedź co najlepiej użyć....

haddeess

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia

16 paź 2014, 22:18 Re: Podłoże Pro Soil  (#4)  

Najlepszym rozwiązaniem ale najdroższym jest gotowy substrat np. Tropica lub Tetra.

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloz ... -3330.html

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloz ... -7773.html

Zawsze możesz przy zakładaniu zasilić je kulkami gliniano torfowymi, kapsułkami Ferki.

Możesz też dać substrat tylko w określonej części tam gdzie planujesz największą obsadę roślinną.

Niestety ale podkłady i dobre nawozy do podłoża sporo kosztują. Możesz też pokombinować jak masz trochę wprawy z zrobieniem sobie mieszanki pod granulat.
W dziale podłoże można znaleźć tematy w których jest sporo przydatnych informacji na ten temat. Ale trzeba to przemyśleć aby nie zrobić sobie betonu w zbiorniku który albo za bardzo będzie oddawał z siebie nawozy uniemożliwiając zapanowanie nad nimi co będzie prowadziło do glonów, można też zrobić sobie podłoże które będzie za bardzo zbite i będzie bogate w substancje odżywcze ale będzie też strefą beztlenową która będzie prowadziła do gnicia i obumierania roślin.
Możesz zasilać podłoże pałeczkami do roślin doniczkowych tylko trzeba najpierw poczytać i podjąć decyzję w którą stronę iść z tematem. Ja osobiści mając mały zbiornik 144l robiąc restart wymieniam zawsze na nowe bo biorąc pod uwagę koszty dobrych podkładów za ich cenę dokładając trochę mam praktycznie 2 worki nowego granulatu. W 450l już tak ładnie finansowo to nie wygląda. Pewnie mając tak duży zbiornik też szukałbym tańszego rozwiązania. Sam obliczałem kiedyś, że chcąc zastosować w zbiorniku 144l kompletne podłoże z systemem ADA to za jego cenę mogę wymienić podłoże w zbiorniku 2 razy.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Pioter83 Brzeg

16 paź 2014, 22:23 Re: Podłoże Pro Soil  (#5)  

Przyklejam się do tematu! Mam takie samo podłoże i ma ponad 2 lata, jeszcze się nie rozpada i też planuje je użyć. Do tej pory wzbogacałem je kulkami gliniano-torfowymi pałeczkami nawozowymi do kwiatów! Moge ewentualnie wymienić na jakiś nowy substrat tylko teraz jaki byście polecili bo z tego jestem zadowolony ale już nie ma go w sprzedaży! 8)

Pioter83
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Brzeg

haddeess Bydgoszczz

17 paź 2014, 21:58 Re: Podłoże Pro Soil  (#6)  

Tak zrobie weder uzyje tropiki ..dziekuje za podpowiedz

haddeess

17 paź 2014, 23:49 Re: Podłoże Pro Soil  (#7)  

Też stałem przed tym dylematem, stary 2 letni aquasubstrat użyźniłem osmocote do roślin zielonych. Do tego oszczedne nawozenie słupa wody i efekt:
Załączniki
457222_305856399474727_527894991_o.jpg

Pethro

kakarot Kraków

18 paź 2014, 08:31 Re: Podłoże Pro Soil  (#8)  

Ja bym pokruszył zwykłe pałeczki do kwiatów doniczkowych i rozsypał na dnie.Tanio a dobrze

kakarot

Miasto: Kraków

Pioter83 Brzeg

19 paź 2014, 20:28 Re: Podłoże Pro Soil  (#9)  

Ja chyba zrobię tak: dobrze wypłucze pro soila i pozbędę się miału, mam pałeczki nawozowe do kwiatów to je połamie na mniejsze kawałki i dam kilka kulek glinianych. Używam nawozów Easy Life i myślę, że to wystarczy. Teraz i tak dodaję co 3 miesiące na przemian pałeczki i kulki, leję nawozy i wszystko rośnie. 8)

Pioter83

kakarot Kraków

19 paź 2014, 21:10 Re: Podłoże Pro Soil  (#10)  

No i tak zrób napewno będziesz zadowolony

kakarot

Miasto: Kraków

19 paź 2014, 21:21 Re: Podłoże Pro Soil  (#11)  

Z tym że osmocote ma tą zaletę że dłużej działa a pałeczki szybciej tracą moc.

Pethro

Pioter83 Brzeg

05 lis 2014, 00:14 Re: Podłoże Pro Soil  (#12)  

Petrho piszesz, że użyłeś Osmocote do roślin zielonych a jest jeszcze do roślin wodnych. Jest to jakaś różnica czy takie po prostu kupiłeś. Może te drugie stosowałeś i są gorsze. 8)

Pioter83

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

766762687_1021635500778693_4982467018510898180_n.png.jpeg

ADA Amazonia PRO

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 282
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2055
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
YouTube

Film podłoże w akwarium 5 błędów które popełniasz

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2397
Hej Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg

Batalia podłoży aktywnych - Chihiros Aqua Soil

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5675
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5092
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9147
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2804
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

Podłoże aktywne bez co2

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4318
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...

Podłoże aktywne a KH

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3143
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...

Paludarium - podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5201
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?

Statystyki

Ten temat przegląda 330 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 329 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.